Kada sloga tampa rimta bėda: sinusito požymiai

Ankstyvas pavasaris – labai apgaulingas metų laikas, kai truputį atšilus orams knieti nusimesti kepures ir žiemines striukes. Tačiau per ankstyvas „pagyliojimas“, kaip sakydavo senoliai, dažnai atneša nemažai bėdų – skaudančią gerklę, bėgančią nosį ir tiesiog peršalimą. O kas gali gulėti lovoje ir gydytis, jei pagaliau pašvietė taip ilgai laukta saulė?

Visgi peršalimą reiktų gydyti atsakingai ir nenumoti ranka tikintis, kad praeis savaime. Rekomenduojama gerti daug skysčių, įvairių vaistažolių arbatų, skalauti gerklę ir nosį. Slogai gydyti ir kvėpavimui palengvinti ypač padeda nosies skalavimas su druskingu jūros vandeniu, kuriame gausu mineralų ir mikroelementų - magnio, vario, aukso, sidabro, sieros, seleno, mangano ir kitų. Jis natūraliai atkemša užgulusią nosį, palengvina tiršto sekreto nutekėjimą bei padeda lengviau pašalinti virusus ir alergenus.


„Jei sloga nepraeina per 7-9 dienas arba jos simptomai yra varginantys, tęsiasi karščiavimas, atsiranda kitų nusiskundimų, reikia kreiptis pas gydytoją. Neretai ūminis rinitas komplikuojasi ūminiu vidurinės ausies uždegimu, ūminiu bakteriniu sinusitu, taip pat infekcija gali išplisti ir į apatinius kvėpavimo takus“,- perspėja „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro gydytoja otorinolaringologė dr. Inga Julija Sruogienė.


Gydytoja akcentuoja, kad vaikams ūmios slogos komplikacijos vystosi daug greičiau nei suaugusiems. Esant komplikacijoms gydytojas gali paskirti intensyvų konservatyvų gydymą: geriamuosius antibiotikus, vietinio poveikio gliukokortikoidus (hormoniniai preparatai), vietinio paveikio dekongestantus (gleivinę sutraukiantys vaistai), geriamuosius antihistamininius (priešalerginius) vaistus, efektyvų nosies plovimą jūros vandens tirpalu. Chirurginis gydymas ūmaus rinito ar rinosinusito atvejais taikomas retai, esant sudėtingoms akies ar galvos komplikacijoms, kai konservatyvus gydymas neduoda efekto.


Nors šiais laikais susirgę žmonės ieško ir randa daug informacijos apie juos dominančias ligas internete ir dažnai ūmią slogą bei peršalimą gydosi patys, gydytoja sako pastebinti, kad, atsiradus neaiškumams, vis dažniau kreipiasi pagalbos pas gydytojus. Viena dažniausiai gydytojo otorinolaringologo klinikinėje praktikoje sutinkamų klaidų, neleidžiančių išsigydyti – tai ilgalaikis žalingų nosiai vaistų vartojimas.


„Sutraukiantys“ vaistai stimuliuoja vegetacinės (nevalingos) nervų sistemos simpatinės dalies alfa adrenoreceptorius ir sukelia nosies gleivinės kraujagyslių susitraukimą, laikinai palengvindami slogos simptomus. Tokių vaistų vartojimas daugiau kaip 5 dienas gali sukelti pripratimą, jie tampa neveiksmingi, o sloga tiesiog nebepraeina, įgydama naują formą – medikamentinę. Medikai perspėja nepiktnaudžiauti vaistais ir visada skaityti jų informacinius lapelius, o slogą gydyti nekenksmingais sveikatai būdais.


Tačiau sloga gali būti ir sinusito simptomas. Sinusitas - tai sinusus išklojančios gleivinės uždegimas, kuris gali apimti vieną antį ar išplisti po visus ančius. Ūminį sinusitą dažniausiai sukelia įvairios bakterijos, bet jis gali būti virusinė viršutinių kvėpavimo takų infekcijos komplikacija.


Peršalus nosies gleivinė pabrinksta ir uždaro įeigas į ančius, todėl sinuse susidaro vakuumas. Tuomet skystis iš gleivinės pradeda skverbtis į veido daubą ir užpildo sinusus, kur susidaro palanki terpė daugintis bakterijoms ir vystosi uždegimas.


Jeigu sloga sergate jau savaitę ir atsirado karščiavimas, skausmas veide, kaktoje, pasirodė geltonos pūlingos išskyros, reikia būtinai kreiptis į gydytoją. Dažnai žmonės, sergantys pūlinga sloga, nesigydo po keletą savaičių ir ateina pas gydytoją su išvešėjusiu sinusitu.


„Požymiai, kurie būdingi slogos komplikacijai – sinusitui: pūlingos išskyros, tekančios iš nosies arba į ryklę, nosies užgulimas, veido ar galvos skausmas bei spaudimo pojūtis, susilpnėjusi ar išnykusi uoslė, silpnumas, karščiavimas. Dažnai pacientas atėjęs pas gydytoją sako: „man sinusitas“. Ir atidžiai apžiūrėjęss pacientą gydytojas tai patvirtina“,- sako Inga Julija Sruogienė.


Sinusitui gali būti būdingi ir specifiniai požymiai, pvz., viršutinio žandikaulio sinusitui būdingas skausmas žemiau akiduobės, galintis imituoti dantų skausmą, plisti į galvą. Akytkaulio ančio uždegimas gali pasireikšti tarpuakio, galvos skausmu, plintančiu kaktos link. Kaktikaulio sinusitui būdingi kaktos srities skausmai. Pleištinio ančio uždegimas gali sąlygoti galvos skausmą, kurio tikslią vietą nusakyti sunku. Karščiavimas ir šaltkrėtis rodo infekcijos paūmėjimą arba išplitimą.


Sinusitu, kaip ir įvariomis peršalimo ligomis, dažniau serga silpnesnį imunitetą turintys žmonės, tad medikai rekomenduoja grūdintis, neapsileisti ir stiprinti savo sveikatą tol, kol dar nesusirgote.


Jeigu sloga peraugo į sinusitą, būtinai kreipkitės į gydytoją ir gydykite ligą pagal visus jo nurodymus.

Kad greičiau pasveiktumėte, daugiau dėmesio skirkite savo mitybai – nevartokite pieno, nes jis padidina gleivių gamybą. Venkite alkoholio – jis taip pat sąlygoja gleivių hiperprodukciją bei jas sutirština. Aštrūs prieskoniai laikinai turėtų būti išbraukti iš jūsų meniu, nes blogina žarnyno peristaltiką, o tai turi įtakos nosies užgulimui. Kiek įmanoma daugiau būkite gryname ore, vėdinkite gyvenamąsias patalpas, venkite prirūkytų ir dulkinų patalpų.

Užsakymo nr.: PT_73976948

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis