Kaip maisto skonis veikia sveikatą, figūrą ir savijautą?

Sako, kad dėl skonio nesiginčijama, nes kiekvienas renkasi savaip? Nebūtinai. Skonio poveikis gali būti universalus.

Kodėl kartais norime ko nors saldaus, o kartais aštraus, kartaus ar sūraus? Pasirodo, mūsų pasirinkimą neretai diktuoja kūnas - kai jam reikia šilumos, renkamės karčius ar rūgščius produktus, kai stinga energijos - aštrius ir pan. Svarbiausią 6 skirtingų skonių poveikį, jų pliusus ir minusus, aprašo Michalas Tombakas knygoje „Kaip sveikai gyventi 150 metų" (leidykla „Vaga").

Saldumas

Didina kūno jėgas, skatina masės didėjimą, nutukimą, mažina organizmo gebėjimą gaminti šilumą, stabilizuoja, šaldo, ramina - štai kodėl susinervinus, suirzus norisi ko nors saldaus. Reikalingas augantiems vaikams, padeda atsigauti išsekusiems žmonėms. Didina gleives ir sukuria puikią terpę įvairiems parazitams, bėrimams, pūliniams, pleiskanoms, grybeliui atsirasti.  Labiausiai saldumas veikia kasą. Jei saldžių produktų vartojama per daug, žmogus tampa tingus, viskam abejingas, apsunkęs.

Rūgštumas

Gaivina, šalina skysčius iš organizmo, tad mažina tinimus, temperatūrą. Bet atsargiai - jei jo perdozuosit, temperatūra staiga šoktels. Didina protines galias, gerina apetitą, bet perteklius sukelia skrandžio opas, uždegimus, kraujavimą. Rūgštumas labiausiai veikia kepenis.

Jei rūgščių produktų vartojama per daug, rūgštėja kraujas, didėja onkologinių ligų pavojus, kankina rėmuo, susidaro votys, oda tampa jautri. Tai veikia ir charakterį - žmogus tampa jautrus, irzlus, ūmus.

Sūrumas

Valo, šalina pelėsius, gerina apetitą, lengvina virškinimą, sulaiko organizme skysčius, didina kraujospūdį, skatina gleivių pasišalinimą - štai kodėl skalavimai druskos tirpalu rekomenduojami sergant sloga. Senovės graikai pavalgę visada pačiulpdavo druskos kristaliukų ir išspjaudavo sūrias seiles. Tai labai veiksminga, jei erzina burnoje susirinkusios gleivės. Druska, patekusi į organizmą, įžiebia virškinimo ugnį, taigi skatina fermentų veiklą.

Sūraus maisto perteklius itin pavojingas turintiems aukštą kraujospūdį, atsiranda tinimai, podagra, artritai, kaulai praranda elastingumą, spermatozoidai tampa nejudrūs. Labiausia sūrumas veikia inkstus.

Aštrumas

Normalizuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, gerina apetitą  Taip pat  dirgina, įjautrina, kelia spaudimą, tirpdo riebalus ir gleives, padeda atsikosėti, apvalo kraują, limfą.

Netinkamai dozuojamas aštrus maistas sukelia daugiausia problemų iš visų skonių. Jis labai greitai gali mirtinai išsekinti, kenkia kepenims,  lytinei funkcijai, sutrikdo hormoninę sistemą. Labiausiai veikia plaučius.

Kartumas

Sušildo, apvalo, skystina kraują, mažina auglius, pūlinius, šaldo. Praplečia visus latakus, kraujagysles, todėl puikiai nuima spazmus, aktyviau teka tulžis, pagerina kraujotaką, nuima skausmą, padeda išvalyti organizmą ir sublogti.

Tačiau jo perdozavimas rizikingas - sekina, silpnina, kelia baimę, skatina nervingumą, gali net sukelti haliucinacijas. (Ne veltui dauguma narkotikų yra kartūs). Kartumas labiausiai veikia širdį.

Aitrumas

Džiovina puvėsius ir pūlius, tirština kraują, sulaiko prakaitavimą, kraujoplūdį, šaldo, skatina žaizdų gijimą, gerina odos spalvą. Jo daug turi neprinokę vaisiai, citrusinių odelės, ąžuolo žievė, žali lapai, ankštiniai augalai. 

Šio skonio mums reikia labai nedaug - perteklius sausina, dusina, gali netgi sustabdyti kvėpavimą, širdies ritmą. Veikia storąją žarną.

Deriniai

Jei jaučiate šaltį, valgykite rūgščių ir karčių produktų derinius.

Jei norite suliesėti, derinkite kartumą su rūgštumu.

Jei norite pastorėti, derinkite sūrumą su saldumu (augs riebalinis audinys), arba saldumą su rūgštumu (augs raumenys).

Jei trūksta jėgų, žemas kraujospūdis, norite sustiprėti fiziškai, tapti paslankesni, pasitelkite karčiai aitrius produktus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis