Koks maistas tinka pagal kiekvieną kraujo grupę

 (13)
Vis labiau populiarėja maisto netoleravimo testai, domimasi mityba pagal kraujo grupes, siekiama gyventi sveikai, vengiama kenksmingų produktų. Tačiau ne visada aišku, kokį testą pasirinkti, pagal ką gydytojas sudaro mitybos planą ar rekomenduoja atsisakyti tam tikrų produktų.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Taigi, ką verta žinoti apie maisto netoleravimą, kaip jis susijęs su kraujo grupėmis ir kas yra maisto netoleravimo testas?

Maisto netoleravimas versus alergija

Maisto netoleravimas dažnai painiojamas su alergija, nes jų simptomai ir priežastys itin panašūs. Vis dėlto šios dvi būklės skiriasi medicininiu požiūriu. Alergijos atveju mūsų kūno imuninė sistema siunčiama kovoti su įsibrovėliais – alergenais. Jie į organizmą gali patekti įvairiausiais būdais: valgant, geriant, kvėpuojant ar liečiant. Siekdamas apsisaugoti nuo įsibrovėlių, kūnas pradeda gaminti imunoglobuliną E (IgE). Ši reakcija dažniausiai būna staigi, pasireiškia praėjus kelioms minutėms po kontakto su alergenu.

Maisto netoleravimo atveju kenčia virškinimo sistema, kuri neturi pakankamo enzimų kiekio, kuris padėtų suvirškinti į organizmą patekusias maisto medžiagas. Nesuvirškintos medžiagos atpažįstamos kaip svetimkūniai, prie jų prilimpa antikūnai, prasideda agliutinacija. Tokia organizmo reakcija į tam tikras maisto medžiagas ir sukelia daugumą maisto netoleravimo negalavimų. Maisto netoleravimą galima apibūdinti kaip švelnesnę ir ilgesnę alergiją, kuri pasireiškia ne iš karto, bet tik po kelių valandų ar net poros dienų.

Maisto netoleravimo simptomai

Alergijos pasekmės dažnai būna itin ūmios ir daug lengviau identifikuojamos. Paprastai ištikus alergijai pasireiškia sloga, niežulys, čiaudulys, patinimas ar bėrimas. Maisto netoleravimas pasireiškia silpnesniais ir ilgiau trunkančiais simptomais, kuriuos nesunku supainioti su kitais negalavimais.

Dažniausi maisto netoleravimo požymiai:

* mieguistumas,
* nuovargis,
* skrandžio skausmai,
* pilvo pūtimas.

Deja, šios sveikatos problemos neretai būna ignoruojamos ar nesusiejamos su mityba. Jos ilgainiui išsekina žmogų, jam pačiam taip ir nesuvokus negalavimų priežasties. Kartais maisto netoleravimas sukelia chroniškas uždegimines ligas: žarnyno uždegimą, migreną, artritą ar odos susirgimus.

Maisto netoleravimo testų rūšys

Šiuo metu atliekami keli maisto netoleravimo testai, kurie skiriasi savo detalumu, procedūra ir, žinoma, kaina. Dažniausiai atliekami dviejų tipų testai: kraujo tyrimas ir odos tyrimas. Kraujo tyrimas nustato tam tikrus organizmo išskiriamus antikūnus, skirtus kovoti su specifinėmis maisto medžiagomis. Odos tyrimai simuliuoja maisto medžiagų atsiradimą organizme. Stebima, kaip jie veikia organizmą, ar nesukelia neigiamo poveikio.

Maisto netoleravimo testas nustato reakcijų jautrumo tipus ir padeda gydytojui sudaryti maisto produktų, kurių žmogus turėtų atsisakyti arba vengti, grupes. Tokie tyrimai paprastai kainuoja keliasdešimt eurų, o atsakymus ir mitybos rekomendacijas pacientas gauna po kelių dienų.

Maisto netoleravimo testams nebūtinas intensyvus išankstinis pasiruošimas, užtenka atsisakyti vakarienės dieną prieš tyrimą ir įsitikinti, kad nevartojate testo rezultatus galinčių paveikti medikamentų, pavyzdžiui, hormoninių preparatų ar antibiotikų. Kai kurių pacientų gydytojai taip pat gali paprašyti rašyti maisto dienoraštį: užfiksuoti visus suvalgomus produktus ir savijautą po to.

Maisto netoleravimas pagal kraujo grupes

Maisto netoleravimas ir kraujo grupės – glaudžiai susiję dalykai, todėl tinkama mityba gali būti parinkta tik atsižvelgus į žmogaus kraujo grupės ypatumus. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės turi kraujo grupę, kuri skatina skrandžio rūgštingumą ir leidžia lengvai suvirškinti mėsą, o kitiems tenka mėsą pakeisti sojomis ir t. t.

0 kraujo grupė. Žmonės, turintys 0 kraujo grupę, puikiai toleruoja mėsą ir žalios spalvos daržoves, lapines salotas. Jiems rekomenduojama vengti citrusinių ir saldžių vaisių. Taip pat patartina vengti kavos, arbatą gerti saikingai, o geriausia gerti kuo daugiau vandens.

A kraujo grupė. A kraujo grupę turintys žmonės gali susidurti su maisto netoleravimo problemomis valgydami mėsą bei tropinius vaisius (ananasus, figas, bananus, mangus, mandarinus, apelsinus, greipfrutus, granatus), tačiau jiems puikiai tinka vegetariniai patiekalai. Šios kraujo grupės žmonėms rekomenduojama valgyti daug daržovių, ypač svogūnų ir česnakų, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą. Kavos atsisakyti nebūtina.

B kraujo grupė. Žmonės, turintys B kraujo grupę, rečiau susiduria su maisto netoleravimu. Jų organizmas paprastai būna stiprus ir puikiai susitvarko ne tik su mėsa, bet ir su pieno bei kviečių produktais. Patartina vengti pomidorų, kukurūzų ir labai aštrių patiekalų. Deja, nerekomenduoja gerti kavos ar juodosios arbatos.

AB kraujo grupė. Šios kraujo grupės atstovai turėtų atkreipti dėmesį į rekomendacijas, skirtas tiek A, tiek B kraujo grupės turėtojams. Šie žmonės netoleruoja mėsos produktų, tačiau gali valgyti pieno produktus ir daugumą daržovių. Jiems derėtų vengti bananų, apelsinų, taip pat saikingai vartoti medų bei cukrų.

Po maisto netoleravimo testo

Atlikus maisto netoleravimo testą turėtų būti sudarytas mitybos planas. Suskirsčius produktus į ypač netoleruojamus ir beveik netoleruojamus galima pradėti laikytis dietos. Jeigu po mėnesio ar dviejų jaučiamas pagerėjimas ir simptomai negrįžta, kai kurie produktai gali būti sugrąžinti į žmogaus maisto racioną, tiesa, mažesniais kiekiais nei prieš tai. Kuo mažesnę reakciją testo metu sukelia maisto produktas, tuo didesnė tikimybė, kad žmogus kada nors galės jį vėl vartoti.

Linkime sėkmės ir atidumo savo organizmui!

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Ko daugiau žuvys teikia – naudos ar žalos, atsako mokslininkai

Ilgai užtruko, kol lietuviai, ieškodami sveikesnių alternatyvų, įprato bent retkarčiais mėsą keisti žuvimi. Ir štai užgriuvo kita naujiena – pasirodo, žuvis gali būti dar prastesnis pasirinkimas dėl didelio jūrų užterštumo gyvsidabriu.

Kokius pieno produktus rinktis, o kokių vengti?

Pieną skatiname gerti nuo pat vaikystės, sakoma, kad tai kalcio šaltinis. Be pieno produktų neįsivaizduojame savo pusryčių, pietų ar vakarienės. Tačiau vis dažniau pasigirsta nuomonių, kad pienas ne tik, kad nereikalingas mūsų organizmui, bet dar ir kenkia. Ką mano „Sveikatai palankus“ ekspertai?

Angelinos Jolie pavyzdys užkrėtė ir Lietuvos moteris

Moterys, kurioms nustatoma itin didelė genetinė rizika susirgti krūties vėžiu, vis dažniau renkasi jų šalinimą – mastektomiją.

Ar gali nuo gripo skiepytis nėščiosios?

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau didėja. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad penktąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 299 asmenys.

Hormoninis sutrikimas, kuris dažniausiai išsivysto 30-40 metų moterims

Dėl padidėjusio kortizolio kiekio organizme žmogui gali išsivystyti hormoninis sutrikimas - Kušingo sindromas.

Po gimdymo: ką moteris turi žinoti apie negrįžtamus organizmo pokyčius

Po gimdymo – nauji išbandymai: persitvarko organų veikla, slenka plaukai, kankina nuovargis ir nuotaikų kaita.

Maisto saugos specialistės pataria, kaip išsirinkti mėsą

Dažnas savo mitybos neįsivaizduojame be mėsos. Vieniems, tai kasdienis produktas, kitiems – rečiau valgomas. Tiesa, mitybos specialistai pataria mėsa valgyti ne dažniau nei 2-3 kartus per savaitę. Pirmenybę teikti šviežiai mėsa, atkreipti dėmesį į pagrindinius šviežumo rodiklius, būtinai skaityti ženklinimo etiketes bei tinkamai paruošti.

Prognozuojama, kad per ateinantį dešimtmetį mirčių nuo vėžio skaičius padidės daugiau nei trečdaliu

Trejus metus vykdoma Pasaulinės kovos su vėžiu dienos kampanija „Mes galime. Aš galiu“ kelia klausimą, kaip mes visi kartu ir kiekvienas asmeniškai galime prisidėti prie vėžio sukeliamos naštos mažinimo.

Epidemijoms NE: šis grūdinimosi būdas žiemą prieinamas kiekvienam

Kol Lietuvoje siaučia virusai, mokyklose skelbiami karantinai, Lietuvos sveikuolių sąjunga skatina grūdintis. Organizacija jau prieš daugelį metų vasarį paskelbė sveikatingumo mėnesiu. Mat būtent dabar lauke – visos sąlygos grūdintis. Štai, pavyzdžiui, sniegas ir ledinės eketės daro stebuklus.

Žiemą puola „skrandžio gripas“. Kas jis ir kaip jo išvengti?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad gripo sezonu siaučia ne tik gripo ir peršalimo ligų virusai, bet ir virusai, sukeliantys ūmines žarnyno infekcijas, pasireiškiančias pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu.