Nesuvaldyta giliųjų venų trombozė gali atnešti ir mirtį

Venų trombozės grėsmingos komplikacijos, kaip plaučių arterijų trombembolija, gali ištikti įvairaus amžiaus žmones, net ir labai jaunus bei fiziškai aktyvius. Prieš keletą metų plaučių embolija žinomam krepšininkui Marijonui Petravičiui sugriovė planus 2011 m. dalyvauti Europos krepšinio čempionate.

Taip pat skaitykite:
- Ką reikia valgyti pusryčiams, kad būtume lieknesni?
- Pratimai, padėsiantys panaikinti riebaliukus nuo pilvo apačios
- Nelaukite, kol kiaušidžių vėžys kirs iš pasalų

Giliųjų venų trombozė (GVT) - tai liga, kai kraujo krešuliai susidaro giliosiose venose.

Konsultuoja Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ kraujagyslių chirurgas Nerijus Aleksynas

Kokie yra GVT rizikos veiksniai?
Šios ligos pagrindiniai rizikos veiksniai yra įgimti krešėjimo sistemos defektai, operacijos, vėžys, nejudrumas, nutukimas, rūkymas, nėštumas ir kai kurie geriamieji hormoniniai preparatai.

Kodėl liga tokia pavojinga?
Pažeistoje venoje susiformuoja krešulys, sutrikdantis kraujo tekėjimą veninėje sistemoje. Tai gali sukelti patinimą, skausmą, gali pasikeisti odos spalva, sutrinka jutimai. Deja, daugeliu atvejų (80%) GVT simptomai yra nematomi ir nejuntami, todėl liga diagnozuojama vėlai – jau įvykus pavojingoms komplikacijoms plaučiuose.

Kodėl sergant GVT nukenčia plaučiai?
Dažniausiai liga pažeidžia giliąsias kojų arba dubens venas. Kai kurie krešuliai gali atitrūkti iš jų susiformavimo vietos ir nukeliauti į širdį, o iš ten - į plaučius. Didžioji šios kelionės dalis tęsiasi stambiomis kraujagyslėmis, kurios plaučiuose išsišakoja ir dalijasi į ypač smulkias šakas ir padengia didelį plaučių plotą, kad galėtų pasisavinti gyvybei būtiną deguonį. Atitrūkęs kraujo krešulys pasiekia smulkiausias kraujagysles, jas užkemša, ir kraujas nebegali patekti į tos kraujagyslės smulkias šakas, todėl kraujas neįsotinamas deguonimi. Tai smarkiai pablogina deguonies pasisavinimą iš plaučių ir apsunkina kvėpavimo funkciją. Žmogų, kurio plaučiuose kraujas nėra pakankamai įsotinamas deguonimi ar šis procesas visiškai sustoja, gali ištikti staigi mirtis, jei nebus suteikta skubi pagalba.

Kaip galima užkirsti kelią GVT ir šios ligos komplikacijoms?
Ypač svarbu giliųjų venų trombozę diagnozuoti laiku ir tiksliai bei užkirsti kelią pavojingoms komplikacijoms atsirasti, o patvirtinus diagnozę – efektyviai ir saugiai gydyti. Įtariamą giliųjų venų trombozę patvirtinti arba paneigti padeda kojų kraujagyslių echoskopija. Tiriant ultragarsu vertinama venos spūdumas, kraujo tekmė venoje ir jos kryptis. Tyrimo metu kraujagyslių chirurgas gali pamatyti krešulį, nustatyti trombozės išplitimą, trukmę ir priimti sprendimą dėl ligoniui tinkamo gydymo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis