Moliūgas – tinkamiausia daržovė kovojant su nutukimu, ateroskleroze ir kitomis ligomis

 (3)
Tai skani, vertinga ir mėgstama daržovė. Rugsėjo-spalio mėnesiais ji karaliauja parduotuvių lentynose, daržininkų sandėlių stelažuose, šeimininkių virtuvėse ir net puošia kavinių ir barų prieigas.
Lietuvoje bus siekiama rekordo
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

O per amerikiečių išpopuliarintą Helovino šventę išskaptuoti moliūgai tampa žibintais ir naktį kraupiai šviečia savo geltonais kreivais dantimis.

Moliūgo (Cucurbita lot.) tėvynė yra Pietų Amerika. Minimas 5000 metų prieš mūsų erą. Sukultūrino indėnai. Jie minkštimą naudojo įvairiems patiekalams, iš sėklų spaudė aliejų, o išskaptuotą žievę paversdavo indais.

Augalas mėgsta šilumą, šviesą ir drėgmę. Yra apie 20 įvairių rūšių, besiskiriančių vaisių dydžiu, skoniu, cukraus kiekiu. Gali užaugti iki 1 m diametro ir sverti net 200 kg. Darbštiems daržininkams pasiseka užauginti ir gigantus, stebinančius savo išvaizda, svoriu ir grožiu. Skinti jie pradedami rugsėjo pradžioje.

Moliūgo minkštime nemažai cukraus(1,15-14 procentų) ir krakmolo(1,5-20 procentų), karotino (iki 16 procentų). Be to, juose yra vitaminų C, B1, B2, PP, A, D, F, T ir mineralinių medžiagų kalio, fosforo, kalcio, magnio, geležies. Gausu vario ir kobalto.

* Ši pūstažandė daržovė gerina žarnyno veiklą, greitina medžiagų apykaitą.
* Juose daug pektino, kuris padeda iš organizmo pasišalinti cholesteroliui.
* Stipriai varo šlapimą.
* Nėra labai kaloringi.
* Suvartojus 100 g moliūgo, gaunamos 15-29 kcal.
* Be to, stangrina odą, daro ją elastinga. Tai aktualu netekus daug svorio.

Patariama valgyti sergantiems tuberkulioze, ateroskleroze, chronišku vidurių užkietėjimu, diabetu, podagra, tulžies akmenlige, turintiems inkstų, širdies veiklos problemų. Dietologai rekomenduoja valgyti kovojantiems su nutukimu. Yra sukurta moliūgo dieta.

Maistui reikia šias gėrybes nulupti ir išimti sėklas. Valgomos virtos, keptos, troškintos. Populiarios sriubos, pyragai, blyneliai. Gaminamas marmeladas, džemai, kompotai. Moliūgai sūdomi ir marinuojami žiemai. Iš kai kurių rūšių galima gaminti net vyną.

Kosmetikoje praverčia maitinamųjų kaukių gamyboje. Esant riebiai inkštiruotai veido odai, daroma kaukė:

- 3 valgomi šaukštai sutarkuoto moliūgo,

- kiaušinio trynys,

- šaukštelis medaus.

Esant sausai veido odai, gaminama kaukė:

- 3 valgomi šaukštai virto moliūgo,

- 1 valgomas šaukštas alyvuogių aliejaus.

Kaukes užtepti ant veido, palaikyti 15 minučių ir nuplauti drungnu vandeniu.

Moliūgų sėklos vertingos aliejais( 40-50 procentų) ir baltymais(25-28 procentai). Turi daug cinko. Valgomos sergant kepenų ligomis, kai beria veidą jaunatviniais spuogais, riebaluojasi plaukai, kamuoja pleiskanos. Liaudyje nuo seno jomis iš organizmo varomos kirmėlės.

Moliūgų sultys pasižymi vitaminų, mikroelementų bei antioksidantų gausa. Sergant gripu, peršalus, patariama rytais išgerti po 200 ml šviežiai spaustų sulčių. Taip pat rekomenduojamos sultys esant vidurių užkietėjimui ir hemorojui. Liaudies medicina siūlo vemiant prie nėštumo toksikozės ar jūros ligos.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Psichologė A. Mockienė: yra 4 būdai, padėsiantys išbristi iš depresijos be vaistų (1)

Depresijos gydymas tik vaistais – tai pasodinimas į valtį be irklų: žmogus bus saugus iki pirmos „audros“.

Atsisakius vos vieno produkto ėmė tirpti kilogramai (6)

"Šiandien bus aštunta diena, kai gyvenu nesaldų gyvenimą", - sako Viktorija, kuri nusprendė imtis eksperimento - 30 dienų nevartoti pridėtinio cukraus ir dienoraštyje aprašyti visus potyrius (pirma dalis, antra dalis).

(Ne)saldus dienoraštis: galvos skausmas ir kiti keisti organizmo signalai (8)

„Dabar yra ketvirtoji mano diena be pridėtinio cukraus ir 4 val. ryto. Kai pagalvoji, labai simboliška. Atsikėliau su „žvyrine“ galva ir kažkokiu keistu tempimo skausmu pilve. Panašu, kad ne skrandis, nes kažkur žemiau,“ – sako 34-erių Viktorija, pradėjusi eksperimentą, kuris vadinasi „30 dienų be pridėtinio cukraus“.

Naujagimio virkštelės kamieninės ląstelės. Ar verta jas saugoti?

Inovatyvios medicinos centre įvyko diskusija apie naujagimių virkštelės kamienines ląsteles, jų saugojimą, gebėjimą gydyti dabar ir ateityje bei mokslininkų diskusijas apie tai, kas dar kol kas nežinoma.

3 vaikų mama Orinta: gražų kūną gali turėti kiekviena moteris (10)

Orinta Donėlė, namie prižiūrinti tris judrius mažus berniukus, neslepia – būna, ir jai stinga laiko suplanuotiems reikalams. Tačiau moteris tikina, kad susikoncentravus tik į tikrai būtinus darbus, laiko lieka ir vaikams, ir sportui, ir darbui.

(Ne)saldus dienoraštis: 30 dienų be pridėtinio cukraus (I dalis) (3)

Sveiki, mano vardas Viktorija, man 34-eri ir aš esu priklausoma nuo cukraus.

Žolininkė J. Balvočiūtė: žolelių arbatos ir nervus ramina, ir nuo vėžio gydo

Arbata – kaip mylinti širdis. Ryte – tonizuoja, vidurdienį – gaivina, o vakare – atstato fizinę ir emocinę pusiausvyrą. Ne veltui arbatos receptai yra žinomi tūkstančius metų, o dėl prekybos ja įtakų zonų į karą yra pakilusi ne viena imperija.

Sąnarių ligos vis labiau jaunėja: kaip jų išvengti?

Įprasta manyti, kad sąnarių ligos vargina tik vyresnio amžiaus žmones. Visgi ši nuostata klaidinga. Dėl nejudraus gyvenimo būdo ar, atvirkščiai, pernelyg intensyvaus sportinio krūvio, netinkamai atliekamų pratimų, prastos mitybos, žalingų įpročių, pavyzdžiui, rūkymo, ar nekontroliuojamo viršsvorio uždegiminės sąnarių ligos jaunesnio amžiaus žmones užklumpa net dažniau nei senjorus, pastebi specialistai.

Liga, su kuria nereikia susigyventi – ji efektyviai ir greitai pagydoma

Hemorojus – tai liga, apie kurią mūsų visuomenėje vis dar gėdijamasi šnekėti garsiai. Nuo hemorojaus kenčiantys žmonės dažnai nesikreipia į gydytojus, kol ligos stadija tampa vėlyva.