Mitybos specialistė: netiesa, kad bulvės nesveika + PLOKŠTAINIO RECEPTAS

Ar bulves valgyti tikrai nesveika? Kaip būtų galima jas paruošti sveikai, jei, tarkime, labai mėgstame bulvių blynus, plokštainį, o virtos yra per sausos ir prėskos?

Į klausimą atsako sveikatai palankaus maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.

Perdirbtos bulvės ir jų besaikis vartojimas nėra sveikatai palankus, tačiau pati bulvė yra puiki daržovė, ją valgyti būtina ir ji nėra visa ko kaltininkė. Viena priežastis, kodėl bulvės nėra palankios sveikatai, dažniausiai glūdi tame, ką pagaminame iš bulvių. Jei gaminame tokius patiekalus, kaip aliejuje gruzdintos bulvytės su daug druskos, keptos bulvės, bulvių plokštainis su spirgučiais ir riebiu padažu, cepelinai su riebiu padažu, rafinuoto aliejaus „prisigėrę“ bulviniai blynai, ar valgome bulvių traškučius, su jais gausime ne tik didelį kiekį riebalų ir druskos, bet ir kancerogeninių medžiagų – akrilamidų. Šios medžiagos susidaro krakmolinguose produktuose terminio apdorojimo metu, kai temperatūra didesnė nei 120 laipsnių. Kuo ilgiau ir aukštesnėje temperatūroje apdorojame bulves (nes jose gausu krakmolo), tuo daugiau susidaro akrilamidų. To indikatorius – spalva. Stebėkite, kad ji būtų, kuo šviesesnė. Šviesi aukso spalva – puikus indikatorius bulviniams blynams, žemaičių blynams ir bulvių plokštainiui.

Antra priežastis – bulvių valgymas kiekvieną dieną ir dideliais kiekiais. Mityboje vyraujant vienam maisto produktui pažeidžiama viena pagrindinių mitybos taisyklių – įvairumas. Nors keičiasi iš bulvių gaminamų patiekalų rūšys, bet maisto produktas išlieka tas pats.

Pavyzdžiui, iš bulvių gaminama kiekvieną dieną skirtingus patiekalus: bulvių plokštainį, sriubą su bulvėmis, bulvinius blynus, keptas bulves, virtas bulves, žemaitiškus blynus ir taip du kartus per dieną, septynias dienas per savaitę. Vyraujant mityboje bulvėms, nevalgoma kitų maisto produktų grupių ir organizmui gali pritrūkti vertingų maistinių medžiagų, kurių nėra bulvėse. Taip pat dažnai bulvių persivalgoma, o visų blogiausia, kad persivalgoma stipriai perdirbtų patiekalų iš bulvių. Tokiu atveju organizmas gauna per didelį kiekį kalorijų ir jų neišeikvojant viskas virsta riebalais, gali sutrikti virškinimo sistema.

Taigi, nepaisant mitybos taisyklės – saikingumo – galime turėti ne tik antsvorio, bet ir sutrikdyti normalų organizmo darbą. Tik stebėdami savo organizmo reakcijas į suvalgomą maistą galite suprasti, ko netoleruojate. Bulvėse gausu vertingų maistinių medžiagų – kalio, magnio, fosforo, vitamino B6, vitamino C, angliavandenių, ypač krakmolo, ląstelienos. Sveikatai palanku bulves valgyti 2-3 kartus per savaitę pietums tinkamai paruoštas: virtas vandenyje ar garuose, keptas konvekcinėje krosnelėje su ne daugiau kaip 1 g/100 g nerafinuotos druskos, patiekiant su šviežiomis daržovėmis, liesa mėsa ar žuvimi. Bulvės yra puikus pasirinkimas aktyviai sportuojantiems, tai pat vaikams, nes yra soti ir maistinga daržovė.

Daug kalbama apie maisto derinimą, kad bulvių negalima valgyti su mėsa ir žuvimi, nes bulvės – angliavandeniai, o mėsa – baltymai. Netiesa. Nei bulvės, nei mėsa nėra sudarytos iš vienos maistinės medžiagos, tik bulvėse dominuoja angliavandeniai, o mėsoje – baltymai. Sveiko žmogaus organizmas fiziologiškai pritaikytas virškinti baltymus, angliavandenius ir riebalus vienu metu. Tačiau jei turite antsvorio, pavalgę patiekalų iš bulvių jaučiate sunkumą skrandyje, blogai funkcionuoja virškinimo sistema, vertėtų bulves valgyti tik su šviežiomis daržovėmis. Taigi, trečia priežastis, kada bulvės tampa sveikatos sutrikimų kaltininkėmis – bulvių netoleravimas. Būtina stebėti kiekvienam individualiai savo organizmo reakcijas, kaip jaučiatės pavalgę pietus – energingi, o gal mieguisti? Tik stebint save gali suprasti, kas ir kokiais kiekiais Jums sveikatai palanku, o kas ne.

Gaminkite ne tik sveikatai palankius bulvių patiekalus, bet ir valgykite juos tik šviežiai ruoštus, o ne šildykite mikrobangų krosnelėse ar aliejuje skęstančioje keptuvėje dvi-tris dienas po pagaminimo. Gaminkite tiek, kiek suvalgote šiandien. Taip valgydami gausite daugiausiai vertingų maistinių medžiagų turinčius patiekalus ir nepamirškite prie termiškai apdorotų bulvių patiekti šviežių ir sezoninių daržovių.

Dalinuosi receptu kaip aš gaminu sveikatai palankų bulvių plokštainį:

Bulvių, cukinijų, špinatų ir porų plokštainis su ciberžole, raudonėliu, baziliku ir sezamo plutele.

Bulves, cukinijas, špinatus sutarkuoju, įdedu išplaktus kiaušinius, ciberžolę pakaitinu nerafinuotame saulėgrąžų aliejuje, ten pat 2 min pakepinu smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnaką. Viską su likusiais prieskoniais ir Himalajų druska įdedu į tarkius, išmaišau, viršų padengiu sezamo sėklomis.

Sotu, tačiau lengvai virškinama, mažai riebalų ir maistinga. Mažai druskos, kad pajaustume tikrąjį skonį ir prieskonių aromatą. Ryškiai geltona spalva, lengvai pjaustomas, pakankamai standžios konsistencijos. Prie kiekvieno valgymo tiekiu šviežias ir sezonines daržoves. Visa tai galite ruošti ir su moliūgu, cukinija ir mažesniu kiekiu bulvių, ne tik skanu, bet ir maistinga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis