Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Martynas Norkus: „Pasiūlęs britei sumažinti krūtis, likau nesuprastas“

Nors krūtų didinimas yra viena dažniausių operacijų Lietuvoje, „Estetinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Martynas Norkus teigia, kad Lietuvoje atliekamos operacijos yra gerokai konservatyvesnės lyginant su Vakarų Europa ir ypač su Amerika.

Ne kartą JAV, o pernai Romoje bei Stambule stažavęsis gydytojas teigia, kad sprendžiant apie operacijos būtinybę, dažnai reikia atsižvelgti ne tik į amžių ar gyvenimo būdą, bet ir šalį, kurioje žmogus gyvena.

Nepaisant to, jog moters grožio etalono suvokimas keitėsi kas keletą amžių, šiandien daugelis pasaulio šalių ir kultūrų jį vertina skirtingai. Ar yra kažkokie lietuviški grožio standartai?

Grožio suvokimas tikrai skirtingas. Vieną dieną atlikau didelės krūtinės mažinimo operaciją vidutinio amžiaus pacientei iš Lietuvos, kuri atsibudusi po operacijos visąlaik šypsojosi, nes negalėjo patikėti, kad daugiau nebus daugybės problemų, kurias sukeldavo per didelė krūtinė. Po šios pacientės operacijos konsultavau britę, atvažiavusią iš Londono, kuri norėjo pilvo plastikos dėl kabančios pilvo odos. Kai jai pasiūliau per kitą operaciją pamažinti ir krūtis, kurios buvo dar didesnės nei operuotos lietuvaitės, ji labai nustebo, ir pasakė, kad kaip tik tai, kuo ji yra labiausiai patenkinta – yra jos krūtys. Brazilės ir tamsiaodės džiaugiasi dideliais sėdmenimis, lietuvės – ne, sėdmenų didinimo operacijų Lietuvoje atliekama labai mažai. Kūno formas dažnai sąlygoja šalies ar vietovės žmonių genofondas, todėl skiriasi ir žmonių kūno grožio suvokimas. Visgi šiandien kai kuriose šalyse pradeda trūkti saiko, kalbant ne tik apie implantų dydį, botulino toksino injekcijas, bet ir pacientų amžių, kada jiems atliekamos operacijos.

Tai kada gi iš esmės reikalinga estetinė operacija, o kada tai tik jaunatviška ar tiesiog savimi nepasitikinčio žmogaus užgaida?

Gydytojui reikia įvertinti daug veiksnių, kad suprastų, ar tikrai, atėjusį į konsultaciją žmogų reikia operuoti. Konsultuodamas vertinu kiek žmogui metų, ar turi vaikų, ar emociškai stabilus, ar apsirengęs neiššaukiančiai, ar labai ryškus makiažas, kaip pats žmogus supranta savo problemą - esamą ar išgalvotą, ko jis tikisi po operacijos, ar mandagiai bendrauja, ką mano sutuoktinis apie operaciją, ir dar daug kitų detalių, kurios labai svarbios nusprendžiant, ar reikalinga operacija, ar ne.

Kiekvienas atvejis yra individualus ir savitas. Lengviau būtų kalbėti pavyzdžiais. Jei klientė pas mane ateina su nežymia nosies kuprele, greičiausiai stengsiuosi atkalbėti nuo operacijos, nes kiekvienas žmogus truputį skirtingas ir tuo įdomesnis. Tikrai yra buvęs ne vienas atvejis, kuomet jaunos pilnametės merginos ateina ir rodo žurnale matytas nosis, krūtis, lūpas, nes joms atrodo labai gražu. Tokiais atvejais tikrai neoperuoju. Juk tos pačios nosytės iš žurnalo greičiausiai ne vieną kartą koreguotos, kad atrodytų tobulai – iš pradžių visažistų, po to – fotošopo meistrų. Negaliu pasakyti, ar tos merginos nenubėga pas kitus gydytojus, tačiau tikrai ne kartą mums yra padėkoję už profesinį sąžiningumą praėjus keliems metams po konsultacijos, pripažindamos, kad tuo metu tiesiog psichologiškai silpnai jautėsi gyvenime.

Asmeninio albumo nuotr.

Daugelis moterų pradeda galvoti apie savo kūno linijas prieš prasidedant suknelių ir bikini sezonui. Panagrinėkime porą pavyzdžių: kreipiasi apkūni paauglė, kuri kenčia patyčias dėl savo svorio, ir vidutinio amžiaus moteris, kuri niekaip negali atsikratyti savo nukarusio pilvo. Ką joms rekomenduotumėte?

Jei žmogus savo pastangomis negali išspręsti problemos ir jeigu tai aiškiai kenkia žmogaus savivertei – tada operuoju. Ar moteris gali numesti svorį, bandau spėti iš žmogaus kasdienio judėjimo, sporto ir mitybos įpročių, valingumo, motyvacijos, amžiaus ir su tuo susijusiu hormonų balanso pokyčio. Nors paauglė turėtų numesti svorį keičiant mitybą ar fizinį aktyvumą, svarbu įvertinti ir jos psichologinę pusiausvyrą, tad vienareikšmio atsakymo nėra.
Tuo tarpu antrasis variantas yra tipinė moterų problema, kurioms iš tiesų reikia pilvo plastikos operacijos, nes perteklinė ir elastingumą praradusi oda savaime niekur nedings. Jei oda tik nežymiai paglebusi, tai galbūt kažkiek galima pagerinti situaciją sportuojant, bet jei jau darosi klostės, padėti gali tik operacija.

Dažniausiai pilvo plastikos operacijos atliekamos moterims ir pašalinama 2-3 kg audinių. Visgi pasitaiko, kad abdominoplastikos operacijos prireikia ir vyrams. Tikriausiai viena labiausiai įsiminusių operacijų – tai pilvo plastikos operacija, kurią atlikome vyrui ir pašalinome per 20 kg audinių. Tokiai operacijai prireikė specialiai pasiruošti: turėti specialius audinių laikiklius, tris asistentus, pastatyti didelį stelažą operacinėje, ant kurio turėjome ištempti ir pakelti didžiulį pilvą. Šią operaciją prieš 15 metų atliko mano tėtis Kauno Klinikose.

Yra procedūrų, apie kurias nesinori garsiai kalbėti – tai intymių vietų korekcijos. Apie tai niekas nežino, niekas nemato, nereikia raudonuoti prieš kitus. Kodėl žmonės ryžtasi tokioms operacijoms?

Nepaisant mados ir grožio kulto, moteris estetinę operaciją renkasi pirmiausiai dėl savęs: geresnės savijautos, pasitikėjimo. Intymių vietų operacijos gali padėti moteriai, turinčiai fizinių šios srities problemų sportuojant, renkantis maudymosi kostiumėlį ar tiesiog dėvint labiau aptemptas kelnes. Neretai tai sukelia ir psichologinę problemą. Kartais genitalijų srities problemos būna įgimtos, kartais - atsiranda po gimdymo. Vyrams lytinių organų srities problemos dažniausiai būna įgimtos ir jas koreguoja urologai. Cirkumcizija - dažniausia mūsų klinikos urologų atliekama operacija vyrams.

Daugelis plastikos chirurgų nevengia populiarių temų apie krūtų didinimo operacijas, injekcines atjauninimo procedūras. Kodėl jus dažniau galima išgirsti kalbant kiek kitokiomis temomis?

Plastinė ir rekonstrukcinė chirurgija yra labai plati. Kai tik pradėjau dirbti mane visgi labai traukė estetinė šios chirurgijos pusė. Metams bėgant pradėjau vertinti galimybę padėti žmonėms, turintiems fizinių problemų dėl didelio pilvo, krūtų, kabančios odos šlaunų ar žastų srityse po svorio metimo, ar tiesiog dėl nusileidusių vokų, trukdančių matyti. Po tokių operacijų jaučiuosi morališkai gerai ir kaip gydytojas, ir kaip žmogus. Aš labai vertinu natūralumą ir kuo labiau bręstu kaip specialistas, tuo stipriau tai vertinu. Gana tiksliai žinau, kur yra natūralumo riba ir stengiuosi jos neperžengti. Kaip gydytojas labiau stengiuosi atkurti trūkstamas proporcijas ir nesukurti disproporcijų, kurios būtų aiškiai matomos ir atrodytų neestetiškai. Ne kartą esu sutikęs pacientus po šių operacijų ir dažnai matau, kad pasikeitė jų gyvenimo būdas: pradėjo aktyviau judėti, išmėgino įvairias sporto šakas, lengviau prisiderina drabužius ir užmiršta kompleksus, kurie turėjo objektyvų pagrindą.

Ar tai atsispindi ir Jūsų asmeniniame gyvenime: sveikata, sportas, aktyvus laisvalaikis?

Mano profesinei veiklai bei laisvalaikio pomėgiams didžiausią įtaką darė mano tėtis, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas, kuris labai daug sportavo. Jis pasiekė I-ą atskyrį šachmatuose, II-ą gimnastikoje, daug bėgiodavo, plaukiodavo, niekad nerūkė ir nevartojo alkoholio. Tėčio skatinamas aš užsiėmiau daugybe sporto šakų: orientaciniu, bėgimu, karate, krepšiniu, triatlonu, lauko tenisu, burlentėmis. Prieš pusę metų pradėjau treniruotis stalo tenisą. Mano brolis Rytis, kuris pasirinko tą pačią profesiją, yra buvęs Lietuvos studentų plaukimo čempionu, brolis Vytautas yra ne kartą stovėjęs ant pakylos po Lietuvos jaunučių dviratininkų varžybų. Šią šeimos sporto dvasią stengiuosi perteikti ir savo trims vaikams. Tikiu, kad gyvenimas be žalingų įpročių, sportas ir aktyvus judėjimas turi užimti svarbią vietą žmogaus gyvenime, nes tai neleis Jums greitai pasenti ir ilgai jausitės sveiki, žvalūs, stiprūs ir gražūs.

Asmeninio albumo nuotr.

Užsakymo nr.: PT_74275674

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis