Menopauzė – neišvengiama, bet prisijaukinama

Menopauzės metu sumažėja estrogenų gamyba. Kai tai nutinka, daug pokyčių įvyksta ir moters organizme, daugelis jų nelaukiami: sutrinka mėnesinių ciklas, jos tampa nereguliarios, kol visai išnyksta. Jaučiami karščio pylimai, nuotaikų svyravimas, gali pastorėti balsas ir padidėti veido plaukuotumas.

Vaginos sausumas – dar vienas įprastas menopauzės simptomas. Šiuo pokyčių laikotarpiu beveik kas trečia moteris skundžiasi sausa vagina. Po menopauzės šis simptomas dar dažnesnis. Makštis gali išsausėti bet kuriame amžiuje dėl daugelio priežasčių. Iš pradžių tai gali atrodyti kaip silpnas dirginimas, tačiau silpstantis vaginos drėkinimas gali stipriai paveikti ir jūsų lytinį gyvenimą. Laimei, yra būdų pašalinti šį simptomą.

Kas sukelia makšties sausumą?

Paprastai makšties sienelės yra padengtos skaidriomis gleivėmis, kurios palaiko drėgmę. Hormonai estrogenai skatina gleivių išsiskyrimą padėdamas makščiai išlikti sveikai, tvirtai ir elastingai. Menopauzės metu sumažėjus estrogenų kiekiui sumažėja ir šio natūralaus drėkinamojo skysčio. Dėl šios priežasties makšties sienelės tampa plonesnės ir ne tokios elastingos. Tai vadinama makšties atrofija.

Kaip diagnozuojamas makšties sausumas?

Bet koks deginimas, niežulys ar diskomfortas vaginos srityje įspėja, kad reikia kreiptis į ginekologą. Gydytojas aiškinsis, kiek laiko jaučiate simptomus, ar plaunate makštį dušu, ar vartojate medikamentų, kurie galėtų turėti įtakos jūsų savijautai.
Apžiūrėjęs makštį gydytojas nustatys, ar jos sienelės nesuplonėjusios, ar neparaudusios. Tai padės atskleisti kitas galimas jūsų nemalonių pojūčių priežastis, tarp jų – šlapimo takų infekciją. Gydytojas gali paimti onkocitologinį (PAP) tepinėlį.

Kaip gydomas makšties sausumas?

Sumažėjusios estrogenų gamybos sukeltam makšties sausumui gydyti dažnai skiriama vietinė estrogenų terapija. Vietiškai naudojami estrogenų preparatai pakeičia dalį hormonų, kurių jūsų organizmas nebegamina. Tai padeda numalšinti simptomus, bet į kraujotaką estrogeno patenka mažiau nei vartojant geriamuosius estrogenų hormonų vaistus.
Dauguma moterų naudoja vieną iš šių trijų vietinių estrogenų preparatų tipų:

Makšties žiedai. Žiedas yra įterpiamas į makštį, kur nuolatos išleidžia tam tikrą estrogenų dozę tiesiai ant vaginos audinių. Tokį žiedą reikia keisti kas tris mėnesius.

Vaginalinės estrogenų tabletės. Tabletė aplikatoriumi įterpiama į vaginą. Pirmas savaites dažniausiai reikia naudoti vieną kartą per dieną, paskui rečiau.

Vaginaliniai estrogenų kremai. Naudojant aplikatorių kremas įstumiamas į vaginą. Kremas pirmas savaites naudojamas kasdien, vėliau rečiau.

Bet koks estrogenų turintis vaistas gali turėti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, gali imti kraujuoti iš makšties, skaudėti krūtinę. Vietiniai estrogenų preparatai nerekomenduojami moterimis, kurios:
* serga krūtų vėžiu,
* serga ar sirgo kiaušidžių vėžiu,
* patiria nediagnozuotą kraujavimą iš makšties,
* yra nėščios ar maitina kūdikį.

Jei lokalus gydymas neveiksmingas ir vargina kiti sumažėjusios estrogenų koncentracijos sąlygoti simptomai, rekomenduojami geriamieji estrogenų preparatai arba estrogenų pleistrai. Tačiau gydymas hormonais gali turėti ir nepageidaujamų reakcijų: organizme gali užsilaikyti skysčiai, kamuoti pykinimas, galvos skausmas, svorio augimas, o susidarant krešuliams padidėti rizika susirgti insultu bei kitomis ligomis.

Siekdamos įveikti makšties sausumą galite išbandyti vaginalines nehormonines ovules makšties drėgnumui palaikyti, pavyzdžiui, „Feminella Hyalosoft“. Jų yra vaistinėse. Šios ovulės nepapildys organizmo estrogenais, tačiau veiksmingai drėkins makšties sieneles ir palaikys jų elastingumą bei tvirtumą. „Feminella Hyalosoft“ ovulės saugios ir gerai toleruojamos.

Užsakymo nr.: PT_74154848

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis