Kiek patiekalų turi sudaryti pietus? Mūsų klaidos ir dietistės patarimai

Jei pusryčių pavalgyti nesuspėjame, sutikite, pietus dažniausiai prisimename. Greitas užkandis darbo vietoje? Trys patiekalai restorane? O gal gaminti iš to, ką radome šaldytuve?

Ką, kaip ir kiek valgyti, kad pasijustume ne tik sotūs, bet ir energingi, pataria dietistė Renata Malinauskienė.

„Pietauti būtina! Jei pietus praleidžiame, dienos metu tik užkandžiaujame – didelė tikimybė, kad vakarienė bus soti, pernelyg kaloringa, todėl gali lengvai virsti ir papildomais kilogramais... Siūlau rinktis baltymų ir angliavandenių kupinus patiekalus. Tokius kaip: mėsa su daržovėmis, žuvis su daržovėmis, ankštiniai su daržovėmis. Daržovės turi sudaryti didesnį kiekį patiekalo – užimti daugiau vietos mūsų lėkštėje.”

Ar galima valgyti 3 patiekalus?

„Dar vis gyva tradicija pietus komplektuoti iš trijų patiekalų – sriubos, „antro" ir deserto. Tai tikra „bomba” mūsų virškinimo sistemai. Nebus klaidos, jei prieš pagrindinį patiekalą suvalgysime lėkštę daržovių sriubos, bet būtent daržovių – be makaronų, kukulių, ryžių ir pan., nes du rimti patiekalai vienu kartu (jau nekalbu apie desertą) – tikrai per daug. Beje, stereotipas, kad pietums būtina sriuba gajus yra dėl to, kad gautume daugiau daržovių ir skysčių. Jei pastarųjų organizmas per dieną gauna pakankamai, sriuba nėra būtina. Bet, jei mėgstame sočią sriubą, tikrai galime ją gaminti ir valgyti kaip atskirą patiekalą. Tuomet prie „antro” reiktų sėsti ne anksčiau kaip po 4 valandų. O desertą valgome praėjus ne mažiau 2 valandoms.”

Ar galima valgant užsigerti?

„Prieš valgį galima atsigerti vandens, bet ypatingo dėmesio turėtų sulaukti taisyklė – valgant negerti (nebent labai sprangu – tada gurkšnį vandens). Nežinau ar įmanoma to išmokyti vaikus, o ir suaugusius, bet jokiais kompotais, limonadais, latte kava maisto neturėtume užsigerti. Šie skysčiai praskiedžia skrandžio sultis ir virškinimas sutrinka. Gali pradėti ne tik pūsti pilvą – maisto teikta energija gali nueiti visai šuniui ant uodegos ar… į tualetą.”

Ką daryti, jei po pietų norisi „ko nors saldaus"?

„Saldaus norisi dėl kelių priežasčių: 1) dėl pripratimo po pietų valgyti desertą; 2) dėl to, kad pietūs buvo per daug kaloringi, riebūs. Dėl to greitai pakyla cukraus kiekis kraujyje. Tuomet išsiskiria insulinas, kuris tą kiekį mažina. Kritus cukraus kiekiui, vėl norisi ko nors saldaus. Tokios bangos sukelia ir mieguistumą, tingumą, kurie ir būdingi pavalgius itin sočius pietus. Pietūs (kaip ir kiti valgymai) turi būti subalansuoti – po jų saldaus taip desperatiškai nesinorės.”

Kaip pietauti restorane?

„Drąsiai teiraukitės, iš ko pagamintas patiekalas, koks padažas naudojamas. Gal, pavyzdžiui, to padažo iš vis nereikia, o galima atskirai paprašyti aliejaus ir citrinos. Rekomenduoju rinktis vieną patiekalą, o ne užkandžius, „antrą” ir „trečią” – ir skrandžiui bus lengviau, ir nuotaika geresnė. Jei pietūs trunka kelias valandas, siūlau daugiau mėgautis bendravimu su draugais ar artimaisiais, o valgyti lėtai, neskubant, sukramtant maistą. Dvi valandos prie pietų stalo ar restorane, juk nereiškia, kad turime dvi valandas „non-stop” dėti maistą į burną. Deja, ypač per šventes, nutinka ir taip...”

Dietistės receptai pietums

„Mano dažnai gaminami patiekalai yra du:

1) Žuvis (vėgėlė), kepta orkaitėje, marinuota laimo citrina ir apibarstyta laimo žievele, patiekta su šviežiomis daržovėmis ir briuselio kopūstais.

V. Malinausko nuotr.

2) Mėsos kukuliai iš kalakuto faršo (gaminamas sumaišant su žalumynais, smulkiai tarkuotomis morkomis, prieskoniais, česnaku), užkepti orkaitėje be kiaušinių ir džiūvėsėlių. Garnyras – saldžių bulvių ir salierų piurė su įvairiomis daržovėmis. Patiekalas tikrai patiks ir vaikams!”

V. Malinausko nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis