Pagal sergamumą sifiliu nusileidžiame tik Rumunijai

Lytiškai plintančiomis ligomis (LPL) Lietuvoje serga dešimteriopai daugiau žmonių nei oficialiai registruota, tačiau daugelis ligonių apie savo bėdą net neįtaria.

Daug nerimo specialistams kelia tvirtinimas, kad net kas antras suaugęs žmogus iki 25 metų sirgo ar serga LPL. Šiandien žinoma apie 25 lytiniu keliu perduodamus sukėlėjus. Dažniausiai užsikrečiama gonorėja, chlamidijomis, sifiliu. Kol kas nepagydoma LPL - žmogaus imunodeficito virusas arba ŽIV.

„Pavojingiausia, kai infekcija užsikrėtęs žmogus serga „partizanine“ ligos forma - nejaučia jokių požymių ir nesikreipia į gydytoją. Pastebėta, kad net devynios iš dešimties gonorėja užsikrėtusių moterų serga praktiškai be simptomų. Daugybė žmonių yra užsikrėtę chlamidioze, bet dar apie tai nežino. Minėtoms ligoms atskleisti pakanka tik šlapimo tyrimo“, - sako medicininių tyrimų laboratorijos "Medicina practica" vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas.

Laiku neišaiškinta LPL perduodama partneriui, o įsibėgėjusi infekcija pacientui sukelia lyties organų, prostatos, šlapimo takų ar šlapimo pūslės komplikuotus uždegimus. Gali kilti ūmūs sąnarių uždegimai, išsivystyti nevaisingumas. Pastojusioms moterims gresia persileidimas ar priešlaikinis gimdymas. Gimdyvė gali iškart perduoti infekciją savo kūdikiui.

Specialistai rekomenduoja atlikti tyrimus visiems lytiškai aktyviems žmonėms, pakeitus partnerį, įtarus neištikimybę ar po atsitiktinių intymių santykių. Daugiau rizikos susirgti LPL dėl anatominių ypatybių turi moterys. Pavyzdžiui, lytinio akto metu jos du kartus dažniau užsikrečia klastingosiomis chlamidijomis.

„Net jei intymūs santykiai tęsiasi ilgą laiką, negalima visiškai atmesti paslėptos LPL rizikos, tačiau pirmiausia turi būti tikras dėl savęs. Ypač į tai turėtų atkreipti dėmesį jaunimas. Moderni medicina turi visas galimybes tiksliai ištirti ir padėti greitai atsikratyti slaptų Veneros „dovanų“. Be to, pacientams garantuojamas anonimiškumas, - pastebi gydytojas S.Barakauskas.

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 6 tūkstančius LPL atvejų, bet realūs skaičiai pagal palyginamuosius statistinius skaičiavimus turėtų būti dešimteriopai didesni.

Pavyzdžiui, pagal sergamumą sifiliu Europos Sąjungoje nusileidžiame tik Rumunijai. Šiemet per penkis pirmus mėnesius Lietuvoje užregistruoti 58 nauji ŽIV infekcijos atvejai – dvigubai daugiau nei pernai. Iš viso šalyje iki vasaros užregistruoti 1958 ŽIV infekcijos atvejai.

Požymiai, leidžiantys įtarti, kad galite būti užsikrėtęs LPL:

* neįprastos išskyros iš lyties organų;
* bėrimas (žaizdelės arba pūslelės) prie makšties, varpos ar tiesiosios žarnos;
* dirginimas apie makštį, varpą arba tiesiąją žarną;
* skausmas arba deginimo jausmas šlapinantis;
* padažnėjęs šlapinimasis;
* skausmas lytinių santykių metu;
* moterims neįprastas kraujavimas (po lytinių santykių, tarpmenstruacinis);

Gali nebūti ir jokių požymių – LPL atskleidžia tik kraujo arba šlapimo tyrimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis