Plastikos chirurgas: jei vienintelis pacientės noras – geriau atrodyti asmenukėse, skalpelio į rankas neimu

Jau 15 metų moterų grožio paslaptis saugantis plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Martynas Norkus neabejoja, kad šioje srityje išmanyti žmonių psichologiją yra ne mažiau svarbu nei chirurgijos subtilybes.

Anot jo, pasitaiko atvejų, kai pacientės pareiškia, jog netobula nosis ar užkritę akių vokai negražiai atrodo asmenukėse, arba rodo žinomo modelio ar aktorės nuotrauką ir tikisi panašų vaizdą išvysti pažvelgusios į veidrodį po operacijos. Visgi tokioms pacientėms „Estetinės chirurgijos centro“ gydytojas M. Norkus primena, kad plastinių ir rekonstrukcinių operacijų pagrindas yra gydymas, natūralaus grožio siekimas, tad etikos besilaikančio specialisto niekas nepriverstų atlikti operacijos pagal kito žmogaus nuotrauką.

Asmeninio albumo nuotr.

Psichologai teigia, kad tam tikri išvaizdos trūkumai gali neigiamai paveikti žmogaus gyvenimą: sunkiau gauti gerą darbą, susirasti antrąją pusę, pasitikėti savo jėgomis. Kaip dažnai į jus kreipiasi žmonės, kurių problemos – labiau psichologinės nei fizinės?

Iš tiesų labai dažnai įsivaizduojama netobula išvaizda žmogui sukelia nemažai neigiamų emocijų. Tačiau ar šis nepasitenkinimas yra adekvatus esamai problemai, būtina spręsti pasitelkiant pagrindines psichologijos žinias.

Pirmojo pokalbio su pacientu metu stengiuosi ne tik klausytis, bet ir iš tikro išgirsti – kaip išsakomi nusiskundimai išvaizda, kokius žodžius vartojant, su kokia emocija, išraiška. Svarbu ir tai, kokie lūkesčiai siejami su būsimais rezultatais – pastebėjus, kad tikimasi pagerėjimo srityse, kurios su išvaizda nėra tiesiogiai susiję (pvz., profesinė sėkmė, intymus gyvenimas), tenka plačiau padiskutuoti ir atsargiai išsklaidyti iliuzijas.

Sprendimą gydytojas ir pacientas priima kartu, tačiau būtent specialisto pareiga yra padėti pacientui pastebėti, jei jo problemos slypi giliau – ir dažnai tai įsisąmoninęs žmogus sutinka, kad išvaizdos tobulinimas vis tik nėra pats efektyviausias jų sprendimo būdas.

Vienos JAV klinikos atliktoje apklausoje beveik 42 procentai respondentų, kuriems buvo atliktos plastinės operacijos, pripažino, jog tam pasiryžo dėl noro tobuliau atrodyti socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“. Ar Lietuvoje tenka iš pacientų išgirsti kažką panašaus – „negerai atrodau asmenukėse“, „mano veidas asimetriškas“..?

Pastebėjau, kad yra didelis grožio suvokimo skirtumas JAV, Brazilijoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Lygiai taip pat skiriasi ir pačių žmonių pasiryžimas trūkumus šalinti chirurgo pagalba. Lietuviai nėra linkę atvirauti, kas paskatino kreiptis į gydytoją, ką išgyvena dėl savo problemos – tiesiog nori konstruktyvaus pokalbio su specialistu. Visgi ne kartą esu girdėjęs, kad žmogus nusprendė užsirašyti konsultacijai pas plastikos chirurgą tiesiog dėl to, kad pavargo nuotraukose matyti savo ant akių užkritusius vokus.

Ar manote, kad socialiniai tinklai turi didelę įtaką plastinei chirurgijai?

Taip, tiek žurnalai, tiek socialiniai tinklai, intensyvus, dažnai paviršutiniškas žmonių bendravimas ir didėjanti vartojimo kultūra didina estetinės chirurgijos poreikį. Pasaulyje plinta tendencijos, kuomet moterys ar merginos nori būti panašios į mados ikonas. Tam tikru laikotarpiu tokios ikonos buvo Jennifer Lopez, Kim Kardashian, Angelina Jolie ar Scarlett Johansson. Dabar – Beyonce, Ivanka Trump.

Aš, kaip specialistas tai vertinu kritiškai, nes prielaidas atsirasti tokiai krypčiai sudaro žiniasklaidos skatinamas grožio kultas, pernelyg didelis dėmesys šioms įžymybėms, kurios kelia nerealistiškai tobulas nuotraukas į socialinius tinklus. Noras atrodyti panašioms į šias ikonas rodo nepasitikėjimą savimi, meilės sau trūkumą. Mano praktikoje atvejų, kai pacientas reikalauja jo išvaizdą keisti, kad taptų panašus į žinomą žmogų, nebuvo, tačiau tokios operacijos atliekamos Brazilijoje, Kinijoje ir kitose pasaulio šalyse. Kartais jų reikia net keliolikos, bet nemanau, kad po tokių operacijų pacientas bus laimingas, nes tikrą asmenybę kuria daugybė veiksnių, o išvaizda yra tik antrinės reikšmės.

Neseniai buvo atskleistas dar vienas įdomus faktas – beveik 80 procentų estetinės chirurgijos paslaugas reklamuojančių merginų niekada nebuvo pasidariusios plastinės operacijos. Ar įmanoma po plastinės operacijos atrodyti ypač natūraliai – kad niekas nesuprastų, jog išvaizda patobulinta skalpeliu? Nuo ko tai priklauso?

Iš tiesų gydytojai tikslingai siekia natūralumo ir tai matyti klinikų reklamose. Profesionalus estetinės operacijos rezultatas yra tas, kurio aplinkiniai nemato. Chirurgas turi mokėti sugrąžinti prarastas kūno linijas palikdamas kuo mažiau pėdsakų. Ar toms moterims buvo daryta plastinė operacija, gali pasakyti tik ypač patyrę chirurgai, nes bet kokie randeliai paprastai be vargo užtušuojami kompiuterinėmis nuotraukų koregavimo programomis. Tačiau visada atsiras žmonių, kurie norės, jog aiškiai matytųsi plastikos chirurgo prisilietimas, pavyzdžiui, didelės krūtys, hialuronu išpūstos lūpos.

Visgi aš pritarčiau, kad grožis slypi natūralume. Moteris turėtų būti simpatiška, jaunatviška, pelnytai pasitikinti savimi ir būtinai turtinga savo vidiniu pasauliu. Būtent tuo ir vadovaujuosi savo darbo praktikoje.

Kaip Jūs vertinate moters grožį iš vyro ir iš plastikos chirurgo pozicijų? Ar yra skirtumas?

Kai į konsultaciją ateina moteris dėl rimtos operacijos, žvelgiu į ją visų pirma kaip į asmenybę. Taip vertinant moteris man yra pavykę išvengti nebūtinų operacijų. Jei problema yra tikra, tada matau plastiškos medžiagos modelį, iš kurio reikia suformuoti gražiausią įmanomą rezultatą. Dažnai būna, kad gerai įsimenu, kaip atrodė probleminė sritis, pavyzdžiui, pilvas, bet neatsimenu žmogaus veido, nes visą dėmesį būnu sutelkęs į sritį, kurią operuosiu.

Ar kada teko atlikti plastinę operaciją šeimos nariams? Kokia ji buvo? Kodėl taip nusprendėte?

Plastines operacijas, pavyzdžiui, apgamų šalinimą, esu atlikęs beveik visiems savo šeimos nariams. Estetines operacijas atlieku giminėms ar draugams. Jie pasitiki manimi, o aš darau viską taip pat, kaip ir kiekvieną dieną darbe. Kita vertus, kaip ir bet kurį kitą pacientą, stengiuosi atkalbėti artimuosius nuo išvaizdos tobulinimo operacijų, jei jų tikslas yra labiau užgaida vidines, pasitikėjimo savimi problemas spręsti aplinkiniais būdais.

Bet šeimoje chirurgą turėjote jau seniai. Ar jis Jus ir įkvėpė nerti į gydytojo specialybę?

Taip, mano tėtis buvo ir yra autoritetas. Jis visada kupinas inovatyvių idėjų ir kantrybės, būtinos sudėtingose operacijose, kurios gali trukti ir iki 12 valandų. Manau, kad 15 metų dirbdamas operacinėje, nemažai išmokau, todėl stengiuosi savo žiniomis ir patirtimi dalintis su jaunesniais gydytojais.

Neretai sulaukiu klausimo, kodėl būtent vyrai renkasi tokią specialybę. Remdamasis savo gyvenimo praktika galiu patvirtinti, kad tai yra daug fizinių jėgų reikalaujanti sritis. Naktiniai budėjimai, ilgos skubios operacijos, paciento gyvybę lemiantys chirurginiai veiksmai – visa tai moteriai chirurgei sunku atlaikyti net ir pažangiose Vakarų valstybėse, kur labai stengiamasi dėl lyčių lygybės. Vėliau paprastai darbo sąlygos palengvėja, tačiau pradžia ypač sunki.

Kaip manote, kokiomis savybėmis turi pasižymėti plastikos chirurgas?

Plastikos chirurgas turi būti mandagus, kantrus, išklausantis, empatiškas, suprasti pacientų psichologiją, nuolat mokytis. Stengiuosi dalyvauti įdomesnėse konferencijose, skaityti straipsnius, aptarti sudėtingus atvejus su kolegomis. Manau, kad galima labai daug išmokti sistemingai analizuojant savo paties darbo operacinėje rezultatus. Dirbdamas visada galvoju apie būsimą rezultatą, o ne apie atlygį.

Asmeninio albumo nuotr.

Norėdamas, kad užtektų įkvėpimo darbe, stengiuosi balansuoti tarp šeimos, darbo ir laisvalaikio. Daug dėmesio skiriu sportui ir sveikam gyvenimo būdui. Džiaugiuosi, kad Kaunas turi marias, kurias burlente maišau daugybę metų, taip pat žaidžiu stalo tenisą, bėgioju. Kiekvienam žmogui rekomenduoju atrasti mėgstamą veiklą, kuri padeda atsipūsti po darbų ir džiaugtis gyvenimu.

Užsakymo nr.: PT_76381919

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis