Kaip užkirsti kelią išsiplėtusių venų ligoms

Įvairios venų ligos moteris vargina du kartus dažniau nei vyrus. Venų išsiplėtimas nepriklauso nei nuo amžiaus, nei nuo svorio, todėl tai aktualu kiekvienai.

Daugelis žmonių nesusimąsto apie išsiplėtusias ar net iššokusias venas ant kojų, kurių nepaslepia net storos pėdkelnės, kol tai neperauga į rimtas ligas.

Populiaru manyti, jog tokių problemų turi tik nėščiosios, turinčios antsvorio problemų arba prasidėjus menopauzei, senstant. Pasirodo, jog beveik 38 proc. žmonių, kuriuos vargina išsiplėtusios venos šią problemą paveldėjo. Todėl liga gali smogti bet kuriuo gyvenimo metu.

Venos išsiplečia dėl savo sienelių silpnumo arba blogos kraujo nutekėjimą reguliuojančių vožtuvų veiklos. Jaunoms moterims ši liga dažniausiai prasideda nuo pėdų. Pėdų viršutinėje dalyje esančios venos išsiplečia dažnai avint aukštakulnius arba ilgai stovint.

Dėl šios priežasties gydytojai pastebi, kad ši problema itin dažnai kamuoja kirpėjas, pardavėjas, padavėjas. Tačiau sunerimti vertėtų ir sėdimą darbą dirbančioms moterims. Ilgai sėdint, nedarant pertraukų, užspaudžiami ne tik raumenys, bet ir kraujagyslės, todėl ilgainiui kojos pradeda tirpti, o venos plėstis. 

Kraujagyslių ligų specialistai nerimauja dėl to, kad 88 procentai žmonių kojų venų išsiplėtimą ignoruoja ir mano, jog tai kelia tik kosmetinį diskomfortą. Tačiau šios ligos ignoravimas gali iššaukti daug rimtesnes ligas, tokias kaip: kraujo krešulių susidarymas, odos pažeidimai ir kojų opos. Todėl išvydus ar pajutus pirmuosius venų išsiplėtimo požymius arba šąla kojos būtina apsilankyti pas gydytoją, kuris paskirs gydymą.

Tačiau yra nemažai gydymo būdų namų sąlygomis, kurie padeda užkirsti kelią ligos atsiradimui ar progresavimui. Todėl siūlome pasirūpinti savo sveikata ir išbandyti šiuos metodus:

Kojų mankšta

Kojų venas stiprina įvairi fizinė veikla, kurios metu kojos tiesiogiai nesiekia žemės paviršiaus. Todėl reikėtų rinktis plaukimą, jogą, važinėjimą dviračiu, slidinėjimą lygumų slidėmis. Tačiau jeigu jūsų kojų venos linkusios plėstis, geriau vengti sunkumų kilnojimo, irklavimo, jodinėjimo. Šios sporto šakos gali tik dar labiau pakenkti jūsų sveikatai.

Kojų masažas

Kojų venų išsiplėtimą efektyviai slopina kojų masažas. Kojas (pėdas ir blauzdas) masažuokite bent du kartus per dieną, švelniau - ryte, stipriau - vakare. Jeigu ištiesusios kojas nepasiekiate savo pėdų, paprašykite namiškių pagalbos. Masažuoti reikėtų nuo pėdų kirkšnių link, kojoms esant horizontalioje padėtyje.

Patogi avalynė

Avėkite patogią avalynę - pakulnė neturėtų būti aukštesnė nei 4 cm, todėl nederėtų tinktis ir batų labai žema pakulne. Pėda batuose negali būti suspausta, pade pageidautinas supinatorius. Patogiausia avalynė turi būti ta, su kuria praleidžiate daugiausiai laiko. Jei negalite atsisakyti aukštesnių batelių, darbe turėkite pakeičiamą avalynės porą žemesne pakulne.

Ištiesk kojas ir atsipalaiduok

Dirbančios sėdimą darbą, turėtų priešais save pasistatyti
kėdę ir susikeltti ant jos kojas. Taip išvengsite kojų tirpimo ir venų užspaudimo. Jeigu tokios galimybės neturite, siūlome bent porą minučių per dieną tualete palaikyti ištiestas kojas atrėmus pėdas į duris.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis