Mitybos specialistė: dažniausios klaidos, kurias daro metantys svorį

Vis šiltėjantys orai primena, kad vasara jau visai čia pat. O jai artėjant ir drabužiams lengvėjant, natūraliai kyla noras atsikratyti žiemą neretai priaugtų kelių kilogramų.

Kaip tai padaryti nesikankinant ir nealinant savęs pataria mitybos specialistė Deimantė Rapalytė, kuri teigia, jog raktas į puikią figūrą bei sveikatą yra paprastesnis nei daugelis mano – tereikia šiek tiek pakoreguoti mitybą.

Dažniausios klaidos, kurias daro metantys svorį

„Dažniausia klaida, kurią darome norėdami greitai numesti svorio, tai drastiškas suvartojamų kalorijų kiekio sumažinimas. Žinoma, svoris krenta, bet grįžus prie įprastinės mitybos, jis grįžta, o kartais ir su kaupu“, - sako D. Rapalytė.

Dar vienas klaidingas įsitikinimas, su kuriuo mitybos specialistė savo praktikoje susiduria, yra tas, kad norintys numesti svorio žmonės iš savo raciono eliminuoja riebalus. Tokia mityba ne tik nėra naudinga, bet gali būti ir žalinga, nes riebalai yra itin reikalingi sklandžiai hormonų sistemos veiklai palaikyti bei vitaminams organizme įsisavinti.

„Mitybos racione palikite alyvuogių aliejų, avokadus, riebią žuvį, kiaušinių trynius. Šiuose maisto produktuose esantys gerieji riebalai reguliuoja apetitą bei dalyvauja riebalų deginimo procesuose. Ne veltui tarp mitybos terapeutų sakoma – „valgykime riebalus, kad sudegintume riebalus!”, - juokauja D. Rapalytė.

Patarimai, kaip numesti svorio

Anot specialistės, pirmoji taisyklė, norint numesti kelis nereikalingus kilogramus – valgyti daugiau žalių ir šviežių daržovių. Jos pašalina iš organizmo susikaupusius skysčius, išvalo žarnyną, aprūpina organizmą vitaminais, mineralais bei skaidulomis, todėl natūraliai mažėja apetitas ir po truputį krenta nereikalingas svoris.

„Mums įprasta lėkštėje matyti daugiausia mėsos, šalia jos ryžius ar bulves ir vos šaukštą salotų. Apverskite viską aukštyn kojomis: tegul daugiausiai vietos lėkštėje užima maistingi produktai – daržovės ir sėklos – ir tik po to mėsa, žuvis, jūros gėrybės ar sūris“, - pataria D. Rapalytė.

Mitybos specialistė išskiria tris tikrai visiems prieinamas daržoves, kurios turėtų kasdien atsidurti mūsų lėkštėse – tai švieži agurkai, pomidorai ir salotos. Tad dabar apie kiekvieną iš jų detaliau.

Agurkas – gražių kūno linijų daržovė

„Agurkai neabejotinai yra grakščių kūno linijų daržovė. Juose gausu ląstelienos ir vandens, organizmui būtinų mineralų ir vitaminų. Ją vartojant galima sumažinti patinimus, pašalinti iš organizmo nereikalingus skysčius ir toksinus, mat jie veikia kaip natūralūs diuretikai. Įtraukę juos į savo mitybą netrukus pajusite, kad gerėja virškinimas bei krenta nereikalingi kilogramai“, - sako D. Rapalytė.

Asmeninio albumo nuotr.

Tačiau, kaip prekybos vietoje išsirinkti agurkus, kurie džiugintų ne tik savo naudingomis savybėmis, bet ir skoniu? Lietuviškų daržovių auginimo ekspertas, „Kietaviškių gausos“ agronomas Nerijus Rakickas, pirmiausia ragina atkreipti dėmesį į jų spalvą – šviežių agurkų ji yra sodresnė.

Taip pat reikėtų įvertinti, ar palietus vaisių, ant jo esantys spygliukai švelniai badosi, mat tai – šviežio vaisiaus požymis. Renkantis ilgavaisį agurką taip pat pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jo spalvą – sodriai žalios spalvos daržovė bus skani, kokybiška ir virtuvėje tikrai paskleis gaivų agurko kvapą.

Nelaikykite pomidorų šaldytuve

Pomidorams liaupsių negaili joks mitybos specialistas, o ir lietuviams jau pasirodęs pirmasis jų derlius – tikra šventė. Ne veltui jie visų taip mylimi: šiuose vaisiuose gausu ne tik vandens ir vitaminų, bet ir labai svarbaus organizmui antioksidanto – likopeno. Likopenas svarbus mūsų ląstelių sveikatai, normaliam jų funkcionavimui.

Asmeninio albumo nuotr.

Na, o agronomas įspėja, kad norint mėgautis skaniais ir saldžiais pomidorais, nereikėtų laikyti jų šaldytuve: „Laikomi šaltyje šie vaisiai pakeičia ne tik savo tekstūrą, bet ir praranda saldumą. Mat jie yra itin jautrūs temperatūrai, tad šaltyje sumažėja produkte esančių cukrų ir rūgščių kiekiai“.

Be to, jeigu norite šviežiais jais džiaugtis ilgiau, laikykite pomidorus kotelio randeliu žemyn. Pasirodo, taip vaisiai apsaugomi nuo oro ir bakterijų patekimo bei drėgmės išgaravimo.

Jaučiatės nelaimingi? Valgykite salotas

Asmeninio albumo nuotr.

Toks patarimas gal ir skamba keistai, bet D. Rapalytė užtikrina, kad suvalgę didelę lėkštę salotų, pajusime jėgų antplūdį ir pagerės nuotaika. Mat salotos pasižymi dideliu vitaminų ir mineralų kiekiu, jose yra daug skaidulų. Salotose taip pat yra chlorofilo, kuris detoksikuoja organizmą, jį šarmina, suteikia energijos, bei prisotina deguonimi.

Na, o kaip išlaikyti šviežias ir traškias salotas patiekaluose? N. Rakickas pataria pamerkti salotų lapus į dubenį su vandeniu, kuriame yra ledo kubelių – liksite nustebinti.

Taigi, mitybos specialistė ragina nesilaikyti griežtų taisyklių, o verčiau grįžti prie natūralesnės mitybos, kurioje dominuoja šviežios daržovės, vaisiai ir kuo mažiau perdirbto maisto. Valgydami šviežias gėrybes, jausimės sveiki, energingi ir nereikės sukti galvos dėl priaugtų kilogramų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis