Koks maistas tinka pagal kiekvieną kraujo grupę

 (13)
Vis labiau populiarėja maisto netoleravimo testai, domimasi mityba pagal kraujo grupes, siekiama gyventi sveikai, vengiama kenksmingų produktų. Tačiau ne visada aišku, kokį testą pasirinkti, pagal ką gydytojas sudaro mitybos planą ar rekomenduoja atsisakyti tam tikrų produktų.
© Fotolia nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Taigi, ką verta žinoti apie maisto netoleravimą, kaip jis susijęs su kraujo grupėmis ir kas yra maisto netoleravimo testas?

Maisto netoleravimas versus alergija

Maisto netoleravimas dažnai painiojamas su alergija, nes jų simptomai ir priežastys itin panašūs. Vis dėlto šios dvi būklės skiriasi medicininiu požiūriu. Alergijos atveju mūsų kūno imuninė sistema siunčiama kovoti su įsibrovėliais – alergenais. Jie į organizmą gali patekti įvairiausiais būdais: valgant, geriant, kvėpuojant ar liečiant. Siekdamas apsisaugoti nuo įsibrovėlių, kūnas pradeda gaminti imunoglobuliną E (IgE). Ši reakcija dažniausiai būna staigi, pasireiškia praėjus kelioms minutėms po kontakto su alergenu.

Maisto netoleravimo atveju kenčia virškinimo sistema, kuri neturi pakankamo enzimų kiekio, kuris padėtų suvirškinti į organizmą patekusias maisto medžiagas. Nesuvirškintos medžiagos atpažįstamos kaip svetimkūniai, prie jų prilimpa antikūnai, prasideda agliutinacija. Tokia organizmo reakcija į tam tikras maisto medžiagas ir sukelia daugumą maisto netoleravimo negalavimų. Maisto netoleravimą galima apibūdinti kaip švelnesnę ir ilgesnę alergiją, kuri pasireiškia ne iš karto, bet tik po kelių valandų ar net poros dienų.

Maisto netoleravimo simptomai

Alergijos pasekmės dažnai būna itin ūmios ir daug lengviau identifikuojamos. Paprastai ištikus alergijai pasireiškia sloga, niežulys, čiaudulys, patinimas ar bėrimas. Maisto netoleravimas pasireiškia silpnesniais ir ilgiau trunkančiais simptomais, kuriuos nesunku supainioti su kitais negalavimais.

Dažniausi maisto netoleravimo požymiai:

* mieguistumas,
* nuovargis,
* skrandžio skausmai,
* pilvo pūtimas.

Deja, šios sveikatos problemos neretai būna ignoruojamos ar nesusiejamos su mityba. Jos ilgainiui išsekina žmogų, jam pačiam taip ir nesuvokus negalavimų priežasties. Kartais maisto netoleravimas sukelia chroniškas uždegimines ligas: žarnyno uždegimą, migreną, artritą ar odos susirgimus.

Maisto netoleravimo testų rūšys

Šiuo metu atliekami keli maisto netoleravimo testai, kurie skiriasi savo detalumu, procedūra ir, žinoma, kaina. Dažniausiai atliekami dviejų tipų testai: kraujo tyrimas ir odos tyrimas. Kraujo tyrimas nustato tam tikrus organizmo išskiriamus antikūnus, skirtus kovoti su specifinėmis maisto medžiagomis. Odos tyrimai simuliuoja maisto medžiagų atsiradimą organizme. Stebima, kaip jie veikia organizmą, ar nesukelia neigiamo poveikio.

Maisto netoleravimo testas nustato reakcijų jautrumo tipus ir padeda gydytojui sudaryti maisto produktų, kurių žmogus turėtų atsisakyti arba vengti, grupes. Tokie tyrimai paprastai kainuoja keliasdešimt eurų, o atsakymus ir mitybos rekomendacijas pacientas gauna po kelių dienų.

Maisto netoleravimo testams nebūtinas intensyvus išankstinis pasiruošimas, užtenka atsisakyti vakarienės dieną prieš tyrimą ir įsitikinti, kad nevartojate testo rezultatus galinčių paveikti medikamentų, pavyzdžiui, hormoninių preparatų ar antibiotikų. Kai kurių pacientų gydytojai taip pat gali paprašyti rašyti maisto dienoraštį: užfiksuoti visus suvalgomus produktus ir savijautą po to.

Maisto netoleravimas pagal kraujo grupes

Maisto netoleravimas ir kraujo grupės – glaudžiai susiję dalykai, todėl tinkama mityba gali būti parinkta tik atsižvelgus į žmogaus kraujo grupės ypatumus. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės turi kraujo grupę, kuri skatina skrandžio rūgštingumą ir leidžia lengvai suvirškinti mėsą, o kitiems tenka mėsą pakeisti sojomis ir t. t.

0 kraujo grupė. Žmonės, turintys 0 kraujo grupę, puikiai toleruoja mėsą ir žalios spalvos daržoves, lapines salotas. Jiems rekomenduojama vengti citrusinių ir saldžių vaisių. Taip pat patartina vengti kavos, arbatą gerti saikingai, o geriausia gerti kuo daugiau vandens.

A kraujo grupė. A kraujo grupę turintys žmonės gali susidurti su maisto netoleravimo problemomis valgydami mėsą bei tropinius vaisius (ananasus, figas, bananus, mangus, mandarinus, apelsinus, greipfrutus, granatus), tačiau jiems puikiai tinka vegetariniai patiekalai. Šios kraujo grupės žmonėms rekomenduojama valgyti daug daržovių, ypač svogūnų ir česnakų, kurie padeda stiprinti imuninę sistemą. Kavos atsisakyti nebūtina.

B kraujo grupė. Žmonės, turintys B kraujo grupę, rečiau susiduria su maisto netoleravimu. Jų organizmas paprastai būna stiprus ir puikiai susitvarko ne tik su mėsa, bet ir su pieno bei kviečių produktais. Patartina vengti pomidorų, kukurūzų ir labai aštrių patiekalų. Deja, nerekomenduoja gerti kavos ar juodosios arbatos.

AB kraujo grupė. Šios kraujo grupės atstovai turėtų atkreipti dėmesį į rekomendacijas, skirtas tiek A, tiek B kraujo grupės turėtojams. Šie žmonės netoleruoja mėsos produktų, tačiau gali valgyti pieno produktus ir daugumą daržovių. Jiems derėtų vengti bananų, apelsinų, taip pat saikingai vartoti medų bei cukrų.

Po maisto netoleravimo testo

Atlikus maisto netoleravimo testą turėtų būti sudarytas mitybos planas. Suskirsčius produktus į ypač netoleruojamus ir beveik netoleruojamus galima pradėti laikytis dietos. Jeigu po mėnesio ar dviejų jaučiamas pagerėjimas ir simptomai negrįžta, kai kurie produktai gali būti sugrąžinti į žmogaus maisto racioną, tiesa, mažesniais kiekiais nei prieš tai. Kuo mažesnę reakciją testo metu sukelia maisto produktas, tuo didesnė tikimybė, kad žmogus kada nors galės jį vėl vartoti.

Linkime sėkmės ir atidumo savo organizmui!

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Ko nežinojome apie vaikščiojimą basomis – kaip tai veikia mūsų sveikatą? (6)

Vaikščioti basomis – retas malonumas ir netgi savotiška modernaus gyvenimo prabanga. Norintiesiems sustiprinti sveikatą ir bent trumpam išvaduoti savo pėdas iš batų kalėjimo – basakojų takai.

Per 10 minučių: šie pratimai greitai sugrąžins jums pageidaujamas kūno linijas (1)

Treniruotė, kurios neįmanoma atidėti vėlesniam laikui. Nors šiais metais vasara neskubėjo atvykti pas mus, o saldumynų virtuvėje buvo galima rasti dažniau, nei norėtume, vis tik pats laikas skirti laiko sau ir nustoti kūrus pasiteisinimus.

Žolininkė ir profesorius patarė, kaip susidžiovinti uogas

Šviežių uogų sezonas netrukus pasibaigs, bet jomis mėgautis galime ne tik vasarą. Tereikia žinoti keletą pagrindinių taisyklių, kaip mėgstamiausias uogas sudžiovinti, kad jos būtų ne tik gardžios, bet ir išlaikytų kuo daugiau naudingųjų savybių.

Mitybos specialistė: nė viena mitybos teorija nėra tobula – kaip iš kiekvienos paimti tai, kas geriausia (4)

Ko tik nedarėme bandydami maitintis sveikiau – pirkome ekologiškus produktus, atsisakėme mėsos, pieno ir kiaušinių, vėliau – miltų ir cukraus, liovėmės maistą kepti ir virti, bet ar dėl to tikrai tapome sveikesni? Maisto technologė Raminta Bogušienė sako, kad nė viena mitybos teorija nėra tobula, ir siūlo iš kiekvienos paimti tai, kas geriausia.

Osteopatas V. Jankauskas: įdomu tai, kad ne visada skauda tą vietą, kuri yra problemiška (10)

Masažai gali daug – atpalaiduoti įtemptus raumenis, sumažinti skausmus, suteikti malonumo. Osteopatas Vytenis Jankauskas sako, kad rankomis galima padaryti dar daugiau – pagerinti laikyseną, suaktyvinti vidaus organų veiklą ar net išgydyti žvairumą.

Tik viena šio gėrimo skardinė per dieną gali padidinti tikimybę patirti insultą (7)

Tai plačiai žinoma tiesa, kad gerti gazuotus gėrimus yra nesveika. Bet ar žinojote, kad tai dar ir gali būti pavojinga jūsų sveikatai?

Mitybos specialistė: maisto derinimas tėra mitas! (6)

Netikėtos mitybos specialistų pastabos apie maisto derinimo svarbą.

Specialistai įspėja: netinkamai apdorotas maistas gali baigtis mirtimi!

Liepos mėnesį nuo listeriozės Lietuvoje mirė du asmenys.

Kaip gyvybinę energiją či panaudoti savo sveikatai gerinti? (6)

Švariausia iš visų energijos šaltinių – gyvybinė energija či. Kaip šią nematomą gamtos jėgą panaudoti savo sveikatos reikmėms, pasakoja Vilniaus universiteto Konfucijaus instituto darbuotojas Liang'as Wenming'as (30 m.).

Ką apie insultą ir infarktą sakė garsi gydytoja Filomena Taunytė (68)

"Prisipažinkime, kad nemokame šių ligų gydyti. Prisipažinkime, kad mes, gydytojai, nedirbame reikiamo profilaktinio darbo, neaiškiname žmonėms, kokie reiškiniai pranašauja gresiantį insultą ar infarktą", - yra sakiusi garsi gydytoja Filomena Taunytė.