Pataria, kaip per mėnesį atsikratyti 2-4 kilogramų

Iki vasaros liko vos daugiau nei mėnuo, o šylančios dienos primena – atostogos, maudymosi sezonas jau ne už kalnų. Norėdami padailinti kūno linijas, o kartu ir atsisakyti per žiemą sukauptų nepageidaujamų kilogramų, kai kurie žmonės puola į desperaciją – laikosi itin griežtų dietų, valandų valandas pluša sporto salėje. Kaip neperspausti savęs, išlaikant gerą nuotaiką, formą bei savijautą?

„Visi pastebime sporto klubuose prasidėjusį pavasarinį klientų srautą. Visi lekia, daro, o tada nespėja, neatlaiko režimo ir meta. Norint pasiekti vizualių rezultatų, pirmiausia, svarbu nestresuoti. Kuo daugiau žmogus mėgausis aktyviu laisvalaikiu su draugais, judės, tuos bus geresni jo rezultatai“, – pastebi sporto klubo „Lemon gym“ sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė.



Ne tik tiems, kas nori aktyviau gyventi šiuo metų laiku, bet ir tiems, kurie sportuoja ne pirmą mėnesį ar metus, ji pataria daugiau laiko leisti lauke: „Treniruotes su svoriais, kaip ir įprastai, reiktų daryti treniruočių salėje, o viso judesio pagrindą, kardio treniruotes turėtų sudaryti rekreacinis fizinis aktyvumas – pasivaikščiojimai su šuniu, draugais, važinėjimas dviračiu, riedučiais, riedlentėmis ir t.t. Tokios veiklos sudegina labai daug kalorijų“, – teigia pašnekovė.


Sporto programų vadovės teigimu, norint gerai atrodyti bei jaustis, pakoreguoti tam tikras laikysenos problemas, visiškai užtenka treniruočių su savo kūno svoriu. „Jeigu mes nesiruošiame fitneso, kultūrizmo varžyboms, norime judėti dėl bendros sveikatos, galime išeiti į lauko aikštelę, daryti pritūpimus, atsispaudimus, atsilenkimus, šuoliukus, sprintus – daugumai šių pratimų nereikia jokios specialios įrangos, užtenka suoliuko parke, lauko aikštelės“, – pasakoja N. Jermalaitė.


Realūs lūkesčiai


Visgi, kalbant apie realius rezultatus, kurių galima pasiekti per vos daugiau nei mėnesį, be abejo, potencialas priklauso nuo to, koks fizinis aktyvumas buvo palaikomas iki tol, šaltuoju laikotarpiu. Turintiems sportinę patirtį, sugrįžti į vėžias į lengviau, kadangi raumenys turi atmintį.


„Sveikiausias svorio metimas yra tuomet, kai nukrenta maždaug pusė kilogramo per savaitę. Taigi, jeigu žmogus sveikai maitinasi, juda, per mėnesį yra realu numesti apie 2 kg. Geriant pakankamai daug vandens, kai organizmas nustoja kaupti papildomus skysčius, tie 2 kg vizualiai gali atrodyti kaip 4“, – komentuoja N. Jermalaitė.


Tiesa, labai norint, sulieknėti galima ir dar labiau, atsikratant iki vieno kilogramo per savaitę. Tačiau tuomet atitinkamai būtina griežtesnė sportinė mityba bei treniruočių grafikas. „Svarbu suprasti, kad sveikai maitintis neužteks tik vieną mėnesį ar vasarą. Atėjus rudeniui, norint rezultatą išlaikyti, reikės daryti lygiai tą patį, antraip kilogramai sugrįš su kaupu. Todėl geriau judėti lėtesniu tempu, bet užtikrintai“, – pastebi sporto programų vadovė.


Patarimai, norintiems pradėti bėgioti


Dalis žmonių, kurie ieško fizinio aktyvumo veiklų, svarsto apie bėgimą. Bėgioti galima ne tik ant bėgimo takelio sporto klube, tačiau ir miesto parkuose, stadionuose, kur yra ilgesnės, patogesnės trasos. Visgi, renkantis šią veiklą, būtina atkreipti dėmesį į kelis dalykus.


„Nors bėgimas atrodo kaip pati paprasčiausia fizinio aktyvumo veikla, nereikalaujanti didesnių išlaidų, tačiau norint saugiai bėgioti lauke, ant kieto pagrindo, neužtenka vien tik gerų sportinių batelių, kurie kainuoja kartais ir ne vieną šimtą eurų. Taip pat būtina įsigyti ortopedinius vidpadžius, ypač, turint pado patologijas“, – pastebi N. Jermalaitė.


Be to, neturint jokios bėgimo patirties, reikia pirmiausia išmokti tą daryti taisyklingai: „Matau daugybę žmonių, kurie bėgioja pirštų galais, nes taip yra truputėlį lengviau. Tačiau svoris bėgimo metu turėtų keliauti nuo kūno pirštų galų link, kitaip yra apkraunami keliai, sukuriama didesnė atatranka“, – pabrėžia sporto profesionalė. Tiems, kurie turi širdies ar kitų lėtinių ligų, labai svarbu iš anksto pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, stebėti savo savijautą, matuoti pulsą.


„Žinoma, jeigu norisi, žmonės gali imti ir bėgti. Tačiau tie, kurie bėga tik todėl, kad nori sudeginti kalorijų, alternatyviai gali rinktis greitą ėjimą, kurio metu yra mažiau apkraunami kelio sąnariai, nugara, o kartu ir sudeginama beveik tiek pat kalorijų. Apskritai, žmogui, kuris nori bėgioti, pradžioje patariu pradėti nuo greito vaikščiojimo“, – rekomenduoja sporto programų vadovė.


Išsvajotasis pilvo presas – ar išsiryškins?


Ne paslaptis, jog daugelis aktyviau judėti pavasarį pradeda, siekdami padailinti juosmens liniją. Visgi daugelis sporto trenerių vieningai pripažįsta – norint turėti vadinamąjį „six pack“ aktyviai sportuoti, laikytis subalansuotos mitybos reikia ištisus metus.


„Iš patirties galiu pasakyti, kuo labiau žmonės fokusuojasi į pilvo presą, tuo prastesni būna jų rezultatai. Kad ir kaip visi norėtų, pirmiausias patarimas – nedaryti vien tik preso treniruočių ar neskirti papildomo laiko joms po kiekvienos atskiros raumenų grupės treniruotės. Kadangi presas yra mūsų juosmuo, kuris suteikia laikysenos stabilumą, jis yra aktyvuojamas, atliekant daugelį kitų pratimus – atsispaudimus, pritūpimus ir t.t.“, – teigia N. Jermalaitė.


Kartu ji priduria, jog pradėjus judėti daugiau, o kartu ir atsisakius nesveiko, greito, sunkaus ir riebaus maisto, daug cukraus savo sudėtyje turinčių vaisvandenių, liemens linija tikrai padailės. „Net numetus tą vadinamąjį „vandens svorį“, susikaupusį organizme, jau padailėja kūno formos, o kartu ir pilvukas. Gyvenkite aktyviai, darykite daugiau kardio pratimų, dažniau pasivaikščiokite parke po darbų, ir po dviejų mėnesių net nepastebėsite, kaip išryškės pirmieji rezultatai“, – užtikrina sporto programų vadovė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis