Lieknėjimo specialistė: jei norite gražaus kūno, privalote laikytis šių taisyklių

Visoms žinoma, jog sveikas gyvenimo būdas neįmanomas ne tik be sporto, bet ir be sveikos mitybos. Kalbamės su sveikos mitybos bei lieknėjimo specialistė Vilma Bučinskienė.

Kaip pasikeičia organizmo veikla, savijauta, gyvenimo kokybė, kai pradedama sveikai maitintis?

Ar žinote, kad įvairių tyrimų rezultatai rodo, jog mūsų sveikata tik 8 proc. priklauso nuo medicinos, 20 proc. sveikatai įtakos turi paveldimumas, 20 proc. priklauso nuo aplinkos ir net 50 proc. lemia tai, kaip ir kuo mes gyvename, ką ir kaip valgome. Šiais laikais galima įsigyti įvairiausių sveiko maisto produktų, tačiau kol kas daugelio žmonių mitybos racionas dar tebėra skurdus – vartojame labai daug riebalų, druskos, miltų, įvairių gazuotų gėrimų, alkoholio ir labai mažai naudojame maistinių skaidulų. Prasta mityba yra viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios daugelis žmonių nuolat jaučiasi pavargę, suirzę, blogos nuotaikos, atsiranda įvairios ligos. Taupydami žmonės dažnai renkasi pigesnius, ne itin vertingus, greitai paruošiamus maisto produktus. Dėl to nuolat gausėja nutukimo, cukrinio diabeto, onkologinių ligų. O juk nuo mitybos priklauso mūsų savijauta, sveikata, išvaizda bei gyvenimo kokybė.

Gyventi sveikiau ir geriau maitintis – daug paprasčiau, negu daugeliui atrodo iš pirmo žvilgsnio. Juk daugelį kenksmingų produktų galima pakeisti sveikesnėmis ir netgi skanesnėmis alternatyvomis, ir niekas nesako, kad mitybą reikia keisti kardinaliai! Netgi šiek tiek derindami maisto produktus jau galime kontroliuoti ir savo svorį, ir gauti žymiai daugiau energijos, ištvermės sportuojant, taip pat išvengti daugelio ligų. Juk mes gyvename ne tam, kad valgytume, o valgome, kad gyventume... Taigi, apibendrinant, galiu teigti, kad sveika ir tinkama mityba – tai veiksmingiausia priemonė gerai savijautai palaikyti, taip pat labai svarbi ligų profilaktikai bei sveikatos stiprinimui.

Turbūt ne viena moteris vieną rytą atsikėlusi sau pasakė „dabar gyvensiu sveikai“, bet nuo ko pradėti, ką daryti?

Pirmiausia turime „gyvenimą sveikai“ pradėti mintyse. Turime nusiteikti, užsibrėžti sau tikslus ir tiesiog gyventi. 50 proc. mūsų sveikatos, nuotaikos, energijos pliūpsnio priklauso tik nuo mūsų pačių, nuo mūsų sveiko gyvenimo būdo, tame tarpe sveikos mitybos, mūsų dienos režimo, ką valgome, ką geriame, kiek ir kaip judame, netgi pozityvaus mūsų mąstymo. Visi šie dalykai yra mūsų rankose ir tik mūsų pačių mintyse. Imkime gyvenimo vairą į savo rankas ir vairuokime pačios.

Neatidėkime rytojui, pradėkime šiandien ir dabar.

• Valgykime visavertį, kuo įvairesnį maistą – šviežius, natūralius produktus, tokius kaip mėsa, daržovės, vaisiai, grūdai.
• Produktus rinkimės, turinčius daug maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų.
• Valgykime maistą, turintį mažai riebalų.
• Kuo mažiau vartokime cukraus ir saldumynų, druskos.
• Venkime alkoholio.
• Svarbu išlaikyti tinkamą baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų santykį bei reikiamą energijos kiekį, todėl visada reikia stebėti, kokius ir kiek maisto produktų vartojame. Baltymai turėtų sudaryti 10-12 %, riebalai – 30-35 % ir angliavandeniai – apie 55 % paros raciono.
• Turėkime saiką. „Kas per daug, tas nesveika“ – ši patarlė tinka bet kokiems gyvenimo atvejams, o ypač tiems, kurie susiję su valgymo procesu. Kad ir kokios maistingos ir reikalingos jūsų organizmui maisto medžiagos bebūtų, jeigu jų vartojama per daug, jos daro neigiamą poveikį sveikatai.
• Renkantis maistą, svarbu nepamiršti skysčių, tiksliau, vandens. Kasdien iš mūsų kūno pašalinama apie 2,5 litro vandens, todėl atstatyti šį trūkumą būtina, kitu atveju galimi virškinimo sutrikimai, odos dehidratacija.
• Norint būti sveikiems reikia ne tik laikytis mitybos taisyklių, bet ir režimo. Mitybos režimas – tai valgymas tam tikru laiku. Labai svarbu valgyti kasdien tuo pačiu metu, nes atėjus laikui valgyti, gausiau išsiskiria virškinimo sultys, atsiranda apetitas, o pavalgius maistas geriau suvirškinamas.
• Gulkimės ir kelkimės tuo pačiu metu. Pailsėkime.

Atrodo viskas žinoma, viskas labai paprasta. O statistika sako, kad daugiausiai 10 % žmonių gyvena sveikai. Tyrimai rodo, kad 90 % žmonių mano, jog jie yra tarp tų 10 %. Skaičiai viską pasako.

Patarimas: nors ir labai sunku atsisakyti sotaus, riebaus, saldaus maisto, visgi siūlyčiau susimąstyti apie sveiką mitybą ir prisiminti, jog „kas per daug – tas nesveika“. Kuo anksčiau tai pradėsite, tuo bus lengviau ir paprasčiau. Tad pravartu ugdyti saiko jausmą, valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, gerti pakankamai vandens, visuomet valgyti visaverčius pusryčius, vengti produktų su maisto priedais, o norint pasiekti geresnių rezultatų, patartina padidinti fizinį krūvį. Juk sveikas kūnas, švytinčios akys ir trykštanti energija – visa tai reikalauja nemažai pastangų, tačiau turint valios bei užsispyrimo, rezultatai gali būti tiesiog ranka pasiekiami.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis