Kuo labiau mėgaujamės maistu, tuo mažiau svorio priaugame

Tai gali skambėti paradoksaliai, tačiau intuityvaus valgymo šalininkai įsitikinę - kuo didesnis valgymo malonumas, tuo mažiau šansų persivalgyti.

Šita dietų ir pamišimo dėl sveiko maisto epocha pavertė maistą blogiu, nuo kurio tunkama ir sergama įvairiomis ligomis. Pamirštame, kad maistas - tai mūsų gyvybės šaltinis ir vienas didžiausių malonumo šaltinių. „Jei daugelį metų dietos buvo svarbi jūsų gyvenimo dalis, galbūt reikės labai pasistengti, kad atgautumėte gebėjimą mėgautis maistu", - teigia Evelyn Tribole ir Elyse Resch, bestseleriu tapusios knygos Intuityvus valgymas" autorės. Šių patyrusių dietologių nuostata aiški - kuo labiau nekenčiame maisto, tuo daugiau jo suryjame (nenuostabu - juk priešą reikia sunaikinti). Jos pataria, kaip vėl atgauti valgymo malonumą.

1. Pagalvokite, ko iš tikrųjų norite

Laikydamiesi dietų žmonės pamiršta, ką iš tiesų mėgsta - jie maistą renkasi pagal kitus: kaloringumo, sveikumo, suderinamumo ar pan. kriterijus. Todėl atsisėskite ir susidarykite sąrašą produktų ar patiekalų, kuriuos iš toesų mėgstate. Nesigėdinkite ir nemeluokite sau, net jei į tą sąrašą norisi įrašyti bulvių traškučius ir riebų pyragaitį. Aiškiai žinodami, ko norite, nešluosite iš parduotuvių lentynų visko iš eilės.

2. Išmokite pajusti skonį

Kad tai padarytumėte, svarbu susikoncentruoti vien į valgymą - jo metu neskaityti, nežiūrėti televizoriaus ir pan. Pabandykite įvertinti, koks kiekvieno kąsnio skonis (sūru, saldu, rūgštu, aštru ar pan.), konsistencija (trašku, minkšta, puru, kieta); kvapą, išvaizdą, temperatūrą. Jei nemesite maisto į skrandį kaip į šiukšliadėžę, o išmoksite vertinti kiekvieną į burną dedamą kąsnį, suvalgysite jo mažiau.

3. Pagalvokite, ko norėtumėte šiuo metu

Nebūtinai tai turi būti kas nors iš mėgstamo jūsų produktų sąrašo. Tiesiog užsigeidę ką nors sukrimsti, negriebkite to, kas pasitaiko po ranka, o pagalvokite, ko jums išties norisi - ko nors saldaus ar aštraus? Kieto ar minkšto? Gaivaus ar sunkaus? Karšto ar šalto? Lengvo ar sunkesnio? Tai padeda pažinti save, atrasti naujus produktus ir skonius ir palengva pakeisti mitybos įpročius.

4. Skirkite valgymui pakankamai laiko

Aišku, jei pietums galite skirti vos 15 minučių, nieko kito nelieka, kaip tik praryti ką nors iš greitojo maisto užkandinės. Kas kita, jei skiriate tam, kaip ir pridera, valandą, kai galite palengva sukramsnoti kiekvieną salotos lapą ar pasimėgauti kiekvienu sriubos šaukštu - nepamirškite, kad skonio receptoriai yra burnoje, o ne skrandyje. Nebijokite, kad per ilgesnį laiką sukimšite daugiau maisto. Priešingai - galėdami ilgiau jį kramtyti sotumą pajusite nuo mažesnio kiekio.

5. Nevalgykite peralkę

Peralkus gebėjimą valgyti lėtai ir mėgautis maistu užgožia fiziologinis energijos poreikis, todėl net ir skaniausią maistą prarysite nepajutę malonumo. Todėl nelaukite, kol alkis taps nepakenčiamas. Jei neturite galimybių pavalgyti, bent jau lengvai užkąskite, kad pietauti neitume mirdamas iš alkio.

6. Valgykite malonioje aplinkoje ir su maloniais žmonėmis

Svarbu, kad prie stalo nejaustumėte įtampos, todėl nesileiskite į ginčus, nesiaiškinkite santykių, neaptarinėkite sunkių problemų. Geriau valgyti vienam nei su nemaloniais žmonėmis. Galų gale net jei valgote vienas ir namie, pasidarykite iš to ritualą - uždenkite stalą staltiese, galite užsidegti žvakę, gražiai paserviruokite net ir kuklų patiekalą - juk net ir košę galima patiekti patraukliai. Jokiu būdu nevalgykite stovėdami, vaikščiodami.

7. Neprivalote suvalgyti visko iki galo

Nors mūsų mandagumo tasiyklės reikalauja kone išlaižyti lėkštę iki paskutinio kąsnelio (ypač taip elgtis verčiame vaikus), iš tiesų tai nerodo pagarbos nei šeimininkui, nei savo kūnui. Jei tik pajutote, kad maistas jums neteikia malonumo (nesvarbu, ar yra neskanus, ar pajutote sotumo jausmą), drąsiai pastumkite jį į šalį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis