Kuo gresia negydomas sinusitas: pasekmės gali būti labai skaudžios

Skauda galvą, vargina užgulta nosis ir nedidelė temperatūra, nors peršalimas, regis, praėjo prieš mėnesį? Medikai ragina į šiuos požymius nenumoti ranka ir išsitirti, ar sloga nepaliko savo „įpėdinio“ - sinusito.

„Neretai ūminis rinitas komplikuojasi ūminiu vidurinės ausies uždegimu, ūminiu bakteriniu sinusitu, taip pat infekcija gali išplisti ir į apatinius kvėpavimo takus”,- perspėja nemėgstančius išsigydyti iki galo gydytoja otorinolaringologė dr. Inga Julija Sruogienė.


Įtarus sinusitą, derėtų kreiptis į specialistą – gydytoją otorinolaringologą, kuris apžiūrėtų nosies plyšius ir atliktų tyrimą specialiu optiniu prietaisu - endoskopu, kuriuo per nosies angas pasiekiamos sinusų angos. Esant reikalui, daroma rentgeno nuotrauka ar atliekama kompiuterinė tomografija.


Kada atsiranda sinusitas?


Sinusitu kasmet pasaulyje suserga milijonai žmonių. Nosies ir sinusų gleivinė nuolat gamina išskyras - per parą net apie pusantro litro! Jei žmogus yra sveikas, jos keliauja į nosies ančių apačią ir patenka į nosiaryklę. Susirgus sinusitu, nosis ir sinusai patinsta, todėl sutrinka gleivių šalinimas, nosis užsikemša. Į sinusus nepatenka oras, ima daugintis bakterijos ir kauptis pūliai. Pūliai spaudžia sinusų sieneles, o žmogui dėl to ima skaudėti veidą ir kaktą, dantis, pasilenkus skauda net pakaušį.


Anot gydytojos I. J. Sruogienės, sinusitą signalizuoja pūlingos išskyros, tekančios iš nosies arba į ryklę, nosies užgulimas, veido ar galvos skausmas bei spaudimo pojūtis, susilpnėjusi ar išnykusi uoslė, silpnumas, karščiavimas.

Sinusitas dažnai yra netinkamo peršalimo gydymo pasekmė. Bėgančią nosį dauguma mėgsta stabdyti „lašiukais“, kurie tam tikram laikui palengvina kvėpavimą ir sustabdo nemalonų gleivių tekėjimą, tačiau slogos negydo, o pavartojus ilgiau sukelia ilgalaikes problemas.


Paburkusioje gleivinėje pūliai pasilieka, sukeldami stiprų uždegimą.


Žmonėms su nusilpusiu imunitetu sinusitas gali atsirasti tik suslogavus. Kartais tai lemia nosies sandaros ypatumai, kai gleivių nutekėjimą blokuoja iškrypusi nosies pertvara. Išsigydžius ligą problemą tenka spręsti chirurginiu būdu, antraip sinusitas gali varginti nuolat.


Kaip gydyti


Susirgus ūminiu sinusitu, gydytojai dažniausiai skiria aktyvų antibakterinį priešuždegiminį konservatyvų gydymą. Tai gali būti geriamieji antibiotikai, vietinio poveikio hormoniniai preparatai, vietinio paveikio gleivinę sutraukiantys vaistai, geriamieji priešalerginiai vaistai, nosies plovimas jūros druskos tirpalu.


Pensilvanijos universiteto mokslininko Jameso Palmerio, daugelį metų tyrinėjusio sinusito atsiradimo priežastis, teigimu, efektyviausias sinusito gydymo metodas – skalavimas. Tada išplaunamos gleivės su visomis uždegimą sukeliančiomis bakterijomis ar alergenais.


Jam pritaria gyd. I. J. Sruogienė, rekomenduodama jau nuo pat slogos ir peršalimo pradžios kelis kartus per dieną nosį praplauti su druskingu jūros vandeniu, kuriame gausu mineralų ir mikroelementų - magnio, vario, aukso, sidabro, sieros, seleno, mangano ir kitų. Jis natūraliai atkemša užgulusią nosį, palengvina tiršto sekreto nutekėjimą bei padeda lengviau pašalinti virusus ir alergenus.


Liaudies medicina taip pat siūlo savų sinusito gydymo būdų. Interneto forumuose galima rasti įvairių žmonių pasisakymų, kaip jie išsigydė sinusitą. Štai vienas iš jų: česnako skiltelę sutarkuoti smulkia trintuve, sumaišyti su tokio pat dydžio sviesto gabalėliu. Vakare šiuo tepalu ištepti kaktą, veidą aplink nosį, po akimis, taip pat kojų padus. Ryte išsivirti bulvių ir užsidengus galvą rankšluosčiu pakvėpuoti apie 10-15 min. bulvių garais. Šį receptą bandę tikina, kad jau po pirmos procedūros sumažėja skausmas, nukrenta temperatūra ir gausiai pasipila išskyros iš nosies, palengvindami bendrą būklę.


Pavojingos komplikacijos


Lėtinio, pasikartojančio sinusito gydymas dažnai būna chirurginis. Anot gydytojos, chirurginis gydymas ūmaus rinito ar rinosinusito atvejais taikomas retai, esant sudėtingoms akies ar galvos komplikacijoms, kai konservatyvus gydymas neduoda efekto.


Patinęs veidas ir akių vokai – tai požymis, kad pradeda vystytis sinusito komplikacijos ir reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Dažniausia kompikacija, kuri pasitaiko vienam iš šimto ligonių – tai akiduobės infekcija, galinti baigtis net aklumu.


Gydytojai perspėja, kad sinusito komplikacijos labai pavojingos - žmogus gali visam gyvenimui likti invalidas arba tiesiog mirti. „Ūmaus sinusito komplikacijos retos, bet sudėtingos: periorbitalinė edema, akies obuolio pasistūmimas, dvejinimasis akyse, oftalmoplegija, sumažėjęs regos aštrumas, stiprus vienos arba abiejų pusių kaktos skausmas, kaktos audinių paburkimas, meningito simptomai. Šiais atvejais pacientai hospitalizuojami skubos tvarka”,- sako dr. Inga Julija Sruogienė.


Pūliai iš sinusų gali prasiveržti ir į smegenis, sukeldami meningitą – ūminį galvos smegenų dangalo uždegimą. Jei žmogaus imunitetas yra nusilpęs, sinusito komplikacijos gali vystytis žaibiškai.


Sinusito simptomai, kuriuos pastebėję nedelsiant kreipkitės į gydytoją:

* Skausmas kaktoje virš antakio (kai uždegimas apima kaktinį sinusitą)

* Patinsta kaktos oda virš antakio

* Gali ištinti viršutinis, o vėliau- ir apatinis vokas

* Patinsta skruosto, veido oda (esant žandinio sinuso uždegimui)

* Skausmas juntamas giliai akiduobėje ir pakaušyje (esant pleištakaulio sinuso uždegimui )

* Karščiavimas

* Kosulys

* Nemalonus kvapas iš burnos

* Pūlių tekėjimas iš nosies

* Tirštos, gelsvos gleivės iš nosies.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis