Mitai apie hemorojų

Nors hemorojus žinomas jau labai seniai, jo priežastys nėra iki galo aiškios.

Vis dėlto hemorojaus atsiradimui neabejotinai įtakos turi blogi mitybos įpročiai, t. y. per mažas skaidulų kiekis maiste ir skysčių trūkumas. Dėl to atsirandantis vidurių užkietėjimas, stanginimasis tuštinantis tik paskatina hemorojaus simptomus. O įvairūs veiksniai, tokie kaip viršsvoris, mažas judrumas, sėdimas darbas, nėštumas, tik paspartina ligos eigą.

Kalbėdami su pacientais apie hemorojų gydytojai pastebi ne vieną klaidingai susiformavusią nuomonę apie šią ligą. Ir tai būtina paneigti.

Konsultuoja LSMU Medicinos akademijos Medicinos fakulteto dekanas profesorius Algimantas Tamelis

Profesoriau, su kokia neteisinga nuomone apie hemorojų tenka susidurti jums?

Dažnai pacientas ateina ir sako, kad jam yra hemorojus ir dėl to užkietėjo viduriai. Tokių pacientų – dauguma. Jie reikalauja hemorojaus gydymo ir tikisi, kad tai paveiks jų vidurių užkietėjimą, pagerins savijautą. Tai visiškai neteisinga nuomonė. Viskas yra atvirkščiai – čia supainiota priežastis su pasekme. Tai hemorojus atsiranda dėl vidurių užkietėjimo, dėl tam tikrų tuštinimosi ypatybių, sėdėjimo ant klozeto ilgesnį laiką (vis dar pasitaiko žmonių, tualete skaitančių laikraštį ar knygą) – visa tai įtakoja hemorojaus atsiradimą. Iš esmės, būtent vidurių kietumas ir lemia hemorojų, ir norint sėkmingai atsikratyti vidurių kietumo, hemorojaus gydymas čia nepadės.

O štai gydant hemorojų kaip tik svarbu sureguliuoti virškinimo sistemos darbą, sutvarkyti vidurių veiklą. Esant pirmo laipsnio hemorojui praktiškai to ir pakanka. Kitų priemonių reikia tik paūmėjus hemorojui.

O kokį maistą reikėtų valgyti, kad viduriai nebūtų užkietėję?

Nusistovėjusi tradicija (tai pagrįsta mokslo įrodymais), kad tuštinimasis yra maisto atliekų šalinimas. To, kas yra nesuvirškinta ir nereikalinga. Vadinasi, iš to, ką įdėjome į burną, naudingas medžiagas organizmas paima, suvirškina, o nenaudingos medžiagos pasišalina. Jei mes valgysime tik tokį maistą, kuris visas suvirškinamas, įsisavinamas, nebus ko šalinti iš organizmo. Todėl dalis mūsų valgomo maisto turi būti nevirškinama, o tai yra augalinė dalis. Todėl žmonėms ir rekomenduojama kasdien valgyti daržovių bei vaisių. Taip pat rekomenduojama rinktis produktus su grūdų luobele, kviečių sėlenomis – skaidulos skatina virškinimo sistemos darbą.

Tačiau skaidulos yra sausos, o jos bus naudingos išbrinkusios. Vadinasi, žarnose turi būti vandens.
Žodžiu, apibendrinant, jei patiriate virškinimo sutrikimų, valgykite daugiau daržovių, vaisių, gerkite daugiau skysčių. Įprastai rekomenduojama išgerti apie 2 l skysčių per parą (skaičiuojant arbatą, kavą, sriubą, vaisiaus sultis ir t.t.). Na o jei skysčių nepakanka, natūralu, kad viduriai bus kietesni.

Ar menkas judėjimas, pasyvesnis gyvenimo būdas įtakoja vidurių kietumą?

Tai įrodančių mokslinių tyrimų nėra. O iš stebėjimų galima pasakyti, kad aktyvesnis gyvenimo būdas šiek tiek įtakoja ir aktyvesnę žarnyno veiklą. Tai – rekomendacija. Žmonėms naudingas fizinis judėjimas.

Žmonės sako, kad hemorojus yra skausmingas. Ar tai tiesa?

Žmonės galvoja: jei neskauda, nėra ligos. Taip, dažnai bet kokia liga pasireiškia būtent skausmu. Bet tokios absoliučios taisyklės nėra. Esant tam tikroms ligoms skausmo gali ir nebūti.

Antai lėtinio hemorojaus atveju skausmo ir nėra. Jei žmogus jį jaučia, reikia ieškoti kitų priežasčių. Dažnai tai gali būti išangės įplėša, kartais būna ir susidarusių pūlinių. O esant hemorojui skauda tik retais atvejais - kai būna hemorojaus uždegimas, trombozė. Ir tai būna labai aiškus skausmas, su aiškia pradžia, kai skausmas trunka nuo kelių valandų iki parų. Tais atvejais šalia išeinamosios angos jaučiamas kietas skausmingas mazgas. Dažniau tai būna vyrams nei moterims.

Hemorojaus trombozė nutinka, kai stipriau stanginantis didelis mazgas pasislenka išeinamosios angos link, išlenda ir susitraukus išangės raumenims ten užstringa. Tada sutrinka mazgo kraujotaka, išsivysto trombozė ir prasideda uždegiminė reakcija.

Kaip tokiu atveju elgtis?

Jei jums suskaudo ir prie išeinamosios angos apčiuopėte kietą darinį, mazgą, tada reikia kreiptis į gydytoją. Ir nereikėtų delsti. Tai gali būti hemorojaus uždegimas, gali būti pūlinys. Esant uždegimui dažniausiai stengiamasi jį numalšinti nuskausminamaisiais preparatais, kitais medikamentais, efektyviai uždegimą veikia venotonikai. O nurimus uždegimui sprendžiama, ką toliau daryti. Egzistuoja dvi galimybės – operuoti arba visą gyvenimą vartoti venotonikus.

Svarbiausia, ką reikėtų žinoti: hemorojus yra gerybinė liga, kuri nėra pavojinga gyvybei, nors ir sukelia tam tikrų nepatogumų, gyvenimo kokybės pablogėjimą. Kadangi ši liga pasireiškia įvairiais požymiais ir būna įvairaus sunkumo, nėra vieno „geriausio“ gydymo būdo. Yra konservatyvių, nesudėtingų gydymo metodų, bet yra ir sudėtingų, kartais net tenka operuoti. Tai priklauso nuo ligos formos, bet tuo pačiu – ir nuo paciento nuomonės ir pasirinkimo. Svarbu kreiptis į gydytoją, kuris nustatytų tikslią diagnozę, ir tartis dėl gydymo.

Apie hemorojų ir jo laipsnį

Priklausomai nuo to, kiek išangės kanalo kraujagyslės yra pabrinkusios ir išbujojusios, skiriamos kelios hemorojaus stadijos.

I laipsnio hemorojus
Matomas tik proktoskopu (instrumentu, įkišamu į tiesiąją žarną) ir, išskyrus atsitiktinį lengvą pakraujavimą, nesukelia jokių kitų simptomų.

II laipsnio hemorojus
Gali iškristi stanginantis, bet po to iš karto sugrįžta į vietą. II laipsnio hemorojus sukelia tokius tipiškus simptomus kaip deginimas, kraujavimas.

III laipsnio hemorojus
Iškrenta ne tik tuštinantis, bet ir sunkiau dirbant, kosint, sukeldamas skausmą ir diskomfortą. Atgal tokie hemorojiniai mazgai negrįžta, o reikia juos grąžinti (įstumti) ranka. Esant dideliems hemorojiniams mazgams, išsiskiria nedaug gleivių, kurios dirgina tarpvietės odą ir sukelia niežėjimą.

IV laipsnio hemorojus
Hemorojiniai mazgai visą laiką yra iškritę iš išeinamosios angos ir sukelia niežėjimą, deginimą bei skausmą; pastebima žarnų turinio likučių. IV laipsnio mazgams gydymas vaistais nebetinka, turi būti atliekama hemorojinių mazgų šalinimo operacija.

Užsakymo nr.: PT_65974760

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis