Pienligė: požymiai, priežastys, gydymas ir prevencija

Yra ligų, apie kurias kalbėti labai nepatogu, tačiau gydyti – būtina. Pienligė yra viena jų ir statistikos duomenys rodo, kad net trys ketvirtadaliai viso pasaulio moterų bent kartą yra susidūrusios su šia liga.

Pienlige arba makšties kandidoze yra vadinamas grybelinis makšties gleivinės uždegimas, kurio atsiradimo priežastys gali būti labai įvairios. Taigi, kaip atpažinti šią ligą, kaip ją gydyti ir kaip jos išvengti?


Pienligės požymiai


Tirštos išskyros.

Niežėjimas – tai būdingiausias pienligės simptomas.

Skausmas, jaučiamas šlapinantis.

Makštyje jaučiamas deginantis skausmas.

Makšties gleivinėje atsiranda opelės.

Makšties perštėjimas.

Negausus kraujavimas.

Varškės konsistencijos išskyros.

Lytinių lūpų patinimas.


Pienligės priežastys


Pienligę sukelia balkšvasis balkšvagrybis, kuris yra labai paplitęs aplinkoje. Šių mikroorganizmų randama maiste ir dirvožemyje, taip pat randamas žarnyne, kvėpavimo takuose, ir t.t. Net penktadalio sveikų moterų makštyje taip pat neretai randama šių mikroorganizmų, tačiau dažniausiai tai nesukelia jokių problemų. Jei susilpnėja imunitetas, tai gali būti pienligės atsiradimo priežastimi. Tam tikrų vaistų vartojimas (ypač antibiotikų) taip pat gali lemti pienligės atsiradimą;


Pienligė gali išduoti apie įvairius pokyčius organizme. Pienlige neretai serga moterys, turinčios antsvorio, taip pat ši liga gali išduoti apie įvairius hormonų pokyčius (pavyzdžiui, skydliaukės veiklos sutrikimą). Pienlige neretai serga nėščios moterys – net 50 procentų moterų pirmą kartą su pienlige susiduria nėštumo metu;


Pienligė gali būti ir netinkamų kontraceptinių tablečių šalutinis poveikis. Jei pradėjote vartoti kontraceptines tabletes, ir pastebėjote pienligės požymius, kreipkitės į ginekologą, kuris paskirs kitas kontraceptines priemones;


Nors kartais manoma, kad pienligė – apsileidusių moterų liga, bet tai nėra tiesa. Pienligė gali atsirasti ir per dažno prausimosi, ypatingai tuomet, jei naudojamos įvairios kvapnios prausimosi priemonės, kurios pažeidžia natūralų odos balansą. Pienligės priežastimi kartais tampa ir... tualetinis popierius, jei jis yra dirbtiniais kvapais;


Lytiniai santykiai su partneriu, užsikrėtusiu Candida grybeliu, taip pat gali būti šios ligos priežastimi.


Pienligės gydymas


Pienligės požymiai yra labai tipiški, tad nustatyti ligą tikrai nebus labai sunku. Ginekologinės apžiūros metu gydytojas gali diagnozuoti šią ligą, o jei bus dvejojama dėl diagnozės tikslumo, bus paimamas tepinėlis. Jei tiriant tepinėlį bus randamas Candida grybelis, bus diagnozuojama pienligė. Ši liga yra gydoma gydytojo paskirtais vaistais nuo grybelio: makšties kremu, makšties tabletėmis, žvakutėmis ar geriamomis tabletėmis. Gydymo kurso trukmė – labai individuali. Vienos moterys pasveiksta jau po vienos vaistų dozės, kitoms gali prireikti gydytis ir pusę metų. Natūralūs pienligės gydymo būdai tėra mitas – tai ne tik nepadeda, bet ir gali pakenkti, todėl svarbu laiku kreiptis į gydytoją. Negydoma pienligė tikrai kels nemalonius pojūčius, ir, nors tokių atvejų pasitaiko retai, pienligė gali išplisti.


Ko vengti gydymo laikotarpiu?


* Kol gydysitės šią ligą, atsisakykite aštrių ir marinuotų maisto produktų, venkite saldumynų. Valgykite daugiau šviežių daržovių, vaisių, pieno produktų ir grūdų. Tai palanku ne tik gydantis šią ligą, bet ir prižiūrint figūrą.

* Jei turite pastovų partnerį, nuo pienligės turėtumėte gydytis abu. Nors vyrai šia liga neserga, bet jie yra pienligės nešiotojai.

* Jei intensyviai sportuojate ar dirbate sunkų fizinį darbą, gydymo laikotarpiu geriausia to atsisakyti. Gausus prakaitavimas sudaro palankią terpę grybelio plitimui, todėl gydymas gali tapti lėtesnis.

* Menstruacijų metu nenaudokite tamponų, verčiau rinkitės bekvapius higieninius paketus.

* Naudokite bekvapį tualetinį popierių, kuriame nėra dažiklių. Spalvotas ar pakvėpintas tualetinis popierius gali sulėtinti sveikimo procesą.

* Rinkitės tik natūralaus pluošto apatinį trikotažą, venkite labai aptemptų drabužių.

* Maudykitės po dušu, bet ne vonioje. Šiuo laikotarpiu geriausia visiškai atsisakyti prausiklių, ir praustis tik vandeniu.

* Kurį laiką nesilankykite baseine ar pirtyje.


Prevencija


- Nenaudokite kvapnių įklotų.

- Lytinius organus plaukite specialiu intymios higienos prausikliu (tam netinka visam kūnui naudojamas muilas ar dušo želė).

- Nedėvėkite pernelyg ankštų drabužių, venkite sintetinio apatinio trikotažo. Tyrimai rodo, kad iš sintetinių medžiagų pagamintos kelnaitės net du kartus didina tikimybę susirgti pienlige.

- Sveikai maitinkitės: mitybos specialistai teigia, kad šios ligos galima išvengti, jei valgysite skaidulų turintį maistą (rupią duoną, košes, rauginto pieno produktus). Vertėtų vengti nesveiko maisto, riboti saldumynų kiekį.

- Stenkitės neperšalti, stiprinkite imunitetą;

Jei pajusite pirmuosius ligos simptomus, kreipkitės į gydytoją, kuris paskirs tinkamus vaistus.

Jei susirgote pienlige, galite būti tikros, kad ginekologas jums galės padėti. Tai tikrai nėra gėdinga liga, kuria serga apsileidusios moterys, veikiau priešingai – pienlige dažniau sergama tuomet, jei pernelyg dažnai prausiamasi, ir naudojami kvapnūs prausikliai. Taisyklingai maitinkitės, nedėvėkite ankštų sintetinių apatinių, stiprinkite imunitetą, - visa tai gali padėti išvengti šios ligos. Jei nutiktų taip, kad pajusite šios ligos požymius, nedvejodamos kreipkitės į gydytoją – paskirti vaistai greitai padės atsikratyti nemalonių pojūčių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis