Kodėl nesimylime po gimdymo - negalime ar nenorime?

Pirmasis pasimylėjimas po gimdymo beveik prilygsta Pirmajam kartui. Ta pati skausmo baimė, nerimas dėl ne itin dailių kūno formų... Skirtumas tik toks, kad šįsyk bijote pažadinti ne už sienos miegančius tėvus, o savo kūdikį.

„Nors po gimdymo jau buvo praėjęs visas mėnuo, jaučiausi beveik nekalta — tarsi gydytojas siuvęs mano tarpvietę, būtų užsiuvęs viską. Bijojau skausmo, bijojau kraujo, o kūnas užuot reagavęs į mylimo vyro glamones, atrodė tarsi surakintas vieno galingo spazmo“, – prisimena savo pojūčius viena moteris.

Panašiai jaučiasi daugybė moterų. Tokius pojūčius lemia tiek fiziologinės, tiek psichologinės priežastys. Kas nutinka mūsų seksualumui, pagimdžius vaikelį, ir ką su tuo daryti, pataria gydytojai.

Fiziologinės problemos

Gydytoja ginekologė Danguolė Vildaitė siūlo nuo seksualinių santykių susilaikyti 6 savaites po gimdymo. Būtent per tiek laiko moters lytiniai organai (išskyrus krūtis) grįžta į normalią būklę. Jei ji nemaitintų kūdikio, po 6 savaičių, atsinaujintų ir menstruacijos. 6 savaites gimdos kaklelis nėra pakankamai sandarus, lengviau kimba įvairios infekcijos.

Skausmas. Paprastai tarpvietę nustoja skaudėti po 7-10 dienų, užgijus žaizdoms, bet kartais skauda ir ilgiau. Leidinio “Journal of Clinical Nursing” spausdintų tyrimų duomenimis, maždaug kas trečia moteris jaučia skausmą lytinių santykių metu net praėjus metams po gimdymo.
Ką daryti? Anot gydytojos Danguolės Vildaitės, nedidelis skausmas yra normalu, nerimauti dėl to nereikėtų. Kad sumažintumėte tempimą ir trintį, naudokite lubrikantų, paieškokite mažiausiai skausmingų pozų.

Kraujavimas. „Viskas lyg ir buvo gerai, kraujavimas liovėsi, vandeningos išskyros baigėsi, 6 savaitės buvo praėjusios, tačiau vos pasimylėjau, ir vėl ėmė tepti“, – nerimauja viena mama. Anot ginekologės, tai irgi normalu. Susitraukdama gimda gali mechaniškai pašalinti gleivių, kraujo likučius, tad kurį laiką po mylėjimosi gali tepti. Gali tepti ir dėl ne visai užgijusių siūlių. Siūlai, kuriais buvo susiūta tarpvietė, tirpsta iki 3 mėnesių. Sunerimti reikėtų, jei kraujo labai daug, jis šviežias.
Ką daryti? Kad žaizdos geriau gytų, rekomenduojama daryti dubens apačios pratimus, naudoti storus, minkštus įklotus, dėti šaltalankio kompresus.

Makšties sausumas. „Jaučiausi seksualiai susijaudinusi ir tikrai geidžiau savo vyro, tačiau apačioje buvo sausa it Sacharos dykumoje. Mano vyras apie mano susijaudinimo lygį paprastai sprendžia iš to, ar esu sudrėkusi, todėl nusiminė ir sutriko. Patikinau jį, kad viskas tvarkoje, bet ta nemaloni trintis atėmė visą malonumą“, – skundžiasi viena skaitytoja.
Ką daryti? Ginekologė Danguolė Vildaitė nuramina, kad sausumas apačioje nebūtinai rodo geismo trūkumą. Tiesiog žindymo metu pasikeičia hormoninis fonas, tiksliau ima trūkti estrogeno, todėl susilpnėja lubrikacija. Pagelbėti čia gali dirbtiniai lubrikantai.

Praplatėjusi makštis. Anot seksologų, daugelis vyrų po partnerės gimdymo skundžiasi pasikeitusiais pojūčiais, nors retas išdrįsta apie tai pasakyti pačiai moteriai. ir nors per kelis mėnesius makštis gerokai susitraukia, tačiau, anot ginekologų, pirmykštės savo būklės nebepasiekia niekada – ji platėja, skersinis raukšlėtumas mažėja.

Ką daryti? Seksopatologas Viktoras Šapurovas siūlo paspartinti makšties atsistatymą Kėgelio pratimais. Juos daryti labai paprasta. Tereikia įtempti ir 5-8 sekundes išlaikyti įtemptus apie makštį ir analinę angą esančius raumenis. Po to lėtai atleisti. Po gimdymo rekomenduojama pratimus daryti iki 25 sutraukimų keturis-šešis kartus per dieną. Bet nepakenks pasimankštinti ir visą likusį gyvenimą. Jie ne tik padeda susitraukti makščiai, gelbsti esant šlapimo nelaikymui (po gimdymo ši problema kamuoja net 54 proc. moterų), bet ir gerokai sustiprina ne tik partnerio, bet ir pačios moters seksualinį pasitenkinimą.

Pasikeitusi išvaizda

Atsikišęs pilvas, priaugtas viršsvoris, strijos, trykštantis pienas – sunku su visu šiuo balastu pasijusti sekso deive ar bent jau geidžiama moterimi. Nors vyras ir tikintų, kad esame tokios pat žavios, kaip anksčiau, mes juk turime veidrodžius... Ko norėti iš mūsų, paprastų mirtingųjų, jei net žavioji Julia Roberts tikina po dvynukų gimimo negalėjusi žiūrėti į veidrodį.

Viršsvoris. Viena didžiausių ir sunkiausiai įveikiamų problemų po gimdymo yra viršsvoris. Gerai toms, kurios po gimdymo pasilieka vos 4-5 papildomus kilogramus. Bet yra ir tokių, kurios apdovanoja save visais 30–čia.

Ką daryti? Pirmiausiai, nusiraminti. Jei nesate modelis ar scenos žvaigždė, kuri iš savo išvaizdos valgo duoną, geriau kol kas pamiršti sporto klubus ir griežtas dietas. Žinoma, tai nereiškia, kad galima valgyti už du – nustatyta, kad krūtimi maitinančiai motinai papildomai reikia 500 kcal energijos. Taigi, savo įprastą porciją galite padidinti maždaug ketvirtadaliu.

Paprastai maitinant krūtimi svoris šiek tiek mažėja. Nieko baisaus, jei jis laikosi vietoje, bet jei didėja, tuomet reikėtų susiimti. Nors aktyviai ir saugiai sportuoti galėsite po 3 mėnesių, tačiau kai kuriuos pratimus galima daryti jau praėjus 2 savaitėms po gimdymo. „Šiuo metu tinka įvairūs tempimo, lankstumo pratimai nugarai, galima pakilnoti kojas, kad sustiprintumėt pilvo presą. Tačiau bent jau iki 6 savaičių negalima bėgioti, šokinėti, kilnoti svarmenų. Plaukioti galima pradėti po 6 savaičių”, – pataria ginekologė Danguolė Vildaitė.

Sumažėjęs dėmesys sau. Natūralu, kad gimus vaikeliui, nebelieka laiko pedikiūrams, manikiūrams ir kitoms grožio procedūroms. Ką ten kaukės – kai kurios neranda laiko net išsitrinkti galvą ir ištisą savaitę dieną naktį vaikšto su tuo pačiu chalatu. Pirmosiomis dienomis ir ypač pagimdžius pirmąjį vaikelį toks chaosas suprantamas ir pateisinamas. Tačiau ritmui nusistovėjus, verta šiek tiek pakoreguoti požiūrį į save. „Aš atlikau žygdarbį – pagimdžiau vaiką, todėl galiu sau leisti atrodyti bet kaip, o vyras, jei myli, mylės visokią!“ – tokia nuostata nepagerins jūsų seksualinio gyvenimo. Net jei vyras ir mylės, verta pasistengti dėl geresnės savo savijautos.

Ką daryti? Susidarykite bent minimalią programą, kuri leistų pasijusti civilizuotu žmogumi ir jos laikykitės. Vienai jaustis žmogumi padeda džinsai ir švarūs marškinukai vietoj chalato ir nutąsyto sportinio kostiumo; kitai – reguliariai trenkama galva; trečiai – lakuoti rankų ar kojų (šiuos lengviau išlaikyti neapsilaupiusius) nagai, depiliacija ir pan.

Psichologiniai stabdžiai

Noras mylėtis ne visada grįžta su nukritusiais kilogramais ir sugijusiomis siūlėmis. Vyras šalia spirga iš nekantrumo (tos 6 savaitės susilaikymo jį tikrai išvargino), tačiau moteris ne visada atsiliepia į jo geismą tokiu pat geismu. Ir tuomet ją apima siaubas – ji ima mąstyti, kad gal jau visada taip bus, kad meilė išgaravo ir iš patrauklios mylimosios ji visam likusiam gyvenimui virto tik rūpestinga mama. Neverta dėl to nerimauti, priežasčių, kodėl taip nutiko, gali būti daug.

Estrogenų trūkumas. Taip pasitvarkė pati gamta, kad moteris nepastotų per dažnai. Žindymo metu sumažėja hormono estrogeno, lemiančio seksualumą, gamyba.

Ką daryti? Nieko. Baigus maitinti krūtimi (ar net anksčiau) hormoninė pusiausvyra atsistatys pati.

Baimė pastoti. Šiuo atveju geriau bijoti nei pernelyg atsipalaiduoti. Kaip teigia gydytoja Danguolė Vildaitė, daugybė moterų apsigauna, manydamos, kad vaiko žindymas automatiškai apsaugo jas nuo nėštumo. Iš dalies tai yra tiesa, tačiau būna ir tokių atvejų, kai vaikas tebežindomas, menstruacijų dar nėra, o ovuliacija jau įvykusi. Pastoti praėjus vos kelioms savaitėms po gimdymo ne tik psichologiškai, bet ir fiziškai pavojinga.

Ką daryti? Pasirūpinkite kontracepcija – naudokite prezervatyvus, žvakutes, hormoninę spiralę ar specialius oralinius kontraceptikus su progestinais.

Nuovargis. Net jei vieną naktį išsimiegojote normaliai, organizmas neatsigauna taip greitai. Nemažai jėgų atėmė nėštumas ir gimdymas, o paskui prisidėjo maitinimas krūtimi, nuolatinis būdravimas prie vaiko ir kiti rūpesčiai.

Ką daryti? Be jokio sąžinės graužimo perkelkite dalį rūpesčių ant artimųjų pečių. Neverta nė diskutuoti, kad vyras privalo prisiimti tokią pat atsakomybę už vaiko priežiūrą kaip ir jūs. O kartais nieko baisaus pasinaudoti ir tėvų, giminaičių, draugų ar auklių pagalba. Neverta didžiuotis, kad užauginote vaiką be auklių, jei visą tą laiką jautėtės leisgyvė ir balansavote ant fizinio ir nervinio išsekimo ribos.

Kiti prioritetai. Gimus kūdikiui galva būna užkimšta tokiais rūpesčiais, kad apie kitką pagalvoti nėra kada. Kodėl jis taip atpylinėja? Kuo tepti sušutusį užpakaliuką? Ko jis verkia? Ir taip iki begalybės. O jei dar suslogavo ar sukarščiavo!

Ką daryti? Išmesti visa tai iš galvos, kaip siūlo tas nejautrus storaodis patinas – jūsų vyras, turbūt nepavyks. Galima rinktis įvairius variantus – kartais pasimylėti tiesiog iš pareigos (tai, beje, pamažu padeda pažadinti ir geismą, panašiai kaip priverstinė šypsena gali pažadinti gerą nuotaiką). Galima nusiraminti, kad bus dar to sekso, vaikui paaugus (ir jo tikrai bus, jei vyras bus kantrus ir neims ieškoti ko nors iš šalies). Galima pasitenkinti mažiau kokybišku seksu – „greitukais“, oraliniu seksu ar masturbacija. Bet pasistenkite nedaryti ilgesnių nei savaitė pertraukų, ypač jei esate jauna šeima.

Jei neleisit laužui visiškai užgesti, netrukus jis suliepsnos dar galingesne liepsna nei anksčiau. Jausmas, kad kartu atlaikėte šį nelengvą išbandymą suteiks jūsų ryšiui daugiau šilumos ir artumo. Be to, teigiama kad net trečdalis moterų (kitų tyrimų duomenimis 5-10 proc.) pirmąjį orgazmą patiria tik pagimdžiusios. Mat nėštumo, gimdymo metu, laktacijos periodu moters organizmą tarsi pažadina siautėjantys hormonai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis