Mitybos specialistė: netiesa, kad bulvės nesveika + PLOKŠTAINIO RECEPTAS

 (24)
Ar bulves valgyti tikrai nesveika? Kaip būtų galima jas paruošti sveikai, jei, tarkime, labai mėgstame bulvių blynus, plokštainį, o virtos yra per sausos ir prėskos?
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Į klausimą atsako sveikatai palankaus maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.

Perdirbtos bulvės ir jų besaikis vartojimas nėra sveikatai palankus, tačiau pati bulvė yra puiki daržovė, ją valgyti būtina ir ji nėra visa ko kaltininkė. Viena priežastis, kodėl bulvės nėra palankios sveikatai, dažniausiai glūdi tame, ką pagaminame iš bulvių. Jei gaminame tokius patiekalus, kaip aliejuje gruzdintos bulvytės su daug druskos, keptos bulvės, bulvių plokštainis su spirgučiais ir riebiu padažu, cepelinai su riebiu padažu, rafinuoto aliejaus „prisigėrę“ bulviniai blynai, ar valgome bulvių traškučius, su jais gausime ne tik didelį kiekį riebalų ir druskos, bet ir kancerogeninių medžiagų – akrilamidų. Šios medžiagos susidaro krakmolinguose produktuose terminio apdorojimo metu, kai temperatūra didesnė nei 120 laipsnių. Kuo ilgiau ir aukštesnėje temperatūroje apdorojame bulves (nes jose gausu krakmolo), tuo daugiau susidaro akrilamidų. To indikatorius – spalva. Stebėkite, kad ji būtų, kuo šviesesnė. Šviesi aukso spalva – puikus indikatorius bulviniams blynams, žemaičių blynams ir bulvių plokštainiui.

Antra priežastis – bulvių valgymas kiekvieną dieną ir dideliais kiekiais. Mityboje vyraujant vienam maisto produktui pažeidžiama viena pagrindinių mitybos taisyklių – įvairumas. Nors keičiasi iš bulvių gaminamų patiekalų rūšys, bet maisto produktas išlieka tas pats.

Pavyzdžiui, iš bulvių gaminama kiekvieną dieną skirtingus patiekalus: bulvių plokštainį, sriubą su bulvėmis, bulvinius blynus, keptas bulves, virtas bulves, žemaitiškus blynus ir taip du kartus per dieną, septynias dienas per savaitę. Vyraujant mityboje bulvėms, nevalgoma kitų maisto produktų grupių ir organizmui gali pritrūkti vertingų maistinių medžiagų, kurių nėra bulvėse. Taip pat dažnai bulvių persivalgoma, o visų blogiausia, kad persivalgoma stipriai perdirbtų patiekalų iš bulvių. Tokiu atveju organizmas gauna per didelį kiekį kalorijų ir jų neišeikvojant viskas virsta riebalais, gali sutrikti virškinimo sistema.

Taigi, nepaisant mitybos taisyklės – saikingumo – galime turėti ne tik antsvorio, bet ir sutrikdyti normalų organizmo darbą. Tik stebėdami savo organizmo reakcijas į suvalgomą maistą galite suprasti, ko netoleruojate. Bulvėse gausu vertingų maistinių medžiagų – kalio, magnio, fosforo, vitamino B6, vitamino C, angliavandenių, ypač krakmolo, ląstelienos. Sveikatai palanku bulves valgyti 2-3 kartus per savaitę pietums tinkamai paruoštas: virtas vandenyje ar garuose, keptas konvekcinėje krosnelėje su ne daugiau kaip 1 g/100 g nerafinuotos druskos, patiekiant su šviežiomis daržovėmis, liesa mėsa ar žuvimi. Bulvės yra puikus pasirinkimas aktyviai sportuojantiems, tai pat vaikams, nes yra soti ir maistinga daržovė.

Daug kalbama apie maisto derinimą, kad bulvių negalima valgyti su mėsa ir žuvimi, nes bulvės – angliavandeniai, o mėsa – baltymai. Netiesa. Nei bulvės, nei mėsa nėra sudarytos iš vienos maistinės medžiagos, tik bulvėse dominuoja angliavandeniai, o mėsoje – baltymai. Sveiko žmogaus organizmas fiziologiškai pritaikytas virškinti baltymus, angliavandenius ir riebalus vienu metu. Tačiau jei turite antsvorio, pavalgę patiekalų iš bulvių jaučiate sunkumą skrandyje, blogai funkcionuoja virškinimo sistema, vertėtų bulves valgyti tik su šviežiomis daržovėmis. Taigi, trečia priežastis, kada bulvės tampa sveikatos sutrikimų kaltininkėmis – bulvių netoleravimas. Būtina stebėti kiekvienam individualiai savo organizmo reakcijas, kaip jaučiatės pavalgę pietus – energingi, o gal mieguisti? Tik stebint save gali suprasti, kas ir kokiais kiekiais Jums sveikatai palanku, o kas ne.

Gaminkite ne tik sveikatai palankius bulvių patiekalus, bet ir valgykite juos tik šviežiai ruoštus, o ne šildykite mikrobangų krosnelėse ar aliejuje skęstančioje keptuvėje dvi-tris dienas po pagaminimo. Gaminkite tiek, kiek suvalgote šiandien. Taip valgydami gausite daugiausiai vertingų maistinių medžiagų turinčius patiekalus ir nepamirškite prie termiškai apdorotų bulvių patiekti šviežių ir sezoninių daržovių.

Dalinuosi receptu kaip aš gaminu sveikatai palankų bulvių plokštainį:

Bulvių, cukinijų, špinatų ir porų plokštainis su ciberžole, raudonėliu, baziliku ir sezamo plutele.

Bulves, cukinijas, špinatus sutarkuoju, įdedu išplaktus kiaušinius, ciberžolę pakaitinu nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje, ten pat 2 min pakepinu smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnaką. Viską su likusiais prieskoniais ir Himalajų druska įdedu į tarkius, išmaišau, viršų padengiu sezamo sėklomis.

Sotu, tačiau lengvai virškinama, mažai riebalų ir maistinga. Mažai druskos, kad pajaustume tikrąjį skonį ir prieskonių aromatą. Ryškiai geltona spalva, lengvai pjaustomas, pakankamai standžios konsistencijos. Prie kiekvieno valgymo tiekiu šviežias ir sezonines daržoves. Visa tai galite ruošti ir su moliūgu, cukinija ir mažesniu kiekiu bulvių, ne tik skanu, bet ir maistinga.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Pataria, kaip per mėnesį atsikratyti 2-4 kilogramų

Iki vasaros liko vos daugiau nei mėnuo, o šylančios dienos primena – atostogos, maudymosi sezonas jau ne už kalnų. Norėdami padailinti kūno linijas, o kartu ir atsisakyti per žiemą sukauptų nepageidaujamų kilogramų, kai kurie žmonės puola į desperaciją – laikosi itin griežtų dietų, valandų valandas pluša sporto salėje. Kaip neperspausti savęs, išlaikant gerą nuotaiką, formą bei savijautą?

Jogai įspėja: kvėpavimas per burną pavojingas tiek mažam, tiek suaugusiajam (1)

Žmogaus poreikis viską kontroliuoti yra beribis. Sąmoningai valdyti panūdome net tokią nevalingą organizmo funkciją kaip kvėpavimas. Kuo tai naudinga ir pavojinga, aiškinasi Virginija Rimkuvienė.

Kai sveika mityba virsta manija

Šis sutrikimas pirmą kartą paminėtas daugiau nei prieš 20 metų.

Eteriniai aliejai gali pakeisti kone visą vaistinėlės turinį

93 proc. lietuvių, rūpinantis vaikų sveikata, svarbu priemonių natūralumas.

Kokie 5 riešutai yra patys naudingiausi jūsų organizmui?

Riešutai – natūralus grožiui ir sveikatai būtinų vitaminų bei mineralų šaltinis, nepamainoma gamtos dovana mūsų organizmui.

Mankšta, kuri ne tik kūno riebalus degina, bet ir veikia kaip osteoporozės profilaktika

Sudeginti dvigubai daugiau kalorijų nei bėgiojant, atgauti vaikystės džiaugsmą ir pasidaryti asmenukę avint futuristinius batus, – net spirgėjau iš nekantrumo išbandyti treniruotę „Kangoo Jumps“.

Mėgstate naktinėti? Sužinokite, kaip tai jums atsilieps senatvėje

6,5 metų laiko trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 430 tūkst. žmonių.

Dviguba pasmakrė dingo be plastinės operacijos (2)

Su amžiumi smakrą keliame vis aukščiau. Ne tiek siekdamos pademonstruoti ryžtą, kiek norėdamos gerai atrodyti nuotraukose. Deja, ateina laikas, kai paslėpti dvigubos pasmakrės nepadeda net šis gudrus triukas.

Naują gydymo metodą nuo migrenos išbandžiusi Eglė: gyvenimas pradėjo gerėti

Tie, kuriuos bent kartą yra ištikęs migrenos priepuolis, regis, atiduotų bet ką, kad tik jis liautųsi. Deja, numalšinti šį nepakeliamą skausmą ne taip jau paprasta. Laimei, mokslininkai rankų nenuleidžia – tiria, ieško, vėl tiria... Ir ko tik neatranda.

Trenerė Inga Žuolytė apie savo svorio pokyčius: toks gyvenimas – tik savęs kankinimas (7)

Žinoma tinklaraštininkė ir sporto trenerė ryžosi praleisti 10 savaičių be cukraus.