Kodėl niekaip nepavyksta atsikratyti pleiskanų? Konsultuoja gydytoja

Perštinti, net niežtinti galvos oda, byrančios pleiskanos. Ši problema, laikas nuo laiko paūmėdama, vargina jau senokai? Jei jums tai pažįstama, patarimus, kaip įveikti šią nemalonią situaciją, jums pateikia gydytoja dermatologė.

Į klausimus atsako gydytoja dermatologė Asta Dumbliauskienė iš „Northway“ medicinos centro Vilniuje

Kokios pagrindinės pleiskanų atsiradimo priežastys? Kokią įtaką joms gali daryti netinkamos galvos odos ir plaukų priežiūros priemonės?

Dažnai po žodžiu „pleiskanos“ slepiasi ne tik estetikos problema. Intensyvus pleiskanojimas vargina apie tris procentus žmonių. Pleiskanojimą gali sukelti tiek neteisingai parinktas šampūnas, tiek rimtas galvos odos susirgimas.

Galvos oda, kaip ir bet kurios kitos srities, gali būti sausa, riebi ar normali. Smulkios sausos baltos pleiskanėlės, galvos niežėjimas dažniau būdingos sausaodžiams. Riebios, stambesnės pleiskanos, kartais nemalonus plaukų kvapas – riebiam odos tipui. Dažna pleiskanojimo priežastis yra seborėjinis dermatitas. Tai yra lėtinis pasikartojantis procesas, kuomet vyksta riebalų liaukų uždegimas. Riebalų liaukų gausu ne tik plaukuotoje galvos dalyje, bet ir antakių, kaktos, nosies sparnelių, užausių srityse. Šis susirgimas gali atsirasti dėl genetinio polinkio, streso, įtampos, režimo pažeidimų (naktinis darbas), ypač padaugėja sergančiųjų sesijų metu. Ligai būdingas ir sezoniškumas – sustiprėja rudenį, žiemą, palengvėja vasarą. Paūmėjimų metu gausėja riebalų gamyba ir jų kaupimasis, tam įtakos turi ir padidėjusi keratinizacija – ragėjimas, dėl ko formuojasi pilkšvos, gelsvos pleiskanos, oda rausta, niežti.

Ar įmanoma visam laikui išnaikinti pleiskanas, kodėl jos atsiranda pakartotinai?

Visam laikui pleiskanų išnaikinti, deja, neįmanoma. Susidarius palankioms sąlygoms – stresui, komandiruotei, ilgai kelionei lėktuvu, rimtam peršalimui ir kitoms imunitetą silpninančioms būklėms – suaktyvėja riebalų liaukų gamyba bei grybelis, kuris sukelia pleiskanų atsiradimą. Todėl pleiskanos vėl atsiranda.

Ką daryti, kad kuo greičiau sumažėtų diskomfortas, atsiradęs dėl galvos odos pleiskanojimo?

Visuomet rekomenduoju neeksperimentuoti su vaistais ar kitais nežinomais preparatais. Būtina kreiptis į specialistą, kuris paskirs tinkamą gydymą ir parinks reikiamas galvos odos ir plaukų priežiūros priemones. Dažnai skiriami priešgrybeliniai tepami losjonai, kremai, kartais prireikia geriamų priešgrybelinių vaistų. Labai svarbu teisingai parinkti šampūną, veikiantį pleiskanų atsiradimo priežastis ir simptomus, malšinantį diskomfortą, susijusį su niežėjimu, skalpo paraudimu. Uždegimui slopinti kartais skiriami vietinio veikimo kortikosteroidai.

Kas svarbu renkantis priemones pleiskanų pažeistai galvos odai?

Dažna problema, su kuria susiduria pacientai, ypač moterys, neteisingai pasirinkę šampūną, tai – suprastėjusi plaukų kokybė, sunkiai „sutramdomi“, šiaudiniai plaukai. Todėl renkantis priemones nuo pleiskanų siūlyčiau atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

* Priemonė turi būti saugi, sukurta pagal dermatologinius saugumo principus.

* Galvos odos ir plaukų priežiūros priemonės turi efektyviai veikti uždegimo priežastis (sudėtyje gali būtų cinko piritiono, ichtiolo, salicilo rūgšties, vitaminų), tačiau nedirginti galvos odos.

* Taip pat labai svarbu ir estetiniai faktoriai: naudojant galvos odos priežiūros priemones, plaukai turi būti lengvai iššukuojami ir spindintys, kad žmogus jaustų komfortą naudodamas pasirinktą produktą.

Užsakymo nr.: PT_66206318

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis