Jauna mama: šlapimo nelaikymas neturi gadinti mano gyvenimo

Visuomenėje garsiai kalbėti apie šlapimo nelaikymą yra tabu. VšĮ „Inkocentras" atliktos anoniminės moterų apklausos duomenimis net 70 proc. respondenčių susiduria su šlapimo nelaikymo problema.

Vis dėlto ne visos moterys baiminasi kalbėti apie turimą problemą. Vaida sako, kad su šlapimo nelaikymu kovoja sėkmingai, todėl nori pasidalinti savo istorija ir padėti kitoms moterims gyventi patogiai ir jaustis užtikrintai.

Bijojo pasiteirauti vaistininkės
„Po dukrytės gimimo vis pastebėdavau kelis ištekėjusius šlapimo lašus. Pradžioje maniau, kad tai normalu ir visos po pirmojo gimdymo susiduria su šia problema. Tačiau bėgant laikui šlapimo ištekėdavo vis daugiau ir paprasti higieniniai įklotai nebuvo veiksminga priemonė, o kur kreiptis ir kaip pasakoti apie šią intymią problemą, nežinojau", - sako Vaida.

Vaida pasakoja, kad pirmuosius šlapimo nelaikymo metus bandė ieškoti informacijos internete. Deja, ten jos beveik nebuvo. Kelis kartus apsilankiusi vaistinėje jauna mama nedrįso pasiteirauti vaistininkės dėl turimos problemos.

„Buvo labai nejauku apie tai kalbėti. Galvoje nuolat sukdavosi mintys, kaip pasakyti, ką pasakyti. Kas kartą, priėjus prie vaistinininkės, išpildavo šaltas prakaitas ir vietoj to, kad paklausčiau dėl galimų priemonių sausumui užtikrinti, nusipirkdavau vitaminų ar kitokių preparatų. Baisiausia būdavo tada, kai už nugaros stovėdavo dar keli žmonės, laukdavo eilės įsigyti vaistų", - dalinasi prisiminimais Vaida.

Išgelbėjo gydytojos patarimai
Bėgant laikui šlapimo nelaikymas tik progresavo. Negalėdama kovoti su šia problema Vaida vis rečiau išeidavo iš namų.

„Juk taip nemalonu, kai pajauti drėgmę ir nemalonų kvapą ir supranti, kad jį jaučia ir aplinkiniai. Jausdavausi visiškai sužlugdyta ir stengdavausi greitai pakeisti buvimo vietą. Drąsiai jausdavausi tik tada, kai tiksliai žinodavau, kur netoliese yra tualetas", - pasakoja Vaida.

Pirmą kartą  gydytojui papasakoti apie šlapimo nelaikymą Vaida išdrįso tada, kai vyras pastebėjo, jog žmona tapo uždara, nuolat būdavo blogos nuotaikos. „Supratau, kad neverta gadintis gyvenimo ir būtina ieškoti sprendimų - juk visas problemas įmanoma išspręsti", - pasakoja vyro padrąsinta Vaida.

Pirmojo apsilankymo pas gydytoją metu kalbėti taip pat nebuvo lengva. Tačiau keliais sakiniais nupasakojusi savo problemą Vaida nesulaukė jokios gydytojos nuostabos, atvirkščiai - gavo daugybę gerų patarimų.

„Gydytoja buvo labai supratinga ir dabar suvokiu, kad apsilankyti reikėjo kur kas anksčiau. Medikė patarė įsigytispecialiai šlapimui sugerti skirtų įklotų, pasakė, kaip pasirinkti tinkamą dydį. Be to, ėmiausi daryti dubens dugno raumenis stiprinančius pratimus ir dabar, po metų intensyvaus darbo su savimi ir sausumą užtikrinančių priemonių naudojimo, aš vėl gyvenu pilnavertišką ir laimingą gyvenimą", - džiaugiasi Vaida.

Linki spręsti problemas
Jauna mama šiandien gyvena sausą ir patogų gyvenimą ir nori, kad jos pavyzdžiu pasektų ir kitos moterys.

„Puikiai suprantu visas jaunas moteris, kurios susiduria su šlapimo nelaikymu. Prisipažinti labai nesmagu ir nedrąsu, tačiau šlapimo nelaikymas yra gydomas bei sugyvenamas, todėl imtis priemonių yra būtina",  - pasakoja Vaida.

Pakartoti istoriją gali kiekviena
Vaidos istorija įkvepianti, tačiau neturėtų būti vadinama sėkmės istorija, nes taip, kaip savo problemą sprendžia ji, ją išspręsti gali visos. Moterų apklausos duomenimis, net 20,3 proc. apklaustųjų nenaudoja jokių priemonių šlapimui sulaikyti nepaisant to, kad net 57,8 proc. jų apie tokias yra girdėjusios. Vaidos pavyzdys įrodo, kad bijoti nereikia - šlapimo nelaikymas yra būklė, dėl kurios nereikėtų gėdytis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis