Kas dar balina mūsų dantis?

Galbūt jums jau teko girdėti, kad aliejus padeda siekiant gražios šypsenos – kai skalaujate aliejų burnoje ir paskui išspjaunate. Jei šis būdas jūsų nesužavėjo, nesijaudinkite – yra ir kitų būdų dantims balinti.

Reikia pripažinti, kad daugybė kasdienio mūsų gyvenimo įpročių, pavyzdžiui, kavos ar alkoholio gėrimas, kenkia dantų emaliui. Tačiau yra nemažai ir tokių, kurie tyliai mums padeda siekti tobulos šypsenos. Odontologas Jeffrey Rappaport‘as iš Niu Jorko papasakojo apie „slaptuosius“ dantų šepetėlius.

Obuoliai

Rappaport‘as sako, kad šiuose maistinguose vaisiuose gausu ne tik ląstelienos, bet ir medžiagų, valančių dantis bei padedančių jums kovoti su dantų apnašomis.

Morkos

Jos vadinamos natūraliais dantų šepetėliais ne veltui. „Tokie traškūs vaisiai ir daržovės kaip obuoliai ar morkos nutrina ir sunkiausiai nuvalomas dėmes,“ – aiškina specialistas.

Kriaušės

Kai dauguma vaisių yra itin rūgštūs ir tai gali pakenkti dantų emaliui, kriaušėse daug vandens, tad tai skatina seilių susidarymą. „Kriaušės minkštimas padeda neutralizuoti burnoje susidariusį kenksmingą rūgštingumą,“ – sako daktaras.

Braškės

Braškės, o ypač prinokusios, savyje turi daug obuolių rūgšties, kuri tampa natūraliu šveitikliu, nuvalančiu dantų paviršių. Be abejo, jos turi ir vitamino C – būtino sveikoms dantenoms.

Agurkai

„Dantenos tvirtai laiko jūsų dantis, tad reikia nepamiršti pasirūpinti ir jomis,“ – primena odontologas. Agurkai gali būti puikus ląstelienos šaltinis tiek dantenoms, tiek dantims, o traški jų konsistencija nuo dantų šalina cukrų ir cheminių medžiagų liekanas.

Becukrė guma

Ilgai buvo manyta, kad guma dantims tik kenkia, tačiau dabar teigiama, kad ji gali padėti sudrėkinti burną. „Guma skatina seilių išsiskyrimą, o jos gali padėti atsikratyti sunkiai įveikiamų nešvarumų.“ Žinoma, svarbu pasirinkti tinkamą gumą – ji būtinai turi būti becukrė ir turėti ksilitolio (Xylitol), medžiagos, padėsiančios sumažinti ėduonį.

Skaidrūs gėrimai

Ne paslaptis, kad net ir dietiniai limonadai kenkia dantims. Kita vertus, kiti skaidrūs gėrimai padeda išsaugoti dantų baltumą.

Sūris

Ko gero, daugeliui patiks tokios naujienos. Turėtumėte neatsisakyti gabalėlio sūrio po pietų, nes jame gausu pieno baltymo kazeino. Tyrimais įrodyta, kad jis stabdo dantų emalio nykimą.

Bananų žievelė

Anot Rappaport‘o, bananų sudėtyje yra mineralų ir vitaminų, balinančių dantis – pavyzdžiui, magnio ar mangano. Galite paimti banano žievelę ir ja švelniai iš vidaus sukamaisiais judesiais pamasažuoti dantis. Taip nuvalysite dantų paviršių. Galbūt tai gali ir atrodyti keistai, bet juk tai nemokamas dantų valymas. Ar galėsite to atsisakyti?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis