Kodėl spiralės geriau už kitas kontraceptines priemones?

Nuspręsti, kokias kontraceptines priemones naudoti, nėra taip paprasta. Jos turi būti ir patogios, ir veiksmingos, ir nedaryti jokio ilgalaikio neigiamo poveikio.

O ką jau bekalbėti apie individualią moters būklę, gyvenimo būdą ir įpročius. Nors kontracepcijos priemonių įvairovė plati, pastaruoju metu smarkiai patobulėjo ir išpopuliarėjo hormoninės spiralės. Kodėl jos taip plačiai naudojamos ir kokie jų pranašumai, pristato Vaistinė.lt specialistas.


Kas yra hormoninė spiralė?


Hormoninė spiralė – ilgalaikė ir veiksminga kontraceptinė priemonė, gaminama iš plastiko arba metalo. Ji gali būti dengta variu arba išskirti hormonus progestinus. Spiralė įdedama į gimdą klinikoje, todėl naudojant šią apsaugos priemonę nėra galimybės suklysti.


O jeigu nesate apsisprendusi, kuri kontraceptinė priemonė geriausiai atitinka jūsų gyvenimo būdą, susipažinkite su visomis patogiausiomis ir patikimiausiomis priemonėmis, jų privalumais ir trūkumais čia.


Kuo minispiralė skiriasi nuo kitų? Ar ją gali naudoti negimdžiusios moterys?


Minispiralė – pati mažiausia hormoninė T formos gimdos spiralė. Kitaip nei kiti kontraceptikai, ji išskiria nedidelį kiekį hormonų ir neturi estrogenų, todėl ją saugiai gali naudoti tiek jaunos, niekad negimdžiusios merginos, tiek kūdikį žindančios mamos.


7 hormoninės spiralės pranašumai


1. Bene patikimiausia apsauga – 99 % efektyvumas


Hormoninės spiralės yra vienos iš efektyviausių priemonių, apsaugančių nuo nėštumo, dažnai palyginamos su moters sterilizacija. Tiesa, jos veikia šiek tiek kitaip nei kitos priemonės: spiralė, dengta variu, neleidžia spermatozoidams keliauti į kiaušintakius, apvaisinti kiaušinėlio ir jam patekti į gimdą. Tuo tarpu gimdos spiralė, išskirianti hormonus, tirština gimdos kaklelio gleives, slopina gimdos gleivinės išvešėjimą ir ovuliaciją.


2. Ilgalaikis poveikis – nekvaršinsite galvos kelerius metus


Tai viena patogiausių kontracepcijos priemonių daug dirbančioms, intensyvų gyvenimą palaikančioms ar išsiblaškiusioms moterims, kadangi spiralė išlieka veiksminga nuo 3 iki 5 metų. Jums nebereikia rūpintis ir galvoti, kada išgerti tabletę – spiralė pasirūpins jumis.


3. Pradeda veikti iškart vos įdėjus


Hormoninės spiralės veikimas prasideda tą pačią dieną, kai ji įdedama, todėl galite būti tikra dėl saugių lytinių santykių jau tą pačią dieną.


4. Išėmus spiralę vaisingumas sugrįžta


Nors hormoninė spiralė veikia nuo 3 iki 5 metų, pasikeitus planams ir panorus susilaukti vaiko, nereikia laukti penkerius metus, kad pastotumėte. Gydytojui išėmus spiralę jau kitą mėnesį galėsite pastoti.


Organizatorių nuotr.


5. Teigiamas poveikis mėnesinėms ir gimdos gleivinei


Naudojant spiralę paprastai sureguliuojamas mėnesinių ciklas ir gausumas. Menstruacijos tampa reguliarios, negausios ir neskausmingos, todėl ypač gerai tinka merginoms, kurios dėl gausių mėnesinių išsenka ir nuolat jaučiasi pavargusios. Kai kuriais atvejais mėnesinių gausumas sumažinamas net 90 proc., o penktadaliui moterų jos išvis pranyksta.


Be to, hormoninė spiralė naudojimas sumažina infekcijų tikimybę.


6. Gerai toleruojama, nes veikia gimdos viduje


Sudėtinės kontraceptinės priemonės dažnai sukelia šalutinį poveikį, nes jų sudėtyje yra estrogenų ir progestinų, kurie gali neigiamai veikti organizmo pusiausvyrą: sukelti svorio pokyčius, sutrikdyti medžiagų apykaitą ir kt. Tuo tarpu spiralėje naudojamas tik progestinas, o gaunamas jo kiekis yra net iki 7 kartų mažesnis. Be to, spiralės veikia tik gimdoje, priešingai nei kitos kontraceptinės priemonės, veikiančios smegenis ir cirkuliuojančios kraujotakoje.


7. Viena pigiausių apsisaugojimo priemonių


Spiralės kaina gali pasirodyti pakankamai didelė (100-150 Eur), tačiau ji veiksminga net 5 metus. Taigi, ilgalaikėje perspektyvoje ji yra gerokai pigesnė už kitas kontraceptines priemones. Be to, naudojant spiralę sureguliuojamos mėnesinės ir jų gausumas, todėl taip pat sutaupoma pinigų higienos priemonėms.


Kam rekomenduojama hormoninė spiralė?


* Jaunoms negimdžiusioms merginoms, nenorinčioms pastoti kelis artimiausius metus, geriausia naudoti hormoninę minispiralę, veikiančią trejus metus. Tuo tarpu gimdžiusios moterys gali rinktis ir ilgesnio veikimo įprastas spirales;

* moterims, norinčioms ilgalaikės kontracepcijos;


* moterims ir merginoms, kurias vargina gausios ir skausmingos mėnesinės;


* negalinčioms (dėl nėštumo) ar nenorinčioms naudoti kitos apsaugos priemonės.


Dabar jau žinote hormoninės spiralės pranašumus, tačiau prieš priimant sprendimą, kokią kontracepciją naudoti, rekomenduojame pasitarti su savo gydytoju.

Užsakymo nr.: PT_76130797

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis