Koks maistas tinka pagal kiekvieną kraujo grupę

 (13)
Vis labiau populiarėja maisto netoleravimo testai, domimasi mityba pagal kraujo grupes, siekiama gyventi sveikai, vengiama kenksmingų produktų. Tačiau ne visada aišku, kokį testą pasirinkti, pagal ką gydytojas sudaro mitybos planą ar rekomenduoja atsisakyti tam tikrų produktų.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Taigi, ką verta žinoti apie maisto netoleravimą, kaip jis susijęs su kraujo grupėmis ir kas yra maisto netoleravimo testas?

Maisto netoleravimas versus alergija

Maisto netoleravimas dažnai painiojamas su alergija, nes jų simptomai ir priežastys itin panašūs. Vis dėlto šios dvi būklės skiriasi medicininiu požiūriu. Alergijos atveju mūsų kūno imuninė sistema siunčiama kovoti su įsibrovėliais – alergenais. Jie į organizmą gali patekti įvairiausiais būdais: valgant, geriant, kvėpuojant ar liečiant. Siekdamas apsisaugoti nuo įsibrovėlių, kūnas pradeda gaminti imunoglobuliną E (IgE). Ši reakcija dažniausiai būna staigi, pasireiškia praėjus kelioms minutėms po kontakto su alergenu.

Maisto netoleravimo atveju kenčia virškinimo sistema, kuri neturi pakankamo enzimų kiekio, kuris padėtų suvirškinti į organizmą patekusias maisto medžiagas. Nesuvirškintos medžiagos atpažįstamos kaip svetimkūniai, prie jų prilimpa antikūnai, prasideda agliutinacija. Tokia organizmo reakcija į tam tikras maisto medžiagas ir sukelia daugumą maisto netoleravimo negalavimų. Maisto netoleravimą galima apibūdinti kaip švelnesnę ir ilgesnę alergiją, kuri pasireiškia ne iš karto, bet tik po kelių valandų ar net poros dienų.

Maisto netoleravimo simptomai

Alergijos pasekmės dažnai būna itin ūmios ir daug lengviau identifikuojamos. Paprastai ištikus alergijai pasireiškia sloga, niežulys, čiaudulys, patinimas ar bėrimas. Maisto netoleravimas pasireiškia silpnesniais ir ilgiau trunkančiais simptomais, kuriuos nesunku supainioti su kitais negalavimais.

Dažniausi maisto netoleravimo požymiai:

* mieguistumas,
* nuovargis,
* skrandžio skausmai,
* pilvo pūtimas.

Deja, šios sveikatos problemos neretai būna ignoruojamos ar nesusiejamos su mityba. Jos ilgainiui išsekina žmogų, jam pačiam taip ir nesuvokus negalavimų priežasties. Kartais maisto netoleravimas sukelia chroniškas uždegimines ligas: žarnyno uždegimą, migreną, artritą ar odos susirgimus.

Maisto netoleravimo testų rūšys

Šiuo metu atliekami keli maisto netoleravimo testai, kurie skiriasi savo detalumu, procedūra ir, žinoma, kaina. Dažniausiai atliekami dviejų tipų testai: kraujo tyrimas ir odos tyrimas. Kraujo tyrimas nustato tam tikrus organizmo išskiriamus antikūnus, skirtus kovoti su specifinėmis maisto medžiagomis. Odos tyrimai simuliuoja maisto medžiagų atsiradimą organizme. Stebima, kaip jie veikia organizmą, ar nesukelia neigiamo poveikio.

Maisto netoleravimo testas nustato reakcijų jautrumo tipus ir padeda gydytojui sudaryti maisto produktų, kurių žmogus turėtų atsisakyti arba vengti, grupes. Tokie tyrimai paprastai kainuoja keliasdešimt eurų, o atsakymus ir mitybos rekomendacijas pacientas gauna po kelių dienų.

Maisto netoleravimo testams nebūtinas intensyvus išankstinis pasiruošimas, užtenka atsisakyti vakarienės dieną prieš tyrimą ir įsitikinti, kad nevartojate testo rezultatus galinčių paveikti medikamentų, pavyzdžiui, hormoninių preparatų ar antibiotikų. Kai kurių pacientų gydytojai taip pat gali paprašyti rašyti maisto dienoraštį: užfiksuoti visus suvalgomus produktus ir savijautą po to.

Maisto netoleravimas pagal kraujo grupes

Maisto netoleravimas ir kraujo grupės – glaudžiai susiję dalykai, todėl tinkama mityba gali būti parinkta tik atsižvelgus į žmogaus kraujo grupės ypatumus. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės turi kraujo grupę, kuri skatina skrandžio rūgštingumą ir leidžia lengvai suvirškinti mėsą, o kitiems tenka mėsą pakeisti sojomis ir t. t.

0 kraujo grupė. Žmonės, turintys 0 kraujo grupę, puikiai toleruoja mėsą ir žalios spalvos daržoves, lapines salotas. Jiems rekomenduojama vengti citrusinių ir saldžių vaisių. Taip pat patartina vengti kavos, arbatą gerti saikingai, o geriausia gerti kuo daugiau vandens.

A kraujo grupė. A kraujo grupę turintys žmonės gali susidurti su maisto netoleravimo problemomis valgydami mėsą bei tropinius vaisius (ananasus, figas, bananus, mangus, mandarinus, apelsinus, greipfrutus, granatus), tačiau jiems puikiai tinka vegetariniai patiekalai. Šios kraujo grupės žmonėms rekomenduojama valgyti daug daržovių, ypač svogūnų ir česnakų, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą. Kavos atsisakyti nebūtina.

B kraujo grupė. Žmonės, turintys B kraujo grupę, rečiau susiduria su maisto netoleravimu. Jų organizmas paprastai būna stiprus ir puikiai susitvarko ne tik su mėsa, bet ir su pieno bei kviečių produktais. Patartina vengti pomidorų, kukurūzų ir labai aštrių patiekalų. Deja, nerekomenduoja gerti kavos ar juodosios arbatos.

AB kraujo grupė. Šios kraujo grupės atstovai turėtų atkreipti dėmesį į rekomendacijas, skirtas tiek A, tiek B kraujo grupės turėtojams. Šie žmonės netoleruoja mėsos produktų, tačiau gali valgyti pieno produktus ir daugumą daržovių. Jiems derėtų vengti bananų, apelsinų, taip pat saikingai vartoti medų bei cukrų.

Po maisto netoleravimo testo

Atlikus maisto netoleravimo testą turėtų būti sudarytas mitybos planas. Suskirsčius produktus į ypač netoleruojamus ir beveik netoleruojamus galima pradėti laikytis dietos. Jeigu po mėnesio ar dviejų jaučiamas pagerėjimas ir simptomai negrįžta, kai kurie produktai gali būti sugrąžinti į žmogaus maisto racioną, tiesa, mažesniais kiekiais nei prieš tai. Kuo mažesnę reakciją testo metu sukelia maisto produktas, tuo didesnė tikimybė, kad žmogus kada nors galės jį vėl vartoti.

Linkime sėkmės ir atidumo savo organizmui!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Dietologės patarimai, kaip sulieknėti nesilaikant drastiškų dietų

Artėjant vasarai nemaža dalis mūsų susirūpina dėl savo figūros – o kaipgi reiks išsirengti paplūdimyje, jei šen bei ten karo koks lašinukas. Neretai tai paskatina griebtis drastiškų dietų. Tačiau gal galima reikšmingų rezultatų pasiekti ir nepuolant į kraštutinumus? Specialistai sako – tikrai taip.

Agnė Gilytė: stilinga sportinė apranga gali suteikti pasitikėjimo savimi ir jėgų

Dažnai moteriai sportas šiandien jau yra tapęs privaloma dienotvarkės dalimi, o sporto klubas neretai tampa ne tik treniruočių, bet ir susitikimų su draugėmis vieta – juk sportuoti drauge kur kas smagiau!

Vėžys, apie kurį mažai kalbama

Lietuvoje kasmet maždaug 350 žmonių nustatomas burnos ertmės ir ryklės vėžys, apie kurį kalbama palyginus mažai. Ir nors vėžys užklumpa 50-70 metų žmones, pastebima, kad pastaraisiais metais daugėja ir jaunesnių žmonių, kurie suserga šia liga.

Kiaulpienės – salotoms, medui ir vaistams (4)

Kiaulpienės ne tik džiugina mūsų akis vaiskiu geltoniu, bet tinka ir maistui, ir vaistams. Suskubkime pasinaudoti, kol dar neperžydėjo.

Gydytoja įspėja: su šiuo kojų grožio priešu susiduria daugelis moterų

Artėjant šiltajam sezonui, moterys labiau susirūpina ne tik savo kūno formomis, tačiau ir kojų grožiu. Jokia paslaptis, kad daugelį, tvyrant karštam orui, pradeda kankinti nemaloni problema – išsiplėtusios venos. Jos ne tik sukelia diskomfortą, nepatogumą, sunkumo jausmą ar net skausmą, bet ir atrodo nepatraukliai.

Mitai apie cholesterolį – ar tikrai reikia mažinti jo kiekį? (5)

Sveikatos specialistai neslepia – cholesterolis vis labiau apauga mitais ir nepagrįstomis nuostatomis. Nors per didelis cholesterolio kiekis organizme tikrai yra svarbus rizikos veiksnys, prisidedantis prie širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymo, gydytojai ir vaistininkai pataria pirmiausia atlikti reikalingus tyrimus ir įsivertinti asmeninę riziką.

Netinkama higiena – didžiausias kirtis intymiai moters sveikatai (1)

Intymi moters sveikata ir higiena - temos, apie kurias garsiai kalbėti ne visuomet drąsu.

Ženklai, kurie parodo, kad Tau ir vėl nepavyks sulieknėti visam laikui

Perskaičiusi šį pavadinimą galbūt pamanei, kad esu tikra akiplėša – kaip aš, Tavęs nė karto nesutikusi, galiu žinoti apie tai, kas Tau pavyks, o kas ne?!

Vaistai nuo visų ligų, arba kokiomis magijos priemonėmis gydėsi senovės Lietuvoje

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje stiprią poziciją užėmusi Katalikų bažnyčia griežtai draudė bet kokią magiją, kuri buvo aiškinama kaip priešinimasis Dievo valiai ar net bandymas ją pakeisti. Bet viduramžių LDK gyventojai, susidūrę su neišsprendžiamomis problemomis, mėgindami susilaukti palikuonių ar liūdėdami dėl nelaimingos meilės, neretai griebdavosi įvairių magijos priemonių.

Kaip lepinosi Lietuvos didikai: nuo pirčių iki kurortų romanų

LDK visuomenės valdovai, diduomenė, pasiturinti bajorija ir miestietijos elitas galėjo to meto sąlygomis tinkamai rūpintis savo sveikata. Vienas gydymo būdų buvo sveikatos taisymas balneologinėmis priemonėmis, pasitelkiant mineralinius šaltinius, purvą, saulės spindulius, klimato poveikį.

Asmeninis treneris Mantas Petrulis: sportas dabar yra tapęs ir mados reikalu (6)

Asmeninis treneris Mantas Petrulis (31 m.) moko be kančių nušlifuoti figūrą.

Individualizuotos medicinos pradininkas: ką gydysim – žmogų ar ligą? (1)

Medicina į priekį žengia septynmyliais žingsniais, bet ligonių kažkodėl nemažėja, netgi – priešingai. Individualizuotos medicinos pradininkas Jean'as Claude'as Lapraz'as žino, kodėl taip yra ir kaip tai ištaisyti.

Vasara ant nosies, o motyvacijos lieknėti – nė kvapo? Sužinokite, ką daryti (2)

Pavasaris jau visai įsibėgėjo, netruks ir vasara atskrieti, o Tu ne tik kad nesijauti gerai savo kūne, bet ir visai nejauti motyvacijos ką nors dėl to keisti? Jei tai apie Tave, esi ten, kur reikia. Šį straipsnį parašiau galvodama kaip tik apie Tave.

Sėkmingai sulieknėti – misija įmanoma! (10)

Lauke – pavasaris, parduotuvių lentynos vilioja naujomis drabužių kolekcijomis, tačiau vaizdas veidrodyje po žiemos tikrai nedžiugina? Nesikrimskite - laiko padailinti kūno formas iki maudymosi kostiumėlių sezono dar turite.

Profesorius atskleidė, kodėl turėtume rūpintis savo organizmo rūgščių-šarmų pusiausvyra

Profesorius iš Vokietijos atskleidė, kodėl turėtume rūpintis savo organizmo rūgščių-šarmų pusiausvyra