Ką iš tiesų kofeinas daro jūsų smegenims

Dalis to, ką jūs manote yra tiesa, kita – ne. Susipažinkite su tikrais faktais ir palyginkite juos su savosiomis spėlionėmis.

„Legenda pasakoja, jog piemuo, vardu Kaldi, atrado kavą Etiopijoje maždaug 300-800-aisiais mūsų eros metais. Jis pastebėjo, jog kavos uogų prisivalgiusios jo avys naktį nemiegojo. Jis nunešė uogas vietiniam abatui, kuris išvirė pirmąjį puodelį kavos, atkreipdamas dėmesį į jo poveikį susijaudinimui ir tam tikrų dalykų supratimui.“ (Smith, 2004)

Tikėkimės, jog čia atrasite bent vieną ar du dalykus, kurie nustebins ir jus...

1. Daugeliui žmonių kofeinas netrukdo užmigti.

Prisiminkime piemenį Kaldi - galbūt jis ir buvo teisus dėl savo avių, tačiau nebūtinai tai turi būti taikoma ir žmonėms. Yra mažai įrodymų, jog kofeinas gali sukelti miego sutrikimų.

Tyrimai nustatė, kad dauguma žmonių laikui bėgant suprato, kaip jį vartoti. Tai juk nėra taip sudėtinga - tiesiog negerkite dvigubo espreso vidurnaktį...

Bandymų metu žmonėms prieš miegą buvo slapta duodamas kofeinas. Tikriausiai jūs labai nustebsite sužinoję, kad iš esmės tai beveik neįtakojo jų miego kokybės!

2. Žmonės kaltina kofeiną dėl visko ir dėl nieko

Tai ne tik dėl prasto miego. Vartotojai kaltina kofeiną dėl visokių nespecifinių problemų, tokių kaip galvos skausmas, nemiga, nervingumas ir daugybė kitų.

Kartais tyrinėtojai duoda žmonėms placebo, sakydami, kad tai - kofeinas. Vėliau žmonės skundžiasi nemiga, išsivysčiusiais galvos skausmais ir kitaip pablogėjusia savijauta. Taigi dar kartą galime teigti, jog visa tai priklauso nuo to, kokio poveikio patys tikimės iš kofeino.

3. Kava + pogulis

Gerti kavą ir po minutėlės bandyti nusnausti gali pasirodyti beprotiškas sumanymas. Tačiau viskas yra įmanoma. Tyrimų metų pavargusiems žmonėms buvo duodama po 200 mg kofeino (vienas ar du puodeliai tirpios kavos), tada liepiama jiems eiti miegoti. Paaiškėjo, kad kofeinas, vartojamas prieš pogulį, suteikia energijos ir pagerina žmogaus darbingumą. Kitaip tariant, jo vartojimas prieš einant trumpam prigulti turi teigiamą poveikį.

Išbandykite: išgerkite kavos ir pamėginkite nusnausti 5-15 minučių ir pažiūrėkite kaip po to jausitės. Netgi žmonėms, kurie paprastai nemėgsta padaryti pertraukėlės tarp dienos darbų, šis patarimas gali praversti ir netgi tapti kiekvienos dienos ritualu.

4. Kofeinas suteikia žvalumo efektą

Dauguma žmonių teigia, jog išgėrę kavos jaučiasi budresni, todėl mokslininkai nusprendė ištirti, ar iš tiesų tai lemia budrumą. Paaiškėjo, kad kai kuriais atvejais tai pasiteisino, tačiau daugeliu atvejų – ne.

Didžiausias atrastas kofeino privalumas yra tas, kad jis padidina ilgalaikį dėmesio sutelkimą ir sustiprina reakciją. Šių savybių jums reikia tam, kad be vargo galėtumėte atlikti užduotis, kurios reikalauja iššūkio ir energijos. Štai kodėl būdami darbe mes dažnai geriame kavą - tai padeda mums ištverti nuobodžius dienos darbus.

Šis atradimas yra ypatingai svarbus tiems žmonėms, kurie nepakankamai miega, o šiomis dienomis su tuo susiduria daugelis mūsų.

5. Du puodeliai – gerai, penki – blogai

Kaip ir visada gyvenime, gerais dalykais per daug mėgautis negalima. Sakoma, kas per daug – tas nesveika. Ir kofeinas nėra išimtis. Minėtuose tyrimuose žmonėms tekdavo apie 200-300 mg kofeino, o tai atitinka 2-3 puodelius tirpios espreso kavos.

O suvartojus daugiau kaip 500 mg, darbo produktyvumas nepagerėja ir žmonės patiria neigiamą poveikį.

6. Ar metus vartoti nepasireiškia abstinencijos simptomai?

Jeigu nusprendėte nutraukti kofeino vartojimą pasirenkite abstinencijos požymiams, kurie gali pasireikšti tarp 12 ir 24 valandos. Tada gali kankinti galvos skausmai bei galite pasijusti irzlus, išvargęs ir sunerimęs.

Tiesa, tai mažai ištirta, tad yra tikimybė, kad jeigu jūs nesitikėsite jų patirti, tuomet ir nepatirsite.
Ko gero, todėl kai kurie žmonės tvirtina, jog nustojus vartoti kofeiną nepatiria jokių abstinencijos požymių. Taigi mesti nėra taip sunku, kaip jums gali pasirodyti.

7. Geras jausmas

Kiekvienas kofeino vartotojas žino, jog truputėlis kavos jiems padeda jaustis geriau, o per daug – blogiau. Protingiausia būtų pasirinkti saikingą vartojimą.

Vidutinė dozė turėtų būti taikoma pagal jūsų įprastinį vartojimą ir genetinį imlumą. Vadinasi, jeigu jūsų tėvai gali išgerti trigubą espreso ir nepatirti jokių nemalonių pojučių, galite ir jūs. Bet netgi paveldėtas jautrumas kofeinui gali būti įveiktas, jeigu jo nepadauginsite ir laikysitės rekomenduojamos dozės.

8. Kava sumažina skausmą

Yra keletas teiginių, jog kofeinas gali padėti sumažinti skausmą. Pavyzdžiui, jeigu jus kamuoja stiprus galvos skaumas, tyrinėtojai pataria išgerti acetaminofeno (paracetamolio) kartu su kofeinu. Vartojamas kartu su kofeinu acetaminofenas geriau numalšins skausmą. Vienų tyrimų metu buvo įrodyta, jog kofeinas, užuot sukeldamas paprastus galvos skausmus, juos gydo!

9. Kofeinas paaštrina pojūčius

Kofeinas šiek tiek sustiprina pojūčius visose situacijose. Štai keletas:

* Tyrimų metu paaiškėjo, kad po puodelio ar dviejų žmonės gali geriau matyti tamsoje.
* Kofeino vartoję žmonės gali aiškiau matyti spalvas.
* Kofeinas padeda žmonėms ignoruoti aplinkos dirgiklius, blaškančius jų dėmesį.

10. Kofeinas tikriausiai nesukelia priklausomybės

Techniškai kofeinas iš tiesų nesukelia priklausomybės. Tai yra dėl to, kad dauguma žmonių, metę jį vartoti, nepatiria abstinencijos požymių.

Vis dėlto, yra manančių, kad jie yra priklausomi nuo kofeino. Tačiau, palyginus kofeiną su tikrais narkotikais, tokiais kaip kokainas ir heroinas, tampa aišku, kad kofeinas iš tikrųjų priklausomybės nesukelia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis