Keisti, bet veiksmingi sveikatos patarimai

Dažniausiai ilgai nereikia sukti galvos, kaip galima pagerinti sveikatą, nes dauguma būdų yra daugiau nei logiški ir aiškūs: norite numesti svorio – mažiau valgykite ir daugiau sportuokite, norite turėti daugiau energijos – ilgiau miegokite, norite išvengti dehidratacijos – gerkite daugiau vandens.

Vis dėlto yra nemažai veiksmingų būdų, kurie iš pirmo žvilgsnio prieštarauja sveikam protui. Toliau pateikiami 12 tikrai veiksmingų patarimų, nors jie ir gali versti jus kraipyti galvą:

1. Naudingesniam pogulio miegui išgerkite kavos

Japonijoje vykdyto tyrimo metu buvo aiškinimasi, kaip padaryti pogulį kuo veiksmingesnį. Žmonės prieš tai suvartojo maždaug tiek kofeino, kiek yra 1-2 puodeliuose kavos, o tada iškart prigulė nusnausti 20 min. Pabudę jie jautėsi budresni ir geriau atliko kompiuterio testus nei tie, kas kofeino nevartojo, o tik pasnaudė.

Kaip tai veikia? 20 minučių pogulis baigiasi kaip tik tada, kai kofeinas pasiekia smegenis ir išvalo jas nuo adenozino molekulės. Taip sužadinamas budrumas. „Adenozinas yra pašalinis aktyvumo ir žvalumo rezultatas“ – aiškina Allenas Towfigh, Niu Jorko Neurologijos ir Miego Medicinos centro vadovas. Adenozino lygiui kraujyje pakilus mes jaučiamės pavargę. Pogulis kuriam laikui sumažina šios molekulės kiekį mūsų organizme. Nusnaudus ir išgėrus kavos, kofeinas stabdo adenozino gamybą ir pagerina teigiamą pogulio poveikį.

2. Sveikesniams dantims - nevalykite dantų iškart pavalgę

Nevalykite dantų iškart po maisto, ypač jei maistas buvo rūgštus. Citrusiniai vaisiai, pomidorai, limonadas ir kiti rūgštus maisto produktai gali suminkštinti dantų emalį tarsi „vanduo smėlį“, pastebi Howardas R. Gamble buvęs JAV dantistų asociacijos prezidentas. Valantis dantis ką tik pavalgius padidėja rūgšties žala emaliui bei kenkiama danties paviršiui po juo. Gamble siūlo palaukti 30-60 min ir tik tada valytis dantis.

3. Mažesniam drabužių dydžiui – priaukite svorio

Raumenų svorio. Jei iš dviejų moterų, sveriančių 70 kg, tik viena kilnoja svarmenis, būtent ji veikiausiai tilps į mažesnį drabužių dydį. Taip 70 kg sportuojanti moteris gali dėvėti tokius pat drabužius kaip to nedaranti 60 kg sverianti moteris. Viskas dėl to, kad raumenys užima mažiau vietos nei riebalai, atskleidžia Markas Nutting, sporto klubo Maino valstijoje vadovas.

„Galite užsiauginti raumenukus ir sugrįžti prie mažesnio drabužių dydžio, jei tik prarandate riebalus. Taip neįvyktų nebent tada, jei riebalų nemažėtų.“ Mažinkite kalorijas ir pridėkite svorio savo treniruotėms – prarasite nereikalinguosius centimetrus.

4. Norint mažiau valgyti – valgykite daugiau

Neabejotinai galimybė pasmaguriauti 100 kalorijų turinčiais sūriais sausainiukais ar sausainiais itin vilioja, tačiau tikėtina, kad po to jausitės alkanesni, nei užkandę kažko stipresnio, sako profesionali dietologė Amy Goodson.

„Nedideliais kiekiais valgant angliavandenius tik padidėja cukraus kiekis kraujyje ir jūs tenorite dar ir dar angliavandenių.“ Goodson pataria rinktis baltyminius užkandžius, pavyzdžiui, riešutų sviestą, sūrio lazdeles ar obuolį. „Turėdami daugiau kalorijų, jie turi ir daugiau riebalų bei baltymų, dėl ko pasisotinsite greičiau ir ilgesniam laikui,“ - komentuoja.

5. Pavargę negerkite energetinių gėrimų

Goodson sako, kad energetiniuose gėrimuose kofeino iki 5 kartų daugiau nei kavoje, bet jų suteikiama energija trumpalaikė ir pasireiškia su tokiais šalutiniais poveikiais kaip nervingumas, irzlumas, padidėjęs širdies ritmas. Energetiniai gėrimai dažnai turi ir didelį taurino, centrinės nervų sistemos stimuliatoriaus kiekį bei apie 50 g cukraus skardinėje (maždaug 13 arbatinių šaukštelių!) Šie gėrimai padidina cukraus kiekį labai trumpam, dėl to jūs greitai tampate vangūs ir aptingstate. Taip tenorite dar vienos gėrimo skardinės.

6. Kai jaučiatės išsipūtę, gerkite vandenį

Kai jaučiatės išsipūtę, tikriausiai manote, kad vandens gėrimas viską tepablogins, bet tai gali pataisyti padėtį, sako gastroenterologas James Lee. Pavyzdžiui, jei valgote daug ląstelienos, tuomet efektyviam jūsų kūno darbui reikia daugiau vandens. „Vanduo susimaišo su vandeniu iš ląstelienos ir tampa panašia į želė medžiaga. Tai sumažina virškinimo trakto judrumą bei išsipūtimą.“ Daugiau vandens taip pat sumažina išsipūtimą, sukeltą dehidratacijos. Kai jums trūksta vandens, jūsų organizmas naudojasi turimomis vandens atsargomis ir taip jus išpučia.

7. Svorio praradimui venkite dietinių limonadų

Reikėtų vengti visokio limonado, taip pat ir dietinio. Vienas tyrimas atskleidė, kad žmonės su anstvoriu ir gerintys dietinį limonadą, suvartodavo daugiau kalorijų, nei tie, kurie gėrė įprastą limonadą. Teksaso universiteto tyrimas taip pat įrodė, kad dietinio limonado mėgėjai per 10 metų padidino savo liemens apimtis 70% daugiau nei geriantieji įprastą limonadą. „Daug žmonių tiki, kad „light“, „mažai cukraus“ reiškia mažiau kalorijų, bet tai ne visada yra tiesa.“ aiškina Goodson. „Gamintojai pašalindami kažką iš produkto ir išlaikydami tokį pat jo skonį ko gero dažniausiai prideda kažką papildomo, pavyzdžiui, cukrų.“

8. Norite atvėsti – išgerkite karšto gėrimo

Kas jus greičiau atvėsintų karštą vasaros rytą: šalta ar karšta kava? Du neseniai atlikti tyrimai parodė, kad karšta kava. Tai dar patvirtina tokios šalys, kur karštų gėrimų vartojimas karštu oru yra normalu, pavyzdžiui Indija. Kai išgeriate karšto gėrimo, jūsų kūnas pajaučia temperatūrų pokyčius ir padidina prakaito išsiskyrimą. Prakaituojant kūnas natūraliai atvėsta.

9. Mankštinkitės, kai esate pavargę

Po ilgos ir varginančios darbo dienos mažiausiai mankštintis, bet liedami prakaitą gausite daugiau energijos. Medicine and Science in Sports and Exercise žurnale rašoma, kad mažesnį nuovargį, pagerėjusią nuotaiką bei sumažėjusią depresiją sukėlė vos vienas 30 min. vidutinio sunkumo mankštos seansas. „Mums viskam reikalingas deguonis, tad mankštinantis jis padeda kokybiškiau sportuoti ir taip greitai nepavargti. Taip pat ir pagerinti psichinę būklę.“

10. Geresnei smegenų veiklai užsirašykite ranka

Pasak vieno Indianos universiteto tyrimo, daug didesnė tikimybė, jog prisiminsite užrašus darytus ranka, nei rinktus kompiuteriu, nors pastarieji ir yra greitesnis būdas. „Kad kažką išmoktumėte, jums reikia tai perdirbti.“ komentuoja dr. Towfigh. „Užsirašinėjant ranka, perdirbama daugiau informacijos. Pradedate mokymosi procesą dar beklausydami paskaitos.“ Žiūrint į puslapį, kuriame rašote, taip pat natūraliai darkart peržiūrite medžiagą ir perdirbate informaciją, sako dr.Towfigh.

11. Geresniems santykiems praleiskite mažiau laiko kartu

Dalyvavimas kuo daugiau renginių kartu be atokvėpio gali pakenkti jūsų santykių kokybei. Psichologė Elizabeth Lombardo sako, kad pabuvimas atskirai leidžia jums suvokti savo mintis ir nesielgti impulsyviai. Taip jūs geriau pažįstate save. „Laikas vienumoje leidžia jums labiau suvokti save, taip galite būti pasiruošę daugiau duoti ir priimti“ sako Lombardo. „Tai taip pat mažina dažnų santykių priešus - stresą ir nerimą,.“ Pamedituokite, pasivaikščioti, išgerkite kavos vieni ar tiesiog išsivalykite spintą, siūlo mokslininkė.

12. Norėdami išvengti susirgimų, nenaudokite antibakterinio muilo

Antibakterinis muilas nebūtinai sumažins susirgimų riziką – iš tiesų nėra jokių įrodymų, kad antibakterinis muilas yra veiksmingesni nei įprastas muilas. Ilgalaikis antibakterinio muilo naudojimas gali sumažinti atsparumą bakterijoms ar pakenkti hormonams dėl sudėtyje esančių medžiagų, pavyzdžiui triklosano. Maisto ir Vaistų kontrolės tarnyba JAV toliau tęsia tyrimus siekdama sužinoti daugiau apie triklosano poveikį, o tuo tarpu ji stengiasi užtikrinti, kad gamintojai paleistų į prekybą tik tuos produktus, kuriuos saugu naudoti ilgą laiką. Minesotos valstija nuo 2017 jau uždraudė produktus su triklosanu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis