Japoniška mityba padėjo atsikratyti 20 kg

Japoniškas maistas – vienas iš būdų lieknėti protingai!

Japonų virtuvės maistas laikomas vienu iš sveikiausių ir maistingiausių pasaulyje. Šios šalies ilgaamžiškumo priežastys slypi maisto lėkštėje, kurioje dažniausiai karaliauja švieži, vos apdoroti maisto produktai. Valgydami nedideles maisto porcijas, japonai nesirūpina dėl papildomų kilogramų, nes šioje šalyje antsvoriu skundžiasi vos 1,5 proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė siekia 82 metus. Jei lygintume šiuos rodiklius su Lietuvos statistika, nustebtume, kad mūsų šalyje yra per 50 proc. žmonių, kurių svoris didesnis nei rekomenduotina pagal amžių ir ūgį.

„Išsiskiriantis japoniškas maistas žavi spalvomis, formomis, tekstūromis, apipavidalinimu. Jų patiekalai – tarsi meno kūriniai, porcijos labai mažos, bet jų užtenka pavalgyti sočiai. Japonai ir pietauja, ir vakarieniauja ragaudami, nuolat mėgaudamiesi maistu. Šioje šalyje maistas labai „lengvas“, nes ruošiamas daugiausiai iš jūros gėrybių, naudojama daug jūros augalų, žuvies, ryžių ir daržovių. Taigi kasdien su maistu gaunama itin daug flavonoidų, kurių gausu sojose, kituose ankštiniuose augaluose, žaliojoje arbatoje. Šios medžiagos yra labai stiprūs antioksidantai, tad priaugti papildomo svorio iš esmės neįmanoma“, – pasakoja japoniškos virtuvės ekspertas, „Shark Tail Sushi“ restorano šefas Tomas Miliauskas.

Žuvis – puiki alternatyva raudonai mėsai

Statistika rodo, kad nors Japonija sudaro tik 2 % pasaulio, šios šalies žmonės suvalgo 10 % visos pasaulyje suvartojamos žuvies. Labai vertinamos žuvys yra lašiša, šviežias tunas, skumbrės, silkės ir sardinės – jose gausu Omega 3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti uždegimus ir sustiprinti širdies veiklą. Dietologai primena, kad žuvis yra puiki alternatyva raudonai mėsai, kurios sudėtyje yra sočiųjų riebalų, galinčių padidinti nutukimo ir širdies ligų riziką.

Pasak Naomi Moriyama, knygos „Japonės nesensta ir nestorėja: mano mamos Tokijo virtuvės paslaptys“ autorės, pakanka vadovautis keliomis Japonijos virtuvės taisyklėmis, kurių laikantis kilogramai tirpsta nevarginančiai ir negrįžtamai. Pirmiausia dažnai reikėtų valgyti ryžių – šios kruopos gali būti valgomos ir per pusryčius, ir per pietus, ir netgi vakarienei. Taip pat svarbu valgyti daug daržovių ir vaisių, kurie sudaro japoniško valgiaraščio pagrindą.

Sveikatingumo akcija Lietuvoje – „Būk sveikas kaip japonas!“

Neseniai Japonijoje apliktos apklausos metu paaiškėjo, kad gamindamos šeimai, japonų moterys stengiasi naudoti daug daržovių. Jas tiesiog trumpai paverda sultinyje su prieskoniais. „Lietuvoje taip maitintis nelengva, bet tikrai įmanoma, nors ir esame pratę valgyti iš didelių lėkščių, o juk japonai visuomet valgo iš mažų dubenėlių ir lėkštučių. Tai – viena iš pagrindinių tos šalies gyventojų lieknumo paslapčių. Tyrimai šaukia apie grėmes, susijusias su persivalgymu ir primena, jog žmogus, nors ir nesijaučia alkanas, linkęs susidėti į skrandį tiek, kiek akys mato. Suprasdami šią tautiečiams būdingą problemą, ir įkvėpti sėkmingų pavyzdžių, vasarį ir kovą paskelbėme lieknėjimo mėnesiu su japonišku maistu“, – pristato akcijos „Būk sveikas kaip japonas“ sumanytojas Bogdan Pacino. Jis ragina visuomenę atkreipti dėmesį į antsvorio problemas ir Lietuvoje išbandyti japoniško maisto privalumus, o po mėnesio įvertinti rezultatus. Mat jaunas vyras įsitikinęs, kad mėnuo – pakankamas laikas nustebti atsistojus ant pavasarinių svarstyklių.

Iš koto verčianti saksafonisto istorija: atsikratė 20 kg!

Antsvorio problemos saksafonistui Žygimantui Skvarčevskiui buvo pažįstamos ne vienerius metus. Energingas ir muzikalus vyras, norėdamas išspręsti esamą problemą, per metus išbandė įvairiausių metodų, skirtų sulieknėti, bet niekas nepadėjo. Vieną dieną, ramiai vaikščiodamas Ševčenkos loftų kvartale, susipažinau su šefu Tomu Miliausku ir pradėjau maitintis kaip japonas – tai buvo savotiškas eksperimentas, bet jo rezultatai mane gerokai nustebino – man pavyko atsikratyti 20 kilogramų vos per 2,5 mėn!

„Viskas tapo paprasta: porcijos subalansuotos, o maistas visada šviežias. Aišku, prisidėjo ir sportas, bet kol buvo tik sportas ir lietuviškas maistas – pasiekti tenkinančių rezultatų per tokį trumpą laiką nepavyko. Svarbu nuolat sekti asmeninį lieknėjimo progresą, kad būtų galima aiškiai įsivertinti, kas daroma ne taip. Na, ir, žinoma, labai padeda ėjimas miegoti iki 24 h bei alkoholio nevartojimas“, – sveikatingumo patarimais dalijasi Ž. Skvarčevskis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis