Kokių medžiagų reikia kokybiškai vyro spermai. Naujas tyrimas

Teigiama, kad apie trečdalis šeimos nevaisingumo priežasčių gludi moters organizme, trečdalis – vyrų ir likęs trečdalis – kai pakitimų aptinkama ir vyro, ir moters organizme.

Dažna vyrų nevaisingumo priežastis - nekokybiška sperma arba ejakuliacijos sutrikimai.

Vyrų spermos kokybei ir kiekybei įtakos turi daug veiksnių. Aplinkos užterštumas (toksinės atliekos, sunkieji metalai, teršalai, kenksmingos medžiagos ir kt., taip pat tokie aplinkos veiksniai kaip intensyvus ir nuolatinis buvimas saulėje), įvairūs gyvenimo būdo veiksniai (pvz., netinkama mityba, piktnaudžiavimas nikotinu, alkoholiu, kt.) ir gyvenimo būdo įpročių pokyčiai (didelis stresas) šiais laikais kenkia ne tik visam spermatozoidų vystymosi (spermatogenezės) procesui, bet ir individualių spermatozoidų judrumui, išvaizdai ir skaičiui.

Kokie tyrimai gali nustatyti spermos kokybę?

Svarbiausias tyrimas, pasakantis apie vyro vaisingumą ir spermos kokybę, - tai spermos tyrimas arba spermograma. Jis parodo tikslų spermatozoidų skaičių, jų sugebėjimą judėti, formą ir gyvybiškumą. Kita vertus, šis tyrimas gali rodyti ir normalius spermos parametrus, o pora vis dėlto kentėti dėl nevaisingumo. Tokių situacijų pasitaiko kas 6-7-tai (15 proc.) porai, kurios nevaisingumo priežastys slypi vyro organizme. Tokiais atvejais informatyvus būtų tyrimas atskleidžiantis kitus, didelę įtaką vyrų vaisingumui turinčius spermos parametrus. Tai - spermos-hialurono rūgšties surišimo analizė (SHBA).

Kaip jau minėjome, paprastos spermos analizės metu nustatomas spermatozoidų kiekis, judrumas ir forma. Bet šio tyrimo metu netiriamas DNR vientisumas. Pastaruoju metu daugėja įrodymų, atskleidžiančių spermos branduolio DNR vientisumo vaidmenį vyriškų veiksnių sukeltam vaisingumo nepakankamumui arba nevaisingumui. Įvertinti spermos DNR vientisumą galima įvairiais metodais, vienas iš jų yra jau minėta spermos-hialurono rūgšties surišimo analizė (SHBA).

Kokios medžiagos svarbios spermos kokybei?

Tiriant vaisingumo problemų varginamus vyrus nustatyta, kad jų organizme trūksta kai kurių svarbių elementų, turinčių įtakos spermatozoidų vystymuisi. Pirmiausia – L-karnitino. Tai natūralus, į B grupės vitaminus panašus junginys, kuris būtinas spermatozoidų ląstelėms kaip energijos pagrindas ir gali pagerinti spermos judrumą ir kiekybę. Svarbus ir vitaminas E, kuris taip pat pagerina spermatozoidų judrumą ir kartu padidina jų gebėjimą susijungti su kiaušinėliu.
Taip pat nustatyta, kad šiems vyrams trūksta cinko, kuris gerina spermatozoidų ląstelių tankį, padidina greitai judančių spermatozoidų ląstelių kiekį ir testosterono lygį, būtiną spermatogenezei. Svarbus elementai yra ir glutationas (pagrindinis vidinis antioksidantas) bei selenas, kuris skatina gliutationo sintezę. Sėklidėse būna didelė seleno koncentracija, o žmonių, kuriems trūksta seleno, spermos kiekis mažėja ir kokybė prastėja. Cinkas dalyvauja vykstant DNR transkripcijai (nurašymui), baltymų sintezei, sėklidžių vystymuisi ir spermos brendimui, ir manoma, kad pratęsia funkcinį ejakuliuotų spermijų gyvavimo laiką. Mažas sėklinio cinko lygis siejamas su sumažėjusiu vaisingumo potencialu.

Kitos medžiagos, kurių dažnai trūksta su vaisingumo problemomis susidūrusiems vyrams, tai L-argininas – aminorūgštis (ji pagerina spermatozoidų kiekybę ir judrumą), folio rūgštis ir kofermentoenzimas Q10 (šis elementas padidina apvaisinimo koeficientą, spermatozoidų kiekį ir judrumą).

Naujausias tyrimas atskleidžia spermos branduolio DNR vientisumo svarbą

Taigi svarbiausios spermos kokybei, o kartu ir vaisingumui, medžiagos yra aštuonios - L-karnitinas, L-argininas, cinkas, vitaminas E, gliutationas, selenas, kofermentas Q10 (CoQ10) ir folio rūgštis. Visų jų veiksmingumas ir įtaka vyro spermos kokybei buvo tirta atskirai. Dar nebuvo tyrimo, kuris įrodytų šių medžiagų derinio poveikį ir įtaką vyrų vaisingumui. Ir toks tyrimas pagaliau buvo atliktas Austrijos, Vienos ambulatoriniame vaisingumo centre, jame dalyvavo 67 vaisingumo problemų kamuojami vyrai. Tyrimo tikslas - įvertinti aštuonis mikroelementus turinčio preparato (PROfertil®) poveikį nevaisingo vyro spermai.

Tyrimo rezultatai suteikia vilties ją praradusioms poroms. Po 3 mėnesių gydymo aktyviuoju junginiu (PROfertil®) pastebimai padidėjo (19,7 proc.) hialurono rūgšties rišamoji geba. Ir tai gerokai daugiau negu kontrolinėje grupėje, kurios dalyviai nevartojo preparato, ir buvo stebėtas 2,1 proc. sumažėjimas.

Padidėjusi hialurono rūgšties rišamoji geba reiškia, kad bus surišta daugiau judrių ir morfologiškai normalių spermijų, turinčių didelį DNR vientisumą. O tai reiškia didesnę galimybę pasiekti efektyvų apvaisinimą ir tolesnį normalų nėštumą. Mažos DNR vientisumo reikšmės susijusios su mažesne natūralaus pastojimo tikimybe, didesniu sutrikusio embriono vystymosi ir persileidimų santykiu, bei didesne naujagimių susirgimų tikimybe. Taigi tirtasis junginys atrodo kaip daug žadantis terapinis metodas, gerinantis hialurono rūgšties spermijų rišamąją gebą, siekiant natūraliai pastoti poroms, kenčiančioms nuo neaiškios kilmės vyrų vaisingumo nepakankamumo arba nevaisingumo.

Tiriamas preparatas PROfertil® visų dalyvių buvo gerai toleruojamas, ir nenustatyta kokių nors nepageidaujamų poveikių. Visos sudedamosios dalys buvo kruopščiai tiriamos dešimtmečiais, ir iš toksikologinių duomenų matyti, kad jos nesukelia neigiamo poveikio sveikatai arba potencialių pavojų net ir didesnėmis dozėmis negu vartotos atliekant šį tyrimą.

Priešingai nei moterys, kurios gali rinktis įvairią terapiją, vyrų galimybės pagerinti vienintelį pagrindinį veiksnį – spermos kokybę – labai ribotos. Vienintelis būdas pastoti natūraliai, esant vyro nevaisingumui - vyro spermos kokybės gerinimas.

Straipsnyje minėtąjį preparatą vyrų vaisingumui gerinti PROfertil® galite įsigyti www.hiperfarma.lt, www.sveikis.lt bei www.testukas.lt.

„Profertil“ žemiau nurodytose vaistinėse galite įsigyti ypač gera kaina.
„Veivirža“ vaistinė, S. Nėries g.3, Klaipėda
„Universiteto vaistinės“ filialas. Nr.3, Vilnius, Gedimino pr. 27;
„Ąžuolyno vaistinė“, Kaunas, K. Petrausko g. 40;
„Valerijono vaistinė“, Šiauliai, Vilniaus g. 173.

Parengė www.karjerairsveikata.lt

Užsakymo nr.: PT_66211302

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis