Kaip naktinėjimas veikia jūsų vaisingumą?

Mokslininkai teigia, kad norinčios pastoti ar jau besilaukiančios moterys turėtų vengti šviesos nakties metu, praneša huffingtonpost.com.

Populiariausi straipsniai:
- Madingiausi 2014 metų vasaros kirpimai (FOTO)
- Horoskopas rugpjūčio mėnesiui - sėkmė visai čia pat
- Baltymų dieta: -7 kg per 10 dienų
- Karalienė Marija Antuanetė – despotės motinos ir paskalų auka (FOTO)
- Figūrą koreguojančios suknelės iki 100 Lt (FOTO)
- Aštriai marinuoti agurkėliai

Tyrimui vadovavęs molekulinės biologijos profesorius Russelas J. Reiteris iš Teksaso Universiteto Sveikatos mokslų centro San Antonijuje teigia, kad tamsa yra svarbi optimaliai reprodukcinei moters sveikatai. Be to, tamsa apsaugo įsčiose jau besivystantį kūdikį.

Liepos 1 dieną internetiniame žurnale „Fertility and Sterility“ paskelbtoje tyrimų apžvalgoje R. J. Reiteris ir jo kolegos įvertino anksčiau pristatytus tyrimus ir apibendrino melatoninio kiekio bei cirkadinio (paros) ritmo įtaką sėkmingam moters reprodukcinės sistemos veikimui.

Remdamasis gautais duomenimis R. J. Reiteris konstatuoja: „Kiekvieną kartą, kai naktį įjungiate šviesą, melatonino gamyba sutrinka“.

Reaguojant į tamsą kankorėžinės liaukos smegenyse išskiriamas melatonino hormonas svarbus moterims tuomet, kai jos bando pastoti, nes jis apsaugo kiaušinėlius nuo oksidacinio streso, įspėja R. J. Reiteris. Tyrimai atskleidė, jog melatoninas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, kurios apsaugo kiaušinėlį nuo laisvųjų radikalų žalos, ypač moters ovuliacijos metu.

„Jeigu moteris stengiasi pastoti, nakties metu tamsoje reikėtų išbūti mažiausiai aštuonias valandas, - pataria mokslininkas. - Šviesos ir tamsos ciklas turėtų būti reguliarus visomis dienomis, kitaip moters biologinis laikrodis sutrinka“.

nėštumas, nėščioji, nėščia, kūdikis, abortas,
nėštumas, nėščioji, nėščia, kūdikis, abortas,
Shutterstock nuotr.
Šviesos tarša

Aštuonios valandos tamsos taip pat optimalu ir nėštumo metu. R. J. Reiteris teigia, kad idealiausiu atveju tamsos nakties metu visiškai neturėtų nutraukti šviesos įjungimas, ypač jeigu tai paskutinis nėštumo trimestras.

Naktį įjungta šviesa slopina melatonino gamybą moters organizme, o tai reiškia, kad vaisiaus smegenys gali negauti reikiamo kiekio melatonino, reguliuojančio biologinio laikrodžio veikimą.

Su gyvūnais atlikti tyrimai parodė, kad šviesos ir tamsos ciklo trikdymas nėštumo metu vėliau gali baigtis naujagimių elgesio problemomis. Dėl to kai kurie mokslininkai ėmė svarstyti, kad ta pati priežastis moterų nėštumo metu vėliau gali lemti mažiems vaikams pasireiškiantį dėmesio deficito ir hiperaktyvumo sutrikimą ar autizmą.
„Mes evoliucionavome keturis milijonus metų esant reguliariam šviesos ir tamsos ciklui, kuris reguliuoja cirkadinius ritmus, - aiškina R. J. Reiteris. - Atsiradus dirbtinei šviesai mes tai sugadinome, nes dirbtinė šviesa nakties metu sutrikdo biologinį laikrodį ir nuslopina melatonino gamybą. Už tai mokame biologinę kainą“.

Ką moterys gali padaryti

Taigi, ko turėtų imtis pastoti norinčios ar kūdikio jau besilaukiančios moterys, siekdamos išvengti šviesos ir tamsos ciklo pažeidimo?
Tamsa yra būtina biologinio laikrodžio reguliarumui bei reikiamos melatonino dozės užtikrinimui. Mokslininkas įspėja, kad „buvimas tamsoje neturi nieko bendro su miegu“. R. J. Reiteris sako, jog miegas yra puikus dalykas, tačiau kad smegenys galėtų gaminti melatoniną, joms reikia ne miego, o tamsos.

Todėl ekspertas pataria pasirūpinti, jog miegamajame būtų visiška tamsa, per langus nepatektų šviesa iš lauko, taip pat neturi šviesti televizoriaus ekranas ar kiti prietaisai. Jeigu reikia naktinio apšvietimo, tuomet reikia rinktis rausvą ar geltoną šviesą, bet ne baltą ar mėlyną, kuri nesunkiai sutrikdo cirkadinį ritmą. O jeigu jus kankina miego problemos, tuomet išvis naktimis nejunkite šviesos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis