Jei naktimis griežiate dantimis...

Atsikeliate pavargę, keistai maudžia žandikaulį ar skauda galvą? Gali būti, kad miegodami griežiate dantimis.

Bruksizmas – stiprus suspaudimas arba griežimas dantimis, yra dažna padidėjusio dantų jautrumo priežastis, sukelianti įvairių nemalonių padarinių. Normaliu atveju dantys yra sukandami tik kramtant maistą ir ryjant seiles. Ramybės metu tarp dantų išlieka tarpelis, lūpos būna sučiauptos, o kramtomieji raumenys atpalaiduoti. Tuo tarpu griežiant dantimis dėl dantų kontakto ne tik nusidėvi jų paviršius, bet ir įsitempia žandikaulio raumenys.

Odontologijos klinikos „Dantita“ gydytoja odontologė Greta Vilniškytė ir prekių ženklo „Signal“ vadovė Marit Soha aptaria esmines bruksizmo priežastis ir siūlo keletą patarimų, kurie padės atsikratyti šio varginančio įpročio.

* Stresas. Tai – viena iš pagrindinių griežimo dantimis priežasčių. Dėl greito gyvenimo tempo ir nuolat kintančios aplinkos visiškai atsikratyti įtampos ir streso gali būti nelengva, tačiau yra būdų streso poveikiui sumažinti. Skirkite laiko meditacijai ir dažniau ramiai pasivaikščiokite gryname ore. Stenkitės palaikyti reguliarų miego ritmą – kad ir kaip sunku būtų, kasdien eikite miegoti ir kelkitės panašiu metu. Taip pat būtina daugiau dėmesio skirti sveikai mitybai ir reguliariai mankštintis. Nusiraminti prieš užmiegant padeda kaklo, pečių ir veido raumenų masažas. Galite klausytis raminančios muzikos. Likus valandai iki miego derėtų išjungti televizorių, kompiuterį ir kitus išmaniuosius prietaisus, nes jie skleidžia ryškią dirginančią šviesą.

* Įsitempę raumenys. Bruksizmą gali skatinti per didelė žandikaulio apkrova, atsirandanti dėl įvairių daiktų – pavyzdžiui, pieštukų, rašiklių – kramtymo. Derėtų atprasti ir nuo dažno kramtomosios gumos vartojimo, nes tai įpratina žandikaulio raumenis nuolat dirbti. Beje, griežimas dantimis gali varginti ne tik miegant, bet ir dienos metu – neišsigąskite, tiesiog pabandykite nusiraminti ir atpalaiduoti žandikaulio raumenis.

* Kofeinas. Stimuliuojančios medžiagos, tokios kaip kofeinas, neleidžia atsipalaiduoti nei protui, nei raumenims. Norėdami sumažinti kofeino kiekį maiste turėtumėte nustoti gerti kavą, energetinius gėrimus ir kai kuriuos kitus gaiviuosius bei alkoholinius gėrimus. Jei visiškai atsisakyti kofeino neįstengiate, bent jau nevartokite jo turinčių produktų likus mažiau nei 4 valandoms iki miego.

Atminkite, kad žmonėms, turintiems problemų dėl griežimo dantimis, labai svarbu rinktis tinkamą dantų šepetėlį. Nekokybiškas, pernelyg kietas šepetėlis dar labiau pažeidžia dantų emalį ir didina dantų jautrumą. Rinkitės šepetėlį minkštais (angl. soft) šereliais, o dantis valykite švelniais sukamaisiais judesiais, nespausdami šepetėlio. Tuo pačiu pamėginkite įsigyti dantų pastos su fluoridu. Po valymo dantis kruopščiai išskalaukite vandeniu.

Jei jaučiate, kad su dantų griežimo problema susitvarkyti neįstengiate, būtinai kreipkitės į gydytoją odontologą arba burnos higienistą, kuris gali pagaminti specialią kietą apsauginę kapą, dėvimą naktimis. Ji neleidžia dantims kontaktuoti ir apsaugo juos nuo patologinio nusidėvėjimo. Kapos gaminamos taip, kad atkartotų natūralių dantų išvedimo kelius, todėl pacientai jas gerai toleruoja ir lengvai su jomis užmiega. Masinės gamybos dantų kapų geriau vengti, nes jos dažniau sukelia diskomfortą, o norimo efekto pasiekti nepadeda.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis