Kokių vitaminų turi vaisiai ir uogos: išsamus gidas

Visiems žinoma, kad vaisių ir uogų valgyti būtina, tačiau kiek ir kokių vitaminų turi skirtingi vaisiai bei uogos, dėl kokių priežasčių juos verta valgyti? Apie tai - šiame straipsnyje.

Abrikosai: vitaminų C, A ir karoteno šaltinis. Turi kalio, geležies, cinko, kalcio ir mangano. Yra flavonoidų liuteino, zeaksantino ir beta kriptoksantino.

Beta karotenas organizme pavirsta į vitaminą A, kuris palaiko gerą akių, plaukų bei odos būklę. Kalis, esantis abrikosuose, mažina kraujospūdį ir osteoporozės riziką. Šviežiuose abrikosuose yra didelis vandens bei tirpiųjų skaidulų kiekis, todėl jų vartojimas lengvina svorio mažinimą, padeda mažinti per didelę cholesterolio koncentraciją kraujyje, svarbus 2 tipo cukrinio diabeto, vėžio prevencijai, lėtina senėjimą, svarbus regėjimo gerinimui, ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Tai mažo kaloringumo vaisius – 100 g abrikosų yra tik 50 kalorijų

Kaukės padeda išlaikyti skaisčią, elastingą ir švelnią odą, stiprius plaukus.

Agrastai: gintaro rūgšties, vitamino C ir B grupės vitaminų šaltinis.

Padeda sergant virškinimo ligomis, ypač tinka besilaikančioms dietos.

Apelsinai

Folato, vitamino B1, B6, B12, vitamino C (53,2 mg 100 gramų, arba 90 proc. rekomenduojamos paros normos), A, E, K šaltinis. Turi flavonoidų alfa ir beta karotenų, beta kriptoksantino, zeaksantino ir liuteino, mineralinių medžiagų – kalio ir kalcio.

Citrusiniai vaisiai organizmą aprūpina vitaminu C, sveikatai labai naudingais antioksidantais, kurie stiprina imuninę sistemą. Šios medžiagos svarbios ir dėl to, kad pagreitina žaizdų gijimą. Citrusiniuose vaisiuose esanti folio rūgštis kartu su vitaminu B12 saugo nervų sistemą.

Gausu skaidulinių medžiagų, tokių kaip pektinas, kuris padeda apsaugoti žarnyno gleivinę nuo toksinų, taip pat mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje. Svarbūs svorio reguliavimui, širdies ligų bei 2 tipo cukrinio diabeto prevencijai. Folatas padeda gerinti atmintį. Flovanoidai palaiko sveiką žarnyno gleivinę, prevencinė priemonė nuo plaučių ir burnos ertmės vėžio.

Citrusinių vaisių reikėtų vengti, jei kenčiate nuo migrenos, dirgliosios žarnos sindromo.

Apelsino žievelė – puiki priemonė dantims balinti. Šių vaisių sultys stiprina nagus, gali padėti atsikratyti pleiskanų.

Avietės: folio rūgšties, mangano, vitamino C, fitomedžiagų šaltinis.

1 stiklinėje aviečių vitamino C yra 35 proc. paros normos ir 16 proc. skaidulinių paros normos medžiagų. Fitomedžiagos, esančios avietėse, pasižymi antioksidaciniu poveikiu, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus, svarbios vėžio, 2 tipo diabeto, širdies ligų, artrito profilaktikai.

Padeda išsaugoti gražią ir spindinčią odą.

Ananasai: vitamino C, magnio šaltinis.

Svarbūs artrito prevencijai, akies dėmių degeneracijai. Magnis, esantis ananasuose, padeda mažinti PMS simptomus. Tai daug vandens ir aukštos kokybės angliavandenių turintis produktas, todėl svarbus svorio reguliavimui. Jei kenčiate nuo migrenos, dirgliosios žarnos sindromo, šių vaisių reikėtų vengti arba labai riboti jų vartojimą.

Efektyvi priemonė kovojant su celiulitu, palaiko sveiką odą ir plaukus.


Shutterstock nuotr.

Arbūzai: vitamino C, A, B (B6, B1) šaltinis.

Gausu flavonoidų – beta karoteno, liuteino, zeaksantino ir kriptoksantino. Taip pat daug fitochemikalų – likopeno ir karetinoidų, mineralinių medžiagų – mangano, fosforo, kalio, magnio

Svarbūs artrito, kataraktos prevencijai, akies dėmių degeneracijai, sveikai odai ir plaukams. Tai mažo kaloringumo vaisius – 100 g turi tik 30 kalorijų. Vitaminas A, kurio gausu arbūzuose, svarbus sveikam žarnynui ir odai, plaučių ir burnos ertmės vėžio prevencijai. Flavonoidai antioksidantai veikia kaip tiesiosios žarnos, prostatos, krūties, plaučių, kasos vėžio prevencinė priemonė. Fitochemikalai naikina laisvuosius radikalus.

Apsaugo odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio.

Bananai: turi daug kalio ir vitamino C (8,7 mg 100 g), B6, mineralinių medžiagų – vario, mangano, magnio ir kalio.

Gausus skaidulų kiekis padeda reguliuoti svorį, bananai svarbūs širdies ligų ir 2 tipo cukrinio diabeto prevencijai. Vaisiuose esantis kalis padeda širdžiai, yra reikalingas normaliam kraujo spaudimui bei širdies susitraukimų dažniui palaikyti, osteoporozės prevencijai. Vitaminas B6, esantis bananuose, padeda mažinti PMS simptomus ir palaiko sveikus plaukus. Bananai gali būti naktipiečiai žmonėms, kenčiantiems nuo nemigos, – tai mažai baltymų ir daug aukštos kokybės angliavandenių turintis produktas, kuris padeda gaminti miegą skatinančią cheminę medžiagą – serotoniną.

Padeda kovoti su sausų plaukų ir sausos odos problemomis.


Vida press nuotr.

Braškės turi daug vitamino C, kalio, mangano.

1 stiklinėje braškių vitamino C yra 90 proc. paros normos,mangano – 28 proc., skaidulinių medžiagų – 12 proc. paros normos. Skaidulinės medžiagos svarbios nutukimo, širdies ligų, vėžio diabeto prevencijai. Braškės svarbios kognityvinėms funkcijoms palaikyti ir stiprinti. Fitomedžiagos, esančios šiose uogose, yra stiprus antioksidantas.

Braškių kaukės balina odos patamsėjimus ir pigmentines dėmes.

Bruknės: gausu vitaminų C, P, B1, B2.

Bruknės skatina šlapimo šalinimą, mažina kraujo spaudimą, tinka sergantiems peršalimo ligomis.

Citrinos

Vitaminų C, A, B9, B12, flavonoidų alfa, beta karoteno, kriptoksantino, zeaksantino ir liuteino šaltinis. Taip pat turi mineralinių medžiagų – geležies, vario, kalio ir kalcio.Vitaminas A svarbus regėjimui, tinkamai žarnyno būklei palaikyti. Flavonoidai, esantys citrinose, apsaugo nuo plaučių ir burnos ertmės vėžio. Kalis svarbus kraujospūdžio ir širdies dažnio reguliacijai. Citrinų reikėtų vengti, jei kenčiate nuo migrenos, dirgliosios žarnos sindromo

Naikina inkštirus, šalina odos patamsėjimus, stiprina ir balina nagus, padeda kovoti su odos senėjimu.

Gervuogės: vitaminų C, K ir E, folatų, mangano bei karoteno šaltinis.

Gerai prinokusias (pernokusias) gervuoges galima vartoti vietoj laisvinamųjų, o tik ką sunokusios kietina vidurius. Uogos pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Svarbios vėžio, diabeto, antsvorio, širdies ligų prevencijai, laisvųjų radikalų neutralizacijai, stiprina imuninę sistemą.

1 stiklinėje gervuogių mangano yra 90 proc. paros normos, vitamino K – 37 proc., folatų – 13 proc. paros normos. 8 gramai gervuogių sudaro 30 proc. skaidulinių medžiagų paros normos.

Saugo odą nuo ultravioletinių spindulių, mažina raudonį, naikina raukšles.

Greipfurtai: daug vitamino C (52 proc. rekomenduojamos paros normos), kalio, beta karoteno, flavonoido likopeno, pektino šaltinis.

Greipfrutai turi didelį vandens ir skaidulų kiekį, todėl svarbūs reguliuojant svorį, širdies ligų prevencijai, sergant 2 tipo cukriniu diabetu. Tai geras vitamino C šaltinis. Raudonieji ir rožiniai greipfrutai turi beta karoteno. Šie antioksidantai svarbūs artrito, kataraktos prevencijai, akies dėmių degeneracijai. Citrusinių vaisių reikėtų vengti, jei kenčiate nuo migrenos, dirgliosios žarnos sindromo. Greipfrutai ir jų sultys gali veikti kaip kai kurie medikamentai

Granatai

Vitamino C šaltinis (17 proc. rekomenduojamos paros normos), B grupės vitaminų (B5, folio rūgšties), vitamino K šaltinis, gausu mineralinių medžiagų – kalcio, vario, kalio ir mangano

Tai vidutinio kaloringumo vaisius – 100 g yra 86 kalorijos, tačiau šie vaisiai rekomenduojami svoriui ir cholesteroliui mažinti. Skaidulos, esančios granatuose, aktyvina plonojo žarnyno judesius. Granatai svarbūs prostatos vėžio, diabeto, širdies ligų prevencijai, kovai su laisvaisiais radikalais.

Kiviai turi daug vitaminų C ir E.

Tai geras vitaminų C ir E šaltinis. Šie vitaminai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir padeda apsisaugoti nuo artrito, kataraktos, akies dėmių degeneracinių procesų. Šie vaisiai turi daug vandens, todėl jų vartojimas padeda reguliuoti svorį.

Stabdo plaukų žilimą, palaiko sveiką odą ir plaukus.

Kriaušės

Vitamino C (100 g kriaušių turi 7 proc. vitamino C rekomenduojamos paros normos), vitamino A, vitaminų B komplekso (B2, B6 ir B9), antioksidantų flavonoidų, fitomedžiagų, tokių kaip beta karoteno, liuteino ir zeaksantino, šaltinis. Taip pat turi mineralinių medžiagų – kalio, geležies, vario, mangano.

Flavonoidai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, todėl gali padėti kovojant su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia ląstelėms. Kriaušėse gausu vandens, tirpiųjų skaidulų (100 g kriaušių yra 8 proc., arba 3,1 g skaidulų) ir aukštos kokybės angliavandenių, todėl tai geras pasirinkimas reguliuojant svorį ar esant per didelei cholesterolio koncentracijai kraujyje.

100 g kriaušių yra 58 kalorijos. Kriaušės apsaugo nuo tiesiosios žarnos vėžio. Jei kenčiate nuo migrenos, būkite atidūs vartodami raudonąsias kriaušes, kuriose gausu taninų. O rusvai žaliosios kriaušės nėra kenksmingos.

Kriaušių kaukės atgaivina sausą ir pleiskanojančią odą.

Mėlynės turi daug antioksidantų, skaidulinių medžiagų, mangano, flavonoidų antocianinų.

Tamsusis mėlynių pigmentas yra kupinas flavonoidų antocianinų, kurie pasižymi antioksidaciniu ir uždegimo slopinamuoju poveikiu. Mėlynės svarbios vėžio, diabeto, širdies ligų, nutukimo prevencijai, virškinamojo trakto, normaliai šlapimtakių funkcijai palaikyti

Padeda atsinaujinti apsauginiam odos sluoksniui, saugo odą nuo išsausėjimo, stabdo raukšlių atsiradimą.

Mandarinai: folio rūgšties, vitamino C šaltinis.Padeda kovoti su riebalų pertekliumi, didina odos atsparumą šaltuoju metų laiku, palaiko sveiką odą ir plaukus.

Mangai: vitamino C, E ir A (sudaro 25 proc. rekomenduojamos paros normos) šaltinis.

Taip pat turi magnio, vario, polifenolių, flavonoidų – beta ir alfa karoteno, beta kriptoksantino

Vitaminas E skatina odos ir kitų audinių gijimą, apsaugo nuo randų. Šis vitaminas būtinas norint, kad nervų ir kraujo ląstelės būtų sveikos, svarbus artrito, kataraktos, kitų regėjimo sutrikimų, prostatos vėžio, 2 tipo diabeto, širdies ligų, antsvorio prevencijai. Varis, esantis manguose, svarbus raudonųjų ląstelių apsaugai, taip pat veikia kaip fermentų sudedamoji dalis. Jei kenčiate nuo dirgliosios žarnos sindromo, mangus valgyti galite.

Odai suteikia elastingumo ir stangrumo, drėkina šerpetojančią odą.

Melionai: vitamino C, beta karoteno, kalio šaltinis.

Tai daug vandens turintis produktas, svarbus svorio reguliavimui. Melionuose gausu vitamino C ir beta karoteno, o jie svarbūs artrito, kataraktos prevencijai. Kalis, esantis melionuose, padeda palaikyti normalų kraujospūdį, svarbus osteoporozės prevencijai.

Gaivina ir drėkina odą, palaiko sveikus plaukus.

Nektarinai: vitamino C, antioksidanto kriptoksantino šaltinis.

Svarbūs artrito prevencijai, dėl didelio vandens kiekio – svoriui reguliuoti. Turi panašų poveikį kaip persikai.

Obuoliai

Antioksidantų – flavonoidų ir polifenolio šaltinis. Vienas iš svarbių flavonoidų, esančių obuoliuose, yra kvercetinas, epikatechinas. Taip pat daug vitamino C, beta karoteno, vitaminų B1, B2 ir B6. Yra nedidelis kiekis mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, fosforas ir kalcis

Obuoliai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, todėl gali padėti kovojant su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia ląstelėms, lėtina atminties praradimą. Obuoliuose esantis didelis vandens bei tirpiųjų skaidulų kiekis lengvina svorio mažinimą, padeda mažinti per didelę cholesterolio koncentraciją kraujyje, taip pat svarbus 2 tipo cukrinio diabeto prevencijai. Kalis, esantis obuoliuose, padeda reguliuoti širdies susitraukimų dažnį. 100 g obuolių yra tik 50 kalorijų, todėl labai tinkami svoriui reguliuoti

Obuolių kaukės valo ir stiprina veido odą.

Persikai: vitamino C, A ir beta karoteno, antioksidanto flavonoido kriptoksantino ir antocianino, taip pat liuteino, zeaksantino ir beta kriptoksantino šaltinis. Gausu kalio, fluorido, geležies.

Persikai turi daug vandens, padeda reguliuojant svorį, apsisaugant nuo širdies ligų. Padeda apsisaugoti nuo artrito, kataraktos, akies dėmių degeneracinių procesų, atminties silpnėjimo, stabdo senėjimo procesus. Tai mažo kaloringumo vaisius – 100 g yra 39 kalorijos. Vitaminas A padeda išsaugoti gerą regėjimą, sveiką odą ir žarnyno gleivinę, tinka plaučių ir burnos ertmės vėžio prevencijai. Fluoridas svarbus sveikiems dantims ir kaulams palaikyti. Kalis – normaliam kraujospūdžiui.

Persimonai: gausu vitamino C (sudaro 80 proc. paros normos), vitamino A, B grupės vitaminų (B1, B6, folio rūgšties), beta karoteno, flavonoidų antioksidantų kriptoksantino, liuteino, zeaksantino, likopeno. Daug mineralinių medžiagų – kalio, mangano, vario, fosforo

Persimonai svarbūs artrito, kataraktos prevencijai. Tai vidutinio kaloringumo vaisius – 100 g yra 70 kalorijų, tačiau juose yra labai mažai riebalų ir daug skaidulinių medžiagų. Šviežiame persimone yra 9,5 proc. rekomenduojamos paros normos skaidulinių medžiagų. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, stabdo senėjimo procesus, turi uždegimo slopinamąjį poveikį. Mineralinės medžiagos svarbios fermentų veikimo procesui, raudonųjų kraujo kūnelių formavimuisi.

Serbentai turi daug magnio, skaidulų, folio rūgšties, vitaminų C ir P.

Magnis būtinas, kad žmogus galėtų normaliai augti ir vystytis. Uogose esančios maistinės skaidulos padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą.

Puikus vaistas lūžinėjantiems nagams ir skilinėjantiems plaukų galiukams.

Spanguolės: vitaminų C, E, K, B6 bei skaidulų šaltinis.

1 stiklinėje yra 15 proc. vitamino C paros normos, vitamino E – 6 proc., vitamino K – 6 proc., B6 – 3 proc. Saugo nuo šlapimo, kvėpavimo takų infekcijų, akmenų susidarymo, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, apsaugo nuo skorbuto ir dantų ėduonies, skrandžio opos, padeda sergant peršalimo ligomis, svarbios vėžio, nutukimo, širdies ligų profilaktikai.

Jaunina odą, suteikia jai gražų ir sveiką atspalvį.


Shutterstock nuotr.

Slyvos: vitamino C, A ir beta karoteno, vitamino B (B3, B5, B6) šaltinis. Gausu flavanoidų – liuteino, antocianino, kriptoksantino ir zeaksantino, mineralinių medžiagų – kalio, fluorido ir geležies.

Beta karotenas organizme pavirsta į vitaminą A, kuris palaiko gerą akių, plaukų bei odos būklę, svarbus sveikai žarnyno gleivinei. Padeda artrito, kataraktos, akies dėmių degeneracinių procesų, atminties silpnėjimo prevencijai, svarbus Alzheimerio prevencijai.

Slyvose esantis kalis padeda mažinti kraujospūdį, osteoporozės pasireiškimo tikimybę. Geležis, esanti slyvose, aktyvina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą. Dėl slyvose esančio vandens ir aukštos kokybės angliavandenių kiekio šiuos vaisius patariama valgyti norint sureguliuoti svorį. Slyvos pasižymi mažu kaloringumu – 100 g yra tik 46 kalorijos.

Skaidulos, esančios slyvose, aktyvina virškinamąją sistemą, padeda esant vidurių užkietėjimui. Flavonoidai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, stabdo senėjimo procesus. Jei skundžiatės migrena, būkite atidūs, nes raudonosiose ir violetinėse slyvose yra taninų, todėl jos gali sukelti galvos skausmą.

Šilauogės: gausu antioksidantų, nemažai kalcio, fosforo ir geležies.

Šilauogės stiprina imuninę sistemą, gerina regėjimą, mažina riziką susirgti diabetu ir reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Saugo odą nuo išsausėjimo.

Vynuogės: vitamino K, A, E, C, B komplekso (B1, B2, B6), flavonoidų kvercetino ir antocianinų šaltinis. Gausu mineralinių medžiagų: vario, geležies, mangano, kalio.

Suteikia energijos, teigiamai veikia širdies ir kraujotakos veiklą, stimuliuoja kaulų čiulpų funkcijas. Raudonosios, violetinės ir juodosios vynuogės turi flavonoidų kvercetino ir antocianinų, pasižyminčių antioksidacinėmis, antialerginėmis savybėmis, uždegimo slopinamuoju poveikiu, apsaugo nuo artrito, prostatos ir tiesiosios žarnos vėžio, nervų degeneracinių ligų (atminties silpnėjimo), Alzheimerio ligos.

Vynuogės yra mažai kaloringos – 100 g šviežių vynuogių yra 69 kalorijos. Jei kenčiate nuo migrenos, venkite tamsiųjų vynuogių, nes jose daug tiamino, kuris gali sukelti skausmą

Vynuogių kaukės maitina, stangrina ir gaivina odą, padeda kovoti su raukšlėmis.


Vida press nuotr.

Vyšnios: vitamino C, beta karoteno, liuteino, zeaksantino, antocianino šaltinis. Nedaug cinko, vidutiniškai yra geležies, kalio ir mangano, tačiau gausu vario

Beta karotenas, flovanoidas antocianinas, pasižymintis antioksidacinėmis savybėmis, apsaugo nuo artrito, kataraktos susidarymo, atminties susilpnėjimo, nemigos. Vyšniose yra vandens, o tai padeda reguliuoti svorį. Šios uogos svarbios vėžio, cukrinio diabeto, neurologinių susirgimų prevencijai, padeda normalios širdies veiklos ir kraujospūdžio reguliacijai.

Vyšnių kaukė – puiki pagalba nuo spuogų.

Žemuogės: geležies, fosforo ir vitamino C šaltinis.

Žemuogės padeda sergantiems inkstų bei šlapimo pūslės ligomis, gerina kraujo ir medžiagų apykaitą.

Valo odą, sutraukia išsiplėtusias poras, naikina pigmentines dėmes, strazdanas.

Daugiau patarimų ir receptų apie uogas ir vaisius rasite knygoje „Uogos ir vaisiai” www.virtuvesknyga.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis