Kodėl vieni suserga, o kiti – ne?

Kodėl net tą pačią rutiną turintys kolegos ar šeimos nariai, į šiuos pavojus reaguoja skirtingai: vieni be paliovos serga, o kiti ligos lapelio nėra matę jau keletą metų?

Savivaldybės viena po kitos skelbia epidemijas, masiškai uždaromos mokyklos bei gimnazijos, įmonių biurai tuštėja, o likę juose stalus nukrauna servetėlių, medikamentų bei vaistinių arbatų krūvomis. Šiuo metu, rodos, pavojinga net išeiti į gatvę, kur ant kiekvieno kampo mūsų tyko virusai bei bakterijos. Vis dėlto, kodėl net tą pačią rutiną turintys kolegos ar šeimos nariai, į šiuos pavojus reaguoja skirtingai: vieni be paliovos serga, o kiti ligos lapelio nėra matę jau keletą metų?

Į šį klausimą padės atsakyti gydytoja kardiologė, natūralios medicinos pradininkė Lietuvoje Jelena Tulčina.

Pirmoji priežastis, kurią įvardina „Žvėryno natūralios medicinos centro“ specialistė – mitybos įpročiai. „Žiūrėkite į savo organizmą, kaip į namą, kuriame gyvena visi organai. Esame sukurti kaip tobula sistema, galinti save apvalyti, gydyti ir sėkmingai funkcionuoti be išorinio įsikišimo. Vis dėlto, kai žmonės pradėjo į maistą – pagrindinę mūsų statybinę medžiagą bei energijos šaltinį, - žiūrėti, kaip į malonumą, ligos pradėjo jaunėti, imunitetas silpti, o naujai atsiradusias ligas jau būtų sunku ir suskaičiuoti,“ – perspėja ilgametė praktikė.

Jos teigimu, anksčiau, kai žmonės dar valgydavo tik tai, ką susirinkavo nuo žemės ar nuskindavo nuo medžių, jie mirdavo nuo stichinių nelaimių, infekcinių ligų ar blogų ir antisanitarinių gyvenimo sąlygų. „Nors dabar ir susikūrėme puikią buitį, kuri apsaugo mus nuo daugelio šių blogybių, o ir medicina pažengė itin toli, civilizacijos pažanga bei pernelyg patogus gyvenimas susilpnino mūsų imuninę sistemą,“ – teigia medikė.

Pradėję maitintis dėl malonumo, o ne išgyvenimo, apsunkinome savo virškinimą, jame pradėjo vykti rūgimo ir pūvimo procesai, organizmas nebesugeba suvirškinti tokio sunkaus maisto. Žarnynas, kepenys, inkstai bei limfinė sistema nebespėja jo išvalyti, dėl to atsiranda patogios sąlygos daugintis bakterijoms.

„Sutrikus virškinimui žarnyne kaupiasi šlakai, dėl ko storajame žarnyne krenta temperatūra. Galiu palyginti tai su neišvalyta krosnimi – ant senų pelenų bus daugiau sunkiau užkurti ugnį ir pasišildyti. Kadangi šalia storosios žarnos šildosi ir kiti organai, temperatūrai nukritus nors truputį, sutrinka fermentatyvinių funkcijų veikla. Padidėjus vidiniam užterštumui, organizmas tampa puikia terpe daugintis virusams ar bakterijoms. Sutvarkius mitybą, valymo organai pradeda gerai funkcionuoti, tuomet pašvarėja kraujas ir limfa, o virusams nebelika, ką veikti švarioje terpėje,“ – sako mitybos specialistė. Jos teigimu, padidėjus limfocitų kiekiui, jie gali skirti visą dėmesį kovai su bakterijomis, virusais bei vėžinėmis ląstelėmis, o ne netinkamu mūsų imuninei sistemai maistu.

Norintys nesusirgti turėtų laikytis šių natūralios medicinos pradininkės Lietuvoje patarimų:

* Atsisakyti daug glitimo turinčių produktų: rugių, kviečių ir kt. Glitimas atrofuoja plonojo žarnyno gaurelius ir per ten į kraują patenka nesuvirškintos maisto molekulės, kurios užteršia visą organizmą.

* Atsisakyti saldumynų. Cukrus yra ypatingai gera terpė daugintis virusams, bakterijoms ir vėžinėms ląstelėms. Jis itin silpnina vaikų organizmą, todėl tėvai turėtų atsižvelgti į tai, kiek cukraus turinčių produktų vartoja jų vaikai.

* Atsisakyti kavos bei alkoholio. Šie gėrimai netinka beveik kiekvienam organizmui, todėl alkoholio atsisakyti privalu, o kavą geriau keisti žolelių arbata.

* Bent dieną per savaitę badauti. Jei per sudėtinga – tą dieną valgykite vien daržoves. Leiskite organizmui pailsėti, atsigauti virškinamajam traktui bei valantiesiems organams.

Jei jau sergate:

- Įsiklausykite į savo organizmą. Aukšta temperatūra dažniausiai labai sumažina apetitą. Leiskite organizmui pailsėti, neapkraukite jo virškinimo darbais ir bent dienai nevalgykite jokio maisto. Jei labai norisi – pasidarykite daržovių kokteilį.

- Būtina gerti daug šilto vandens su citrina – jis šarmina organizmą, o bėdos dažniausiai atsiranda, kai organizmas būna užrūgštintas nuo netinkamo mūsų imuninei sistemai maisto. Dar geriau, jei gersite jonizuotą šarminį vandenį.

- Duokite sau laiko pasveikti. Jei užkilus temperatūrai tiesiog ją sumažinsite vaistais ir toliau gyvensite pagal įprastą gyvenimo ritmą, netrukus galite sulaukti ir rimtesnės ligos su komplikacijomis. Liga yra organizmo jums siunčiamas ženklas, kad kažkas negerai. Sustokite, leiskite sau pailsėti, o organizmui – kovoti. Tik taip pasveiksite iki galo ir sumažinsite atkritimo tikimybę.

- Be reikalo pamirštas ir senosios kartos itin vertintas organizmo valymo būdas – klizma. Išvalę žarnyną leisite imuninei sistemai susitelkti ties virusu ar bakterijomis – sumažėjus toksinų organizmas pasveiks greičiau.

„Svarbiausia – neleiskite savo organizmui gyventi atskiro gyvenimo, lyg jis nebūtų jūsų dalis. Ne jūsų galva skauda, o jums skauda galvą – priimkite kiekvieną siunčiamą signalą ir padėkite organizmui kovoti su liga, vietoje to, kad nustumtumėte ją į šoną ir apsimestumėte, kad viskas gerai. Kartais mums tiesiog reikia pertraukos ir mūsų kūnas mums tai parodo. Priimkite virusą, kaip draugą, kuris atėjo padėti jums apsivalyti ir pranešė, kad ir nemalonią, bet būtiną žinią – jums reikia labiau rūpintis savimi natūraliais,“ – teigia gydytoja Jelena Tulčina.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis