Nutukimas ir depresija skatina vienas kitą

Nutukusiems žmonėms padidėja rizika pulti į depresiją, o depresuotiems - tapti nutukusiems, teigia olandų mokslininkai.

Leideno universiteto medicinos centro mokslininkai nustatė, kad depresijos nekankinamiems žmonėms nutukus tikimybė susirgti ja padidėja net 55 procentais. O normalaus svorio žmonėms susirgus depresija tikimybė nutukti padidėja 58 procentais.

Taip pat ir kitais tyrimais buvo nustatyta, kad nutukimas padidina riziką susirgti depresija arba kitomis psichinėmis ligomis, praneša „Reuters Health".

Olandų mokslininkai panaudojo duomenis iš penkiolikos atlkiktų tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 58 tūkstančius žmonių, ir kuriuose buvo vertinamas tiriamųjų kūno masės indeksas.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Archives of General Psychiatry". Rezultatai, be kita ko, atskleidžia, kad nutukimo ir depresijos ryšys yra ryškesnis tarp amerikiečių, nei tarp europiečių.

Tyrimo vadovė dr. Floriana S. Luppino tai paaiškina tuo, kad nutukimas labiau paplitęs JAV nei Europoje, o vidutinio amerikiečio svoris didesnis nei europiečio.

Mokslininkė pabrėžia, kad negalima ignoruoti psichologinio nepasitenkinimo poveikio. Pasak jos, antsvoris ir nutukimas dažnai iššaukia prastą savęs vertinimą ir nepasitenkinimą savo kūnu, ypač Vakarų kultūroje, kur būti lieknu laikoma grožio etalonu. Prastas savęs vertinimas savo ruožtu didina depresijos tikimybę, pažymi dr. F. S. Luppino.

Olandų mokslininkų raginimu, antsvorį turinčius pacientus gydantys specialistai turėtų pasidomėti jų polinkiu į depresiją, o psichiatrai ir bendrosios praktikos gydytojai savo nutukusiems pacientams turėtų patarti kreiptis į mitybos specialistą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis