Naudingosios arbūzo savybės + RECEPTAS

Kai karšta, ypatingai norisi šalto, saldaus arbūzo. Mažai kas žino, kad arbūzas ne tik skanus, bet ir labai naudingas, o kai kuriais atvejais tiesiog būtinas organizmui.

Populiariausi šių dienų straipsniai:
- Astrologė Saulė: darbo horoskopas 12 Zodiako ženklų (metams)
- Užuolaidų paieška: kaip išsirinkti tinkamas?
- Ką vyro ūgis byloja apie jo seksualumą
- 8 kasdien naudojami daiktai, kurie yra purvinesni už tualetą
- Trapios pusryčių bandelės - vos per 30 min.

Patyrinėkime naudingas arbūzo savybes.

Arbūzai naudingi širdžiai

Arbūzuose daug vitamino C, kuris užkerta kelią susidaryti sklerotinėms plokštelėms, gerina širdies kraujagyslių elastingumą ir tuo pačiu stiprina širdį. Šie veiksniai – puiki profilaktika širdies ir kraujagyslių sistemai.

Arbūzai – vėžinių ląstelių priešai

Dar viena naudinga arbūzo savybė – karotinoidas likopenas, dėl kurio arbūzas yra ryškiai raudonas. Likopenas – stiprus antioksidantas, saugantis nuo vėžinių ląstelių susidarymo. Gydytojai rekomenduoja užpilti arbūzą šalta žaliąja arbata – dvigubai didesnis kiekis antioksidantų – dvigubai daugiau naudingų ypatybių.

Arbūzai – vitamino B1 šaltinis

Šis vitaminas reikalingas nervų sistemai, jo trūkumas organizme, vadinamas tiamino nepakankamumu, gali būti rimtų susirgimų priežastis – atminties netekimo, sąmonės neaiškumo. Naudingos arbūzo ypatybės – didelis kiekis vitamino B1, palaikančio nervų sistemos veiklą. Beje, vitaminų trūkumas gali atsirasti dėl piktnaudžiavimo alkoholiu, todėl po audringo vakarėlio pusryčiams patartina valgyti arbūzo.

Arbūzai – energijos šaltinis

Kaip žinoma, 92 proc. arbūzo sudaro vanduo, bet juose yra ir organizmui naudingų magnio ir kalio. Štai kodėl daugelis trenerių rekomenduoja suvalgyti šiek tiek arbūzo ar išgerti šviežių arbūzų sulčių po intensyvios treniruotės – per jėgos treniruotes netenkama kalio ir magnio, kurie pasišalina iš organizmo su prakaitu.

Shutterstock nuotr.
RECEPTAS

Salotos su arbūzais ir agurkais

Produktai:

1 agurkas, 1/4 arbūzo, 3 šakelės šviežių mėtų, 100 g fetos, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai balzaminio acto, druskos, pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti:

* Išrinkite iš arbūzo sėkleles, supjaustykite kubeliais. Agurką nulupkite, supjaustykite mažais kubeliais. Fetą supjaustykite kubeliais, suberkite į salotas.

* Susmulkinkite mėtas, viską išmaišykite, apšlakstykite iš anksto sumaišytu alyvuogių aliejumi ir actu. Pagal skonį užberkite druskos ir pipirų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis