Naudingi patarimai norintiems atspėti orą patiems

Vasarą dažniau nei kitais metų laikais vis žiūrime pro langą ir spėliojame, ar oras bus tinkamas išvykai į gamtą, koncertui mieste ar tiesiog pasivaikščiojimams parke.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- Magija: ką mėgsta ir ko nekenčia pinigai
- Jekaterina II – nimfomanė Rusijos imperatorienė, mirusi tualete
- Rudeniop madingiausiosios avės patogią avalynę
- Geriausios liekninančios iškrovos dietos – per dieną ištirps iki 3,5 kg
- 7 komplimentai, kuriuos nori išgirsti vyrai
- Cukinijų-morkų mišrainė žiemai

Mūsų senoliai, neturėję profesionalų pagalbos, patys stebėdami gamtą, dangų, gyvūnus ar mėnulį, sugebėdavo nuspėti, koks oras bus ne tik artimiausiomis dienomis, bet ir už kelių mėnesių. Tikimės, kad senųjų išmintis šią vasarą pravers ir jums!

Lis ar nelis?

- Didžiausias smagaus vasaros savaitgalio priešas yra lietus. Iš senelių daugeliui tikriausiai teko girdėti, kad jei lyjant šliaužioja sliekai, galima laukti ilgo lietaus, taip pat esą bus lietaus, jei akmuo rasoja.

- Apie lietų – o juk Lietuvoje gyvename – mūsų senoliai žinojo labai daug ir visokiausiai būdais spėdavo, kada gi lis.

- Štai, sako, jei tingisi dirbti, traukia miegoti, – lauk lietingo oro. Žinoma, jei tai tęsiasi ilgą laiką, galbūt problema ne lietus?

- Jeigu pievose skruzdės neša aukštus lizdus, laukia lietinga vasara.

- Daugeliui močiutės kalbėjo, kad jeigu kregždės nuo lizdo nuskrenda toliau nei paprastai ir nardo pažemiais, galimas lietus su perkūnija, tad ir dabar, pamatę ratus žemai besisukančius paukščius, sakome „na va, lis“.

- Jei vasaros dieną ar vakarą esate gamtoje ir negirdite griežiančio žiogo, taip pat galite tikėtis lietaus. O jeigu pradėjo drėkti druska, neškite viską vidun – netrukus pradės pilti.

- Norite sužinoti, ar artimiausiomis valandomis lis? Užmeskite akį į dangų: jeigu karštą vasaros dieną atsiranda tankus plunksninių debesų sluoksnis ir pasidaro tvanku, per artimiausias 6–12 valandų reikia laukti lietaus ir perkūnijos.

Kiti ženklai

• Lietus saulei šviečiant rodo, kad rytoj vėl palis
• Prieš audrą dobilai žiedus suglaudžia
• Gėlės stipriau kvepia prieš lietų
• Jei lietui lyjant balose tykšta burbulai, dar ilgai lis

Saulele, motule, užtekėk

Vis dėlto ne tik lietus vasarą Lietuvą plauna, nors iš tiesų būtų labai gerai, jei jis apsilankytų rečiau. Gana dviprasmiškas, tačiau gerą orą žadantis ženklas yra uodų spiečiai – jei juos pamatėte ar pajutote, tikėtikės puikaus oro.

Šilumos tikėtis galima ir jeigu skruzdės savo lizdą išsklaidžiusios ir kiaušinius išnešė ant viršaus prieš saulę.
Nepamirškite pažvelgti ir į dangų: auksinis dangus po saulėlydžio praneša apie gerą orą, o jei spalva įgauna žalią atspalvį, reikia laukti karščių.

Gerą orą žada ir plokšti kamuoliniai debesys. Svarstydami apie kitos dienos orą, vasaros naktį stebėkite žvaigždes: jei spindi itin ryškiai, bus karšta, tačiau jei jos labai tankios, gali palyti. Na, o nuleidę akis į žemę stebėkite rasą: jei iš ryto ji didelė, bus giedra.

Kiti ženklai

• Jeigu patekėdama saulė labai aiški, o aplink ją debesys – kils viesulas
• Kai patekanti saulė neaiški, balzgana, bus lietaus
Jei tekanti saulė „išbalusi“, bus lietaus

Liepa – vasarvidis

Liepos mėnuo – pats vasaros įkarštis, o jeigu ji iš tiesų karšta, senoliai tikina, kad bus labai šaltas sausis.

Jei ji drungna, lietinga, tai toks lauks ir sausis – šlapias, be sniego.
Septynių miegančių brolių dieną (liepos 10 d.) sužinosite, koks oras bus ateinančias septynias savaites – tik pažiūrėkite pro langą.

Visa žinančios močiutės taip pat sakydavo, kad liepos viduryje kukuojanti gegutė pranašauja ilgą vasarą, bet jeigu paukščiai suka lizdus į pietų pusę, bus šalta vasaros pabaiga.

Ne veltui ir liepos mėnuo gavo tokį vardą – pagal šį medį galime spėti ir orus. Jei norite sužinoti, koks oras laukia, pažvelkite į jos šakas: jeigu jos šiek tiek pakyla nuo žemės, rytoj bus giedra, jei dar labiau nusvyra – lis. Gausus liepų žydėjimas, anot žinovų, žada lietingą rudenį.

Na, o jei per Magdaleną, liepos 22 d., išgirsite perkūniją, žinokite, kad laukia daug lietaus, o štai per Onines, liepos 26 d., didelė rasa praneša apie puikų rugpjūtį.

Galiausiai pagal liepos orus galime spręsti ir koks bus rugsėjis: senoliai sakydavo: „Ko liepa, rugpjūtis neišvirs, to rugsėjis neiškeps.“

Rugpjūtis – žiemos pranašas

Atėjus rugpjūčiui, o ypač jam persiritus į antrąją pusę, jau pradedame po truputį galvoti apie rudenį. Gamta taip pat stengiasi mums „pasufleruoti“, koks gi jis bus.

Štai jei pirmosiomis rugpjūčio dienomis lyja nuo pat ryto, rudens pradžia bus lietinga, jei lyti pradeda nuo vidurdienio, lietingas bus rudens vidurys, o jei artėjant vakarui, rudens pabaiga bus lietinga.

Jeigu mėnesio pradžioje griaudėja kelias dienas iš eilės, ruduo bus šiltas ir ilgas. Ankstyvas šerkšnas vasaros pabaigoje žada gausų kitų metų derlių. Saulė per šv. Lauryną rugpjūčio 10 d. žada giedrą rugpjūtį, šiltą rudenį.

Svarbi spėjant rudens ir žiemos orus yra šv. Baltramiejaus diena, rugpjūčio 24 – oji: jei gandrai per šia dieną išskrido, o gulbių skrydis žemas, bus ankstyvas ruduo, žiema.

Paukščių magija čia nesibaigia: anksti išskrendančios kregždės, o mėnesio pabaigoje – gervės žada būsiant šaltą žiemą, po jos šaltą vasarą.
Jei nespėjote pamatyti plunksnuotų meteorologų, išeikite į mišką: jei jau radote kelmučių, žinokite, kad vasara baigiasi.

Anksti pradėjusios gelsti liepos žada ankstyvą žiemą, o gausiai užderėjusios gilės ąžuoluose – šaltą.

Jeigu pagal liepą spėjame sausio mėnesį, tai pagal rugpjūtį galime žinoti, koks bus vasaris.

Mėnulio ženklai

* Jaunas mėnulis po lietaus turi atnešti giedrą, o po giedros lietų.
* Jeigu mėnulis išblyškęs, ūkanotas, bus lietaus, o jeigu mėnulis aiškus ir šviesus – bus giedra.
* Ratas aplink mėnulį – darganos ir vėjo požymis.

Parengė Milda Urbonaite Pagal senolių išmintį ir Mindaugo Bartninko knygą „Liaudies meteorologija“

sveikaszmogus.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis