Ką daryti su varginančia nukarusia oda?

Laisvos odos kiekis dažniausiai moteriai atsiranda po kelių gimdymų ar itin staigių svorio pokyčių. Problemiškiausios kūno vietos po gimdymo yra pilvo sritis ir krūtinė, o numetus daug svorio nukąra žąstų ir šlaunų oda, pasmunka pati veido oda ir skruostai bei pasmakrė.

Klinikos „Grožio chirurgija“ plastikos chirurgas Kęstutis Maslauskas sako, kad didžioji dalis moterų į plastikos chirurgus kreipiasi po gimdymo greitai numetusios svorį ir pastebėjusios nemalonius kūno pokyčius.


Trečdalis plastinių operacijų – nukarusios odos tvarkymas

„Didelis kiekis moterų kreipiasi dėl pilvo plastikos – susiūvami ir pilvo raumenys, bet daugiausiai tvarkoma oda. Taip pat dažniausiai po gimdymo bei vaikų maitinimo, numetusios nemažai svorio, moterys nori susitvarkyti pasmukusią krūtinę – yra daromas krūtų pakėlimas o jei krūtų tūris mažas tai dedami ir implantai“, – procedūros specifiką apibūdina K. Maslauskas.

Plastikos chirurgo teigimu, žąstų ir šlaunų oda pasmunka numetus daug svorio – apie 25-30 kg. Pasmukus šlaunų odai, virš kelių susidaro bangelė, kurią šiek tiek pakoreguoti galima atliekant šlaunų tempimą, tačiau visiškai sutvarkyti neįmanoma. Taip pat numetus daug svorio pasmunka ir sėdmenys, šią kūno vietą sutvarkyti galima atliekant nugaros plastiką. Viršutinį sėdmenų polių galima užpildyti suformuojant odos poodžio lopą, tačiau ši procedūra nėra labai populiari.


Didžioji dalis klienčių – moterys po gimdymo

K. Maslauskas atskleidžia, kad dažniausiai moterų kūną sudarko gimdymas ir kūdikio maitinimas, tačiau taip pat – badavimas ar žiedas ant skrandžio. „Ant pilvo moterims gali susimesti odos klostė, kuomet oda yra pertempiama nuo per didelio svorio. Tai galioja ir daug kilogramų atsikračiusioms pacientėms. Kaip žinia, žmogaus odos išsitempimo galimybės yra gana didelės, tad svorį metant palaipsniui, oda spėja grįžti į prieš tai buvusią būklę, o jei lieknėjama drastiškai – oda lieka kaboti“, – sako plastikos chirurgas, taip pat pabrėžiantis kelias kitas svarbias odos senėjimo priežastis – genetiką, rūkymą, soliariumą ir saulės vonias.

Jei oda yra tik šiek tiek paglebusi, ją dar galima sustangrinti sportuojant, kad sutvirtėtų raumenys ir pagražėtų kūno kontūras. Tačiau jei ant pilvo kaba odos klostė – sportas nebepadės. K. Maslauskas taip pat sako, kad išskirtiniais atvejais operacijos atlikti nederėtų – kuomet jos rizika yra didesnė nei nauda, dėl pacientės amžiaus, viršsvorio, esant gretutinėms ligoms, kuriomis sergant atsiranda rizika taikyti narkozę, esant ryškioms hipertenzijoms bei naudojant kraują skystinančius medikamentus. Operuoti taip pat atsisakoma pacientei sergant psichinėmis ligomis. Beje, rūkančioms pacientėms plastikos chirurgas nikotino rekomenduoja atsisakyti bent mėnesį iki operacijos. Vyriausia plastikos chirurgo pacientė buvo 70-ies metų amžiaus moteris, kuri pageidavo krūtų pakėlimo ir didinimo.


Vienintelė nukarusios odos tvarkymo galimybė yra operacija

„Kitos procedūros – termoliftingas ar vakuumas – tik minimaliai kilsteli odą, tad šiai dienai odos perteklių pašalinti įmanoma tik operacijų pagalba. Skirtingoms sritims taikomos skirtingos operacijos“, – sako K. Maslauskas. Pilvo sričiai yra taikoma pilvo plastika, kuomet yra pjaunamas trapecijos formos odos segmentas, ji susiūvama, o bamba suformuojama naujoje vietoje. Krūtinei taikomas pakėlimas ir užpildymas implantais, tvarkant žąstų sritį yra daromas pjūvis nuo pažasties iki alkūnės, o koreguojant šlaunis – nuo kirkšnies iki kelio. Pastarųjų vietų pjūviai yra dideli, juos stengiamasi daryti tose vietose, kuriose matytųsi mažiausiai.

Šių plastinių operacijų rizikos yra tokios pačios, kaip ir visų kitų operacijų. Prasidėjus kraujavimui reikėtų grįžti į operacinę ir jį sustabdyti, žaizdai supūliavus yra skiriami antibiotikai, iširus siūlei ar žuvus daliai odos lieka platesnis randas, atsiradus pjūvio asimetrijai ir jai esant itin ryškiai, po metų ar pusmečio tai galima koreguoti, o tam, kad suformuotoje ertmėje nesikauptų audinių skysčiai ar kraujas – nešiojami kompresiniai drabužiai.

Užsakymo nr.: PT_65193483

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis