Ką reikia žinoti apie prieširdžių virpėjimą?

Prieširdžių virpėjimas – tai dažniausiai nustatomas širdies ritmo sutrikimas. Daugiau kaip 6 milijonai žmonių Europoje serga prieširdžių virpėjimu.

Šiame straipsnyje pateikiame Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ diagnostikos ir konsultacijų skyriaus kardiologų atsakymus į klausimus, kuriuos dažniausiai užduoda pacientai apie prieširdžių virpėjimą.

Kas yra prieširdžių virpėjimas?
Prieširdžių virpėjimas – tai laikinas ilgai trunkantis neritmiškas prieširdžių susitraukimas. Prieširdžiai virpa didesniu dažniu nei įprastai. Virpėjimo metu kraujo tekėjimo greitis prieširdžiuose būna lėtas ir sūkuriuotas, todėl gali susidaryti kraujo krešuliai, kurie nukeliavę į smegenis gali sukelti insultą.

Kas sukelia prieširdžių virpėjimą?
Prieširdžių virpėjimą sukelia tokios ligos kaip padidėjęs kraujospūdis, širdies raumens susilpnėjimas ar išeminė širdies liga. Rizika susirgti prieširdžių virpėjimu iki 60-ųjų gyvenimo metų nėra didelė, tačiau su kiekvienu amžiaus dešimtmečiu ji padvigubėja. Vidutinis sergančiųjų prieširdžių virpėjimu amžius yra 75 metai. Sulaukus 80-ies metų ir vėliau šia liga serga maždaug kas dešimtas žmogus.

Kokie yra prieširdžių virpėjimo simptomai?
Daugelis ligonių, kuriems prieširdžių virpėjimas pasireiškia priepuoliais, dažniausiai to nepastebi. Būtina kuo greičiau kreiptis į šeimos gydytoją, jeigu:
* širdis plaka neritmiškai, dažnai,
* pulsas nereguliarus,
* kamuoja dusulys, sunku kvėpuoti,
* svaigsta galva,
* skauda krūtinę,
* nuolat jaučiate nuovargį.

Kaip yra diagnozuojamas prieširdžių virpėjimas?
Dažniausiai prieširdžių virpėjimas diagnozuojamas remiantis
elektrokardiagramos (EKG) išvada. Prireikus gydytojas gali nukreipti
pacientą atlikti širdies tyrimą ultragarsu (echoskopiją), ritmo stebėseną visą parą ir kitus tyrimus.

Kodėl teigiama, kad prieširdžių virpėjimas gali sukelti insultą?
Sergant prieširdžių virpėjimu dėl nereguliarios širdies veiklos kairiajame prieširdyje susidaro kraujo krešuliai, kurie gali nukeliauti į smegenis ir sukelti insultą. Insultas pažeidžia smegenis, sukelia psichinius ir funkcinius sutrikimus, mirtį.

Sergant prieširdžių virpėjimu insulto rizika padidėja 5 kartus. Maždaug kas ketvirtas sergantis šiuo širdies ritmo sutrikimu patiria insultą. Su prieširdžiu virpėjimu susijęs smegenų insultas būna gerokai sunkesnis nei kiti insultai. Todėl pacientams, sergantiems prieširdžių virpėjimu, yra ypač svarbu laiku pradėti antitrombozinį gydymą. Šiandien Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, insulto profilaktikai sergantiems prieširdžių virpėjimu pacientams gali būti skiriami naujos kartos geriamieji antikoaguliantai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis