Kaip skubiai numalšinti ryklės skausmą. KONKURSAS

Ryklės skausmas, kurį dažnai neteisingai vadiname gerklės skausmu, yra vienas dažniausių nusiskundimų, dėl kurio pacientai kreipiasi pagalbos į gydymo įstaigas.

Vis dėlto manoma, kad 4–6 kartus daugiau pacientų dėl šių simptomų pas gydytojus nesilanko ir gydosi patys: vartoja analgetikus, ryklės skalavimo skysčius ar alternatyviosios medicinos priemones.

Vis dėlto medikai primygtinai siūlo atkreipti dėmesį į nuolat pasikartojančias viršutinių kvėpavimo takų infekcijas, pasireiškiančias ryklės skausmu, ir kurios ilgainiui gali pereiti į lėtinį tonzilitą, todėl būtina laiku ir tinkamai gydyti.

Viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų susirgimus – tonzilitą, faringitą, laringitą - gali sukelti įvairios priežastys. Vienos dažniausių – virusinės ar bakterinės infekcijos. Įtakos turi ir gleivinės dirgikliai: cigarečių dūmai, oro užterštumas, gastroezofaginis refliuksas, šaltas oras, sausas oras (dėl oro kondicionavimo, perkaitintų kambarių, skrendant lėktuvu), kt.

Kaip atskirti ar tai faringitas, ar tonzilitas, ar laringitas?

Ūminis tonzilitas – gomurio tonzilių uždegimas, kitaip plačiai žinomas kaip angina. Šia liga serga įvairaus amžiaus žmonės, ypač dažnai – vaikai. Dažniausiai pacientai skundžiasi ryklės skausmu ar sudirginimu, sustiprėjančiais ryjant ar kalbant, pasunkėjusiu rijimu, balso pakimimu. Neretai ligonis karščiuoja, jį krečia šaltis, yra kitų peršalimui būdingų simptomų

Faringitas – tai ryklės gleivinės uždegimas. Dažniausios ūminio faringito priežastys yra virusinės ir bakterinės, rečiau – grybelinės infekcijos, alerginiai ar trauminiai dirgikliai. Nedidelis karščiavimas, sloga, kosulys, opelės burnos gleivinėje yra virusinei infekcijai būdingi požymiai.

Laringitas – tai gerklų gleivinės uždegimas, dažniausiai susijęs su viršutinių kvėpavimo takų virusine infekcija. Tačiau uždegimą gali sukelti ir kiti veiksniai: intensyvus kalbėjimas, ilgas dainavimas, rūkymas, kiti įkvėpti dirgikliai, imunosupresinės būklės. Dažniausiai sergama rudenį ir pavasarį. Laringitu dažniau linkę sirgti kūdikiai ir vaikai. Esant pūlingam laringitui pakyla temperatūra, atsiranda svetimkūnio jausmas ryklėje, vėliau pereinantis į skausmą ir dusulį. Vystantis gerklų susiaurėjimui ligonis dūsta.
Kvėpavimo sutrikimai, būdingi kūdikiams ir mažiems vaikams, gali būti grėsmingi.

Kaip padėti?

Jei susirgimo eiga yra lengva ir be komplikacijų, visuomet rekomenduojama pradėti gydymą nuo liaudies ir laiko išbandytų priemonių.

* Kai juntamas nedidelis perštėjimas, padės čiulpiamosios pastilės, ar purškalai (pvz. „Miramile tonsil“).
* Pirmosiomis ligos dienomis ryklę reikia skalauti natūraliais antiseptikais: ąžuolo žievės, alksnių, šalavijų lapų nuoviru.
* Padeda šildomasis kompresas ant kaklo. Į keptuvę pripilti rupios valgomosios druskos ir pakaitinti. Paskui ją sluoksniu pilti ant medžiagos skiautės ir aprišti kaklą. Aišku, druską reikia kaitinti tiek, kad ji nenudegintų kaklo.
* Padeda sodos tirpalo garų inhaliacijos.
* Skalauti gerklę boro, kalio permanganato, valgomosios druskos šiltu tirpalu. Skalaujant šiek tiek atlošiama galva, kad skystis kuo giliau patektų į ryklę. Taip šalinamos susikaupusios išskyros, mažinamas gleivinės jautrumas.
* Galima lašinti į nosį saulėgrąžų, alyvuogių, kukurūzų aliejaus, riebalinio vitamino A. 1 šaukštą žaliavos užpilant stikline verdančio vandens, paliekant 30 min
* Ypatingos dietos sergant tonzilitu, laringitu ar faringitu nėra. Reikia valgyti ryklės gleivinės neerzinantį, skystoką, šiltesnį maistą. Svarbiausia – nevalgyti aštraus, sūraus ir šalto maisto. Nereikia gerti gazuotų gėrimų – angliarūgštė veikia mikroorganizmus ir bacilos pradeda dvigubai greičiau daugintis. Troškulį galima numalšinti nerūgščių uogų ar vaisių sultimis, kompotu, arbata.
Apie „Miramile® tonsil“ burnos ir gerklės purškalą

c– šaltalankių, miros, medetkų apelsininių citrinmedžių, karčiųjų migdolų, čiobrelių, pipirmėčių, rapsų – aliejai. Jie suformuoja apsauginę plėvelę, palaikančią gleivinės vientisumą ir saugančią ją nuo išorinių žalingų veiksnių ir patogenų. Dėl drėkinančio ir minkštinančio poveikio ramina sudirgusią gleivinę ir mažina uždegimo simptomus (sausumą, kutenimą, sunkumą ryjant, svetimkūnio pojūtį gerklėje ir pan.). Eteriniai aliejai suteikia malonų skonį ir kvapą, o amonio glicirizatas – saldų skonį.

Šaltalankių aliejus

Šaltalankių vaisiuose yra karoteno, C, E, F, PP ir B grupės vitaminų, folio rūgšties, gliukozės, sacharozės, riebalų, geležies, boro, mangano, organinių rūgščių, rauginių medžiagų. Šaltalankių vaisiuose – ypač daug vitamino E, saugančio organizmą nuo senėjimo, ir vitamino F, reguliuojančio medžiagų apykaitą. Šaltalankių riebalai slopina skausmus, gydo skrandžio opas, odos ir gleivinių spindulinį pažeidimą, nudegimus, pagreitina pažeistų vietų epitelinio audinio susidarymą ir kartu gijimą.

Miros aliejus

Mira dėl sutraukiamojo poveikio gleivinėms skalaujama burna, gydomos burnos opos, gingivitas, faringitas. Taip pat ja gydomos žaizdos ir nubrozdinimai, nors yra aprašyti miros tvarsčių sukelto kontaktinio dermatito atvejai.

Medektų aliejus

Medetka jau nuo seno vartojama kaip puiki priemonė nuo apsinuodijimų. Jos žiedai slopina uždegiminius procesus, skatina žaizdų gijimą. Todėl medetkų aliejai yra naudojami esant blogai gyjančioms ir pūliuojančioms žaizdoms, įdrėskimams, sumušimams, nudegimams, nušalimams, opoms ir įvairiems odos uždegimams. Vaistažolės arbata naudojama įvairiems skalavimams nuo uždegimų bei skausmų.

Apelsininis citrinmedis

Kinų žiniuoniai džiovintomis saldžiųjų apelsinų žievelėmis gydydavo nervinės kilmės anoreksiją, su peršalimu siejamus negalavimus, kosulį ir net piktybinius krūties navikus. Apelsinų eterinis aliejus, kaip ir visi citrusinių aliejai turintis antiseptinių savybių, dar pasižymi stipriu raminamuoju efektu.

Migdolų aliejus

Migdolai buvo ypač vertinami senovės arabų medicinoje. Migdolai buvo vartojami virškinimui gerinti, skausmingam šlapinimuisi gydyti, o migdolų aliejumi malšindavo įvairius skausmus.

Pipirmėčių aliejus

Pipirmėčių aliejus efektyviai malšina skausmingus viršutinės virškinamojo trakto dalies ir tulžies latakų spazmus, storosios žarnos dirglumą, viršutinių kvėpavimo takų katarą bei burnos gleivinės uždegimą.

Čiobrelių aliejus

Čiobrelio preparatai pasižymi atsikosėjimą lengvinančiu, antiseptiniu, spazmolitiniu, virškinimą gerinančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą malšinančiu ir kiek raminančiu poveikiu. Čiobrelis pasižymi stipriomis antiseptinėmis savybėmis. Juo galima skalauti pūliuojančias žaizdas. Jis puikus pagalbininkas gydant kvėpavimo takų susirgimus , galvos skausmus.

Miramile® tonsil burnos ir gerklės purškalas vartojamas:

* kaip pagalbinė priemonė skaudančiai burnai ar gerklei (pvz., peršalus, tonzilitas, faringitas, laringitas, stomatitas, gingivitas);
* norint apsaugoti sudirgintą burną ar gerklę;
* norint sudrėkinti gerklės ir ryklės gleivinę;
* norint sumažinti infekcijos sukeltą gleivinių pabrinkimą;
* norint pagerinti natūralią gerklės funkciją;
* dezodoruoti burnos ertmę.

Jaučiate ryklės skausmą? Norite išbandyti „Miramile tonsil“ purškalą? Dalyvaukite konkurse!

Užsakymo nr.: PT_66238922

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis