Netvarkinga žarnyno veikla tiesiogiai veikia nuotaiką ir elgesį

Subalansuota mityba – vienas iš faktorių, kuris gali mums padėti būti sveikiems, energingiems. Deja, žmogaus savijautą lemia ne tik maistas, tačiau ir stresas, nepakankamas aktyvumas, chroninės ligos ir daugybė kitų problemų.

Visa tai neigiamai veikia žarnyno mikroflorą ir gali prasidėti disbakteriozė, tai yra, sutrinka organizmui įprasta gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyra.

Organizmo rykštė - disbakteriozė

Pastaraisiais metais nustatyta, kad žarnyno būklė tiesiogiai veikia bendrą žmogaus sveikatą ir savijautą. Svarbu pažymėti, kad gyvybingųjų ir blogųjų žarnyno bakterijų pusiausvyros sutrikdymas yra viena iš pagrindinių priežasčių, dėl ko sutrinka cholesterolio apykaita, auga svoris, riebėja kepenys.

Na o sutrikęs žarnyno darbas ir kepenų veikla tiesiogiai veikia nuotaiką ir elgesį. Atsiranda apatija, vis dažniau skundžiamasi nuovargiu, dingsta energija, silpnėja imuninė sistema, vis labiau kimba infekcijos. Dar viena liga, dažnai lydinti disbakteriozę, yra maisto alergija ir su ja susiję bėrimai.

Po antibiotikų kurso - būtina

Dar vienas atvejų, kai susiduriame su disbakterioze - antibiotikai. Kam neteko jų vartoti – neretai šie vaistai net išgelbsti gyvybę. Tačiau antibiotikai ne tik gydo – jie turi ir pašalinių poveikių. Vienas jų – disbakteriozė, kai organizme sunaikinamos ne tik ligą sukėlusios blogosios, bet ir gyvybingosios bakterijos. Tokiu būdu pažeidžiama natūrali žarnyno mikroflora, o tai neigiamai veikia įvairių organų ir sistemų veiklą.

Fotolia nuotr.

Tokiu atveju būtinoji pagalba – atkurti gerųjų bakterijų, tai yra, probiotikų, kiekį žarnyne. Mokslininkai įrodė, kad tokiu atveju probiotikai užkerta kelią disbakteriozės vystymuisi. Be to, apsaugo kepenis nuo žalingo medikamentų poveikio.

Įrodyta probiotikų nauda

Probiotikai arba gyvybingosios bakterijos – tai gyvi mikroorganizmai, kurie teigiamai veikia žmogaus organizmą, neleidžia daugintis blogosioms bakterijoms bei gerina žarnyno gynybinę funkciją, teigiamai veikia imuninę sistemą.

Jau dešimtis metų atliekami tyrimai, siekiant nustatyti, kaip efektyviai probiotikai veikia įvairius susirgimus įvairiose amžiaus grupėse. Įsitikinta, kad probiotikai turi teigiamą poveikį gydant aštrias žarnyno infekcijas. Tokiais atvejais jie sutrumpina ligos eigą ir atkuria žarnyno gleivinę. Taip pat įrodytas jų poveikis ir vartojusiems antibiotikus, kaip ir gydant keliautojų ligas – diarėją (viduriavimą).

Mokslininkai ne tik ištyrė, kaip probiotikai veikia įvairius virškinimo sistemos susirgimus (pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromas, chroniški žarnyno uždegimai, laktozės netoleravimas), taip pat nustatė, koks probiotikų poveikis gydant viršutinių kvėpavimo takų ligas. Įrodytas efektyvumas gydant atopinį dermatitą. Taigi, šiandien gydant šias ligas pagrįstai naudojami ir probiotikai.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad probiotikai stimuliuoja imuninę sistemą nepriklausomai nuo to, kokia liga ją nusilpnino.

Probiotikai - maisto produktuose

Jei žmogus jaučiasi puikiai, gerti probiotikų nėra būtina. Sveikas žmogus gali palaikyti optimalią žarnyno mikroflorą probiotikų gaudamas su maistu. Visi žino, kad probiotikų gauname su rūgštaus pieno produktais, tačiau ne tik. Yra ir kitų produktų, kuriuose jų rasime, pvz., šokoladas, sultys, kiviai, pomidorai, česnakai, svogūnai, bananai, neskaldyti grūdai. Tačiau kyla klausimas, ar žmogaus organizmui pakanka probiotikų, esančių šiuose maisto produktuose, ar jų užtenka gerai žarnyno mikroflorai palaikyti? Į tai padės atsakyti tik gydytojas.

Shutterstock nuotr.

Gastroenterologai pastebi, kad gyventojai vis labiau vartoja gyvybingąsias bakterijas ir įsitikina jų nauda. Bet kokiu atveju nutarus vartoti medikamentus ar maisto papildus (vitaminus, probiotikus) derėtų pasikonsultuoti su gydytoju. Jis pasakys, ar tikrai reikalingi probiotikai, taip par parekomenduos, kuriuos rinktis. Antai „Bifoval®“ probiotikai yra skirti įvairioms amžiaus grupėms, įvairiu pavidalu. Yra kapsulių, yra geriamos suspensijos, vaikams skirtos kramtomosios tabletės, yra probiotikų net kūdikiams, padėsiančių numalšinti mažylio pilvuko skausmus. Probiotikai – gera savijauta bet kokiame amžiuje!

Užsakymo nr.: PT_70615328

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis