Ką daryti, kad dietos rezultatai būtų ilgalaikiai

Niekam ne paslaptis, kad dažniausiai sportuoti pradedama tada, kai norima... sulieknėti. Šiandien norime pakalbėti apie „protingą“ lieknėjimą.

Į klausimus atsako holistinio lieknėjimo konsultantė, knygos „Lieknėju paskutinį kartą“ autorė, kuri pati nuo paauglystės kovojo su nereikalingu svoriu ir persivalgymais, Ieva Gerčienė.

Kaip lieknėti protingai?

Lieknėti protingai, tai pirmiausiai lieknėti sveikai. Neturėti iliuzijų tai padaryti per vieną dieną, o išsikelti realius tikslus ir pamažu jų siekti.

Kokias klaidas lieknėjant dažniausiai daro moterys? Kaip jų išvengti?

Dauguma moterų daro tokias pat klaidas, kokias ir aš pati dariau praeityje. Jos nori greito rezultato ir jam pasiekti griebiasi ne pačių geriausių būdų. Vienas iš pačių populiariausių – laikytis griežtos dietos. Apie griežtas, mažo kaloringumo dietas, ko gero, negalėčiau pasakyti nė vieno gero žodžio. Jos duoda tik laikinus rezultatus, dietos metu prarastas svoris ne tik kad sugrįžta, bet dažnai priaugama daugiau nei buvo prarasta.

Tačiau daug blogiau yra tai, kaip dieta mus paveikia emociškai. Jos yra pačios geriausios pasitikėjimo savimi griovėjos. Savo praktikoje turėjau ne vieną klientę, kuri po vienos vienintelės dietos taip ir nesugebėjo grįžti prie buvusio gyvenimo. Dietos dėka visiškai iškrypsta santykis su maistu. Atsiranda baimė ir nerimas valgant draudžiamu laikomą maistą, prasideda persivalgymo priepuoliai, kol galiausiai nebemokame su savimi susitarti ir viso proceso suvaldyti. Žinau atvejų, kai dieta buvo pirmas žingsnis išsivystyti mitybos sutrikimui.

Šios klaidos išvengti iš vienos pusės labai paprasta – nesilaikyti dietų. Iš kitos, nelengva, nes labai sunku atsispirti dietų kūrėjų pažadams per trumpą laiką atsikratyti kelių ar keliolikos kilogramų. Jeigu jau ne kartą laikėtės dietos, tačiau vis dar esate nepatenkintos savo svoriu ir išvaizda, jaučiate, kad blogėja santykis su savimi ir maistu, nuspręskite kartą ir visiems laikams, kad šis lieknėjimo būdas jums tik kenkia ir pažadėkite sau daugiau niekada jo nesiimti. Verčiau atidžiai peržvelkite savo mitybą ir pradėkite ją keisti pamažu, nesigriebdamos drastiškų priemonių. Taip pat pamažu pradėkite daugiau judėti, atraskite jums patinkančias sporto rūšis ir po truputį, per daug neužsiplėšdamos, prisijaukinkite aktyvų gyvenimo būdą ir sveiką, saikingą mitybą. Jei pačioms tai daryti nepavyksta, kreipkitės į profesionalus.

Kai svarstyklės jau rodo širdžiai mielus skaičiukus, kaip šiuos skaičius padaryti nekintančiais ir pastoviais?

Užtikrinti, kad prarasti kilogramai neataugs, galima tik vienu būdu – jau pačioje lieknėjimo pradžioje nuspręsti, kad gyvenimo būdą keičiate ne ribotam laikui, o visam likusiam gyvenimui. Nesiimkite savaitės, mėnesio ar metų lieknėjimo programos. Imkitės viso gyvenimo geros savijautos ir rūpinimosi savimi plano, tuomet nereikės rūpintis, kad kilogramai ataugs. Jūs tiesiog negrįšite prie tokio gyvenimo būdo, kuris juos augina.

Moterims: kad atrastume motyvaciją imtis vienos ar kitos veiklos, turime turėti ne vieną priežastį tai daryti. Jeigu sportuoti ir sveikai maitintis norite tik dėl to, kad atsikratytumėte nereikalingų kilogramų, tai nėra pakankama priežastis. Atraskite daugiau priežasčių keisti savo gyvenimo būdą. Sveika ir saikinga mityba ne tik padės nutirpinti nereikalingus lašinukus, – dėka jos, jūsų oda spindės, bus stiprūs plaukai ir nagai, turėsite daugiau energijos mokslui, darbui ar kitai mėgstamai veiklai. Stiprės imuninė sistema, o tai reiškia, kad mažiau sirgsite, labiau jausitės stiprios, gražios, energingos.

Taip pat – ir su fizine veikla. Nustokite į ją žiūrėti lyg į savęs kankinimo įrankį vien tam, kad numestumėte taip nekenčiamus kilogramus. Verčiau pasirinkite patinkančią judėjimo rūšį ir paverskite ją savo gyvenimo dalimi, nes aktyviai judant, mūsų smegenys gamina laimės hormonus endorfinus, todėl reguliariai sportuojantis žmogus pasižymi geresne nuotaika ir optimistiškesniu požiūriu į gyvenimą. Gera savijauta yra viena iš lemiamų sąlygų sėkmingam sulieknėjimui.

Reguliariai sportuojantys žmonės jaučiasi sveikesni, jaunesni, energingesni. Ji stiprina imuninę sistemą, gerina protinę veiklą. Reguliariai sportuojančios moterys yra grakščios, lanksčios, jų oda spindi. Tikiuosi, kad padėjau suprasti, jog krentantys kilogramai tebus maža dalis to, ką gausite pradėjusios keisti savo mitybos ir gyvenimo būdo įpročius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis