Kokios klaidos sukelia regėjimo sutrikimus?

Pavasarį organizmas reikalauja vitaminų, nes yra nualintas. Akys – ne išimtis. Per žiemą jos dėl centrinio šildymo išsausinto oro, dienos šviesos lempų, taip pat dėl netinkamai įrengtos vietos prie kompiuterio, nevisavertės mitybos, įtempto mokslo ir dar daugybės kitų priežasčių pavargo, nusilpo ar net susirgo. O juk priešaky – egzaminų maratonas, sesijos!

Kaip akims padėti, pataria optikos salono „Vizija“ Vilniaus regiono vadovė ir optometrininkė Monika Patalauskienė.

Specialistai garsiai kalba, kad daugėja jaunų žmonių, besiskundžiančių akių nuovargiu...

Iš tiesų, akių nuovargiu šiandien skundžiasi daugybė įvairaus amžiaus žmonių. Studentai, jaunimas optikos salonuose dažniausiai lankosi dėl to, kad pradeda prasčiau matyti, nors jau ir nešioja akinius arba lęšius. Taip pat ateina ir anksčiau visiškai regėjimu nesiskundę jaunuoliai, pastebėję, kad pasidarė sunkiau įžiūrėti daiktus, esančius toliau, nes liejasi vaizdas, veidai tampa neryškūs, o auditorijoje jie nebemato ant lentos surašytų užduočių ir t.t. Tokie požymiai būdingi trumparegystei. Šį ir daugelį minėtų nusiskundimų kuo puikiausiai gali padėti pašalinti akiniai.

Ar galime jausti akių nuovargį, nors ir nesiskundžiame regėjimo sutrikimais?

Pasitaiko, kad jauni žmonės, studentai nesiskundžia regėjimo pablogėjimu, tačiau jaučia akių nuovargį, įtampą ar galvos skausmą. Jei kankina minėti požymiai, pirmiausia reiktų įsitikinti, ar nėra akies refrakcijos ydos. Tai gali būti trumparegystė, toliaregystė ar astigmatizmas. Astigmatizmas nėra liga, tai akies refrakcijos yda, kai ragena netaisyklingai laužia šviesos spindulius ir dėl to matomas vaizdas yra neaiškus, išsiliejęs, raidės neturi konkrečių kontūrų, apie matomą vaizdą atsiranda tarsi šešėliai, pastebimas noras prisimerkti ar žiūrėti galvą pakreipus tam tikru kampu. Nuo tokių pojūčių ir veiksmų akys pavargsta. Tad, jei pasireiškia aprašyti požymiai, jei pagaunate save, kad žiūrite prisimerkę, reikėtų kreiptis į specialistą – jis nustatys pablogėjusio regėjimo priežastį ir parinks tinkamą korekcijos būdą.

Kas dar, be akių refrakcijos ydų, sukelia akių nuovargį?

Gali būti ir kitų veiksnių, išprovokuojančių akių nuovargį, įtampą, galvos skausmą, ir jie nėra susiję su jokia akių refrakcijos yda. Ypač studentams, kurių akims tenka didesnis krūvis, nes dažniausiai pagrindinės jų darbo priemonės yra kompiuteriai, knygos. Akys ypač didelę įtampą jaučia, kai svarbi greita reakcija ir kai didinama pastabumo geba. Tam akims reikia daug pastangų. O tai irgi prisideda prie akių nuovargio. Labai vargina akis žinučių skaitymas arba žaidimai mobiliuoju telefonu, nes tekstai juose yra itin smulkūs, vaizdai greitai keičiasi. Visas šis darbas pirmiausia atliekamas per regos organą – akis, todėl labai svarbu rūpintis akių poilsiu, mankšta, aplinka.

Kokios dažniausios studentų, vyresnių klasių moksleivių klaidos, neigiamai atsiliepiančios regėjimo komfortui? Ko nežino ir ko dažniausiai klausia užsukusieji į optikos saloną oną „Vizija“?

Visada rekomenduoju atkreipti dėmesį į tai, kokia yra darbo aplinka ir ką galėtume pakeisti, nes ji tiesiogiai daro įtaką regėjimo komfortui. Kurioje vietoje yra pagrindinės darbo priemonės, kur stovi rašomasis stalas, kompiuteris. Kompiuteris labiausiai nuvargina akis. Jis turėtų stovėti tokiame aukštyje, kad į jį žiūrėtume šiek tiek nuleistais akių vokais, t.y. monitoriaus centras turėtų būti žemiau akių lygio ir per 50–70 cm nuo žmogaus. Nestatykite kompiuterio prieš langą, nes monitoriuje atsispindės saulės šviesa, kiti vaizdai, kurie taip pat prisidės prie akių nuovargio. Dirbdami prie kompiuterio nepamirškite daryti pertraukų. Dirbti reikėtų tokiu režimu – viena valanda darbo prie kompiuterio ir 10 minučių pertrauka. Neužkandžiaukite ir nepietaukite prie kompiuterio, būtinai pakeiskite aplinką. Taip leisite sau pailsėti ir padarysite privalomą pertraukėlę akims.

Nesimokykite prie kompiuterio esant dideliam šviesos kontrastui. Dažnai studijų metu, ypač prieš egzaminų sesiją, tenka prie kompiuterio paplušėti naktimis. Jei dirbama tokiu paros metu, būtinas tinkamas apšvietimas. Nedirbkite tamsoje, nes joje susidaręs kontrastas tarp tamsios aplinkos ir monitoriaus šviesos gali sukelti galvos skausmus, greitą akių nuovargį, prastą savijautą. Taip pat reikėtų vengti ir per ryškaus apšvietimo, nes jis atsispindi monitoriaus paviršiuje, o ilgiau padirbus išprovokuoja akių nuovargį.

Sausa aplinka ar kondicionieriai, ilgas darbas prie kompiuterio džiovina rageną, dėl to atsiranda akių sausumo pojūtis. Šis nemalonus jausmas atsiranda ir tuomet, kai tenka ilgiau padirbėti prie kompiuterio, nes, įsigilinę į atliekamą darbą, „pamirštame“ mirksėti. O dėl šios priežasties akys yra nepakankamai drėkinamos. Tam specialistai rekomenduoja kas 20 min. sumirksėti po 10 kartų, tačiau tai daryti reikia iš lėto.

Ką patartumėte, kad mokslo metų pabaigoje ar sesijos metu akys atlaikytų egzaminų krūvius?

Labai svarbi priemonė yra akių mankšta. Nepamirškite, kad galite sau padėti atlikdami pratimus akims, kurie nereikalauja daug pastangų, laiko ar pinigų. Literatūroje pateikiama daug įvairių pratimų akims. Tačiau pakanka atlikti keletą nesudėtingų pratimų per dieną, skirti tam 10 minučių, kad pailsintumėte, atpalaiduotumėte akis. Pratimus atlikite sėdėdami tiesiai ir ramiai, kiekvieną iš jų pakartokite 6–8 kartus.

* Nejudindami galvos pažiūrėkite kuo aukščiau į viršų, vėliau – kuo žemiau į apačią.
* Pažiūrėkite kiek galite toliau į dešinę pusę, po to – į kairę.
* Pažiūrėkite kuo aukščiau į dešinįjį kampą, po to – kuo žemiau į kairįjį.
* Pažiūrėkite kuo aukščiau į kairįjį kampą, po to – kuo žemiau į dešinįjį.
* Pasukite akies obuolį pagal laikrodžio rodyklę.
* Pasukite akies obuolį prieš laikrodžio rodyklę.
* Greitai mirksėkite abiem akimis 10 kartų.
* Pažiūrėkite kuo toliau pro langą, suraskite kokį objektą tolumoje.
* Pažiūrėkite į savo nosies galiuką.

Akių poilsiui atliekami akių pratimai nekenkia, jie treniruoja akomodacinį raumenį, gerina akies kraujotaką.

Ar dar egzistuoja akinių baimė, ar dar gajūs mitai esą jei anksti pradėsi nešioti akinius, akys greičiau silps ir pan. Mitų apie lęšius gal irgi yra?

Pasitaiko vis mažiau žmonių, kurie nepatogiai jaučiasi su akiniais. Šiais laikais nebėra problema pasirinkti tokius akinius, kokių norisi. Jaunimas mielai juos išnaudoja ne tik kaip regėjimo korekcijos priemonę, bet ir kaip įvaizdžio dalį. Jie renkasi drąsių, jaunatviškų formų ir ryškių spalvų rėmelius. Tačiau jei norisi likti nepastebimam ir save išreikšti kitaip, galima pasirinkti mažiau pastebimus akinių rėmelius. Tiesiog kiekvienas akinius renkasi pagal savo asmenybę, patyrimą.
Dabartinis jaunimas drąsus, nebijo išreikšti savo norų, įsivaizdavimų. Jis įsiklauso į patyrusio konsultanto patarimus ir sprendimus priima pats. Arba ateina rinktis akinių ir kartu atsiveda pusę savo studijų draugų. Tai irgi žavu. Taip jis jaučiasi užtikrintas, kad padarys teisingą sprendimą, nes įsiklauso ir į daugelio bendraminčių nuomones.

Nešioti ar nenešioti akinius? Tai yra kiekvieno pasirinkimas. Akinių receptas juk išrašomas regėjimo kokybei gerinti, regėjimo komfortui užtikrinti. Dažniausiai jaunas žmogus į optikos saloną kreipiasi dėl su matymu susijusių sutrikimų, tai kodėl jis galėtų atsisakyti padėti pats sau? Tiesa, yra sportuojančių, šokančių ar kitokia aktyvia veikla užsiimančių jaunuolių, kuriems akiniai trukdo. Tuomet šalia akinių jie įsigyja ir kontaktinius lęšius. Pavojingiausia gal yra tai, kad patogumas dėvint kontaktinius lęšius nesukeltų noro pasilikti juos kaip pagrindinės ar vienintelės regėjimo korekcijos priemonės.

Nepamirškite savo akių, saugokite jas ir sudarykite joms kuo geresnes sąlygas. Taip pat laikykitės tinkamo darbo ir poilsio režimo, reguliariai maitinkitės ir kuo daugiau laiko praleiskite gryname ore.
Dėkojame už pokalbį.

Pasimatuokite akinius internetu: www.optikavizija.lt

Jei turite klausimų, užsukite į artimiausią saloną savame mieste. Informaciją apie artimiausią „Vizija“ optikos saloną rasite čia: http://www.optikavizija.lt/optikos_salonai

Parengė www.karjerairsveikata.lt

Užsakymo nr.: PT_64526552

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis