Kada kojų tinimas tampa pavojingas ir kaip jį sumažinti? Konsultuoja gydytoja

Kojų tinimas, išsiplėtusios venos – dažną kamuojanti problema, ypač vasarą. Kada verta dėl jos sunerimti?

Daugelis iš mūsų esame susidūrę su vasarą pasikartojančiu kojų tinimu. Įprastai, šis nemalonus jausmas vargina kelionės lėktuvu ar autobusu metu, ilgiau pastovėjus ar pasėdėjus bei pakilus oro temperatūrai. Specialistai nurodo, kad skysčių susikaupimas ląstelėse yra pavojingas, jei pasikartoja dažniau kaip kelis kartus per metus.


Didžiausia rizika – vasarą


„Kojų tinimas dažniausiai pasireiškia šiltuoju sezonu. Kojos gali tinti dėl įvairių priežasčių, tačiau vasarą įtaką daro tvankus oras, karštos patalpos, per mažas aktyvumas ir dažniau pasitaikančios kelionės,“ – sako „Medicinos klinikoje 1005“ konsultuojanti kraujagyslių chirurgė Ilona Taluntienė.


Anot specialistės, kojos tinsta ir dėl kur kas rimtesnių priežasčių. Tai gali būti nusilpusi širdis, antsvoris, atsiradę veninio kraujo ar limfos nutekėjimo sutrikimai. Nors kojų tinimo motyvų gali būti daug, tačiau tikrąsias priežastis nustatyti gali tik gydytojas.


Gyd. Ilona Taluntienė
Gyd. Ilona Taluntienė
Organizatorių nuotr.


„Atostogų metu žmonės mieliau renkasi vandens telkinius nei gydytojo kabinetus. Jie siekia pamiršti visas problemas ir atsipalaiduoti, todėl dažniau ignoruoja organizmo sutrikimus ar prastesnę savijautą. Vis dėlto, dažnai pasikartojančio kojų tinimo nevertėtų ignoruoti. Kojų patinimo simptomai paūmėja vasarą, o jų nepaisant – progresuoja, todėl ateityje gydymas gali būti ilgesnis ir sudėtingesnis“, - teigia medicinos mokslų daktarė.


Gydymo būdai


Anot I. Taluntienės, jei kojų tinimas vargina vis dažniau – vizitas pas kraujagyslių chirurgą turėtų būti neatidėliojamas. Jis padės nuspręsti koks gydymas efektyviausias – kojų tinimą sumažinti geba įvairūs medikamentai, kompresinė terapija ar chirurginis gydymas.


Gyd. Ilona Taluntienė
Gyd. Ilona Taluntienė
Organizatorių nuotr.


„Tinimas gydomas įvairiais būdais. Pirmoji stadija gali būti išgydyta vaistais ar pritaikius kompresinę terapiją. Chirurginis gydymas taikomas uždelstai kojų varikozei gydyti. Beje, išsiplėtusios venos – bene dažniausia moterų problema. Neretai nusiskundimų sulaukiama ne tik iš ilgą laiką stovimą darbą dirbančių, bet ir šią ligą paveldėjusių žmonių. Tai ypač aktualu jaunoms merginoms. Pastebėjusios simptomus, anksti pradėję gydymą šio diskomforto galėsite nusikratyti ilgam laikui,“ – dėstė chirurgė.


Stabdančios priemonės


Jei kojų tinimas vargina tik labai karštomis dienomis, jį galite sumažinti pasinaudoję keliais būdais.

„Pirmiausia, karštomis vasaros dienomis venkite druskos, rinkitės sveiką, lengvai virškinamą maistą. Į savo dienos racioną įtraukite kuo daugiau daržovių. Antra, judėkite. Patartina dažniau vaikščioti, daryti mažas pertraukėles darbo metu. Jas skatinama daryti kas 30 minučių. Užteks jei pamiklinsite, pasukiosite kojas, pavaikščiosite ant kulnų, jas laikysite kiek pakeltas. Puiki priemonė po darbo ar atostogų metu – plaukiojimas. Puikiai padės ir braidymas šaltame vandenyje. Jis atpalaiduoja ir sumažina sunkumą kojose. Ir trečia – kokybiškas miegas. Miegokite šiek tiek pakėlę kojas. Toks būdas pagreitins kraujotaką. Be to, nepamirškite mažinti viršsvorį.


Beje, tiek vyrams, tiek moterims kojų tinimą gali sumažinti kokybiškos kompresinės kojinės. Taip pat nepamirškite kontrastinių vonelių bei venkite aktyvaus deginimosi saulėje,“ – dėstė I. Taluntienė.


Parengė: Austėja Matusaitė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis