Įžymybių pamėgta dieta, kuri ne tik mažina svorį, bet ir teigiamai veikia mūsų smegenis

Ketogeninė dieta – didelę naudą žadanti mitybos sistema. Štai keli faktai, kuriuos būtina apie ją žinoti.

Šis mitybos planas – tai naujovė, šiuo metu itin populiari tarp įžymybių, tarp kurių ir Kim Kardashian West, „Victoria’s Secret“ modelis Adriana Lima ir kitos garsenybės, ieškančios sveikų būtų svoriui mažinti, – rašo vogue.com.au.

Keto reiškia ketogenezę, kuri vyksta, kai organizmas energijai gaminti degina ketonus (iš riebalų), o ne gliukozę (iš angliavandenių). Ketoninę dietą sudaro sveiki riebalai (avokadai, alyvuogių aliejus, kokosų aliejus ir riebi žuvis), saikingas liesų baltymų kiekis ir labai mažai grūdų ar angliavandenių.

Džiugi žinia – laikantis ketoninės dietos nereikia skaičiuoti kalorijų. Be to, valgant baltymus ir riebalus kur kas ilgiau jaučiamas sotumas nei nuo angliavandenių.

„Dauguma šios dietos besilaikančiųjų pastebi, kad laikui bėgant nesąmoningai sumažina porcijos dydį, – tikina mitybos specialistė Michelle Chevalley Hedge. – Žmonės dažnai nustemba, nes nebejaučia vilko apetito.“

Degina riebalus, naudinga smegenims

Ketogeninės dietos atsirado 20 a. trečią dešimtmetį, tiesa, tada tokiu mitybos planu siekta suteikti pagalbą epilepsija sergantiems vaikams.

Vis tik terapinės naudos spektras kur kas platesnis. Ši dieta gali padėti atsikratyti riebalų pertekliaus kūne, sureguliuoti cukraus įsisavinimą, pagerinti kognityvinę funkciją, slopina uždegimus, pasižymi neuroprotekciniu ir hormonų sistemą balansuojančiu poveikiu.

Taigi pasiryžę ketoninei dietai sureguliuojame snūduriuojančius riebalų deginimo mechanizmus organizme, paskatindami vietoje cukraus energijai gaminti naudoti sukauptus ir nesuvirškintus riebalus.

„Kai šios sistemos sureguliuojamos, po mažiausiai dviejų ketogenezės savaičių dauguma besilaikančiųjų šios dietos gali pereiti prie ciklinės mažai angliavandenių turinčios dietos, laikantis kurios „švarūs“ angliavandeniai vartojami daugiausia po treniruočių.“ – teigė M. Chevelley Hedge.

„Pakaitomis laikantis ketoninės dietos per pirmąsias dvi savaitės, o tada tęsiant procesą ir laikantis ciklinės mažai angliavandenių turinčios dietos, galite tęsti riebalų deginimo procesą, periodiškai iš naujo nustatant medžiagų apykaitos procesą ir tokiu būdu išvengiant medžiagų apykaitos sulėtėjimo. Rezultatas – nuolatinis ir ilgalaikis kūno riebalų mažėjimas, išsaugant ir netgi pagerinant raumenų tonusą ir funkciją,“ – ketogeninės dietos privalumus toliau vardijo mitybos specialistė.

Ne mažiau tokia dieta naudinga ir mūsų smegenims, kurių 65–75 proc. sudaro riebalai. „Ketonai skatina smegenis veikti labai efektyviai, o mąstymo funkcionavimui užtikrinti garantuojamas nuolatinis ir visada prieinamas degalų šaltinis – sukaupti kūno riebalai, o ne suvartoti angliavandeniai, – įžvalgomis dalinosi M. Chevelley Hedge. – Mums patinka tokie riebalai, kaip alyvuogių aliejus, kokosų aliejus, kokosai, sėklos ir riešutai.“

Vis tik svarbu nepamiršti, kad specialistai rekomenduoja vartoti sveikų riebalų, ne transriebalų ar hidrintų riebalų, kurių yra perdirbtuose produktuose ir margarine. Taigi iš mitybos raciono be jokio gailesčio visiškai pašalinę visą perdirbtą maistą, prioritetą teikdami sveikiems produktams, galėsite mėgautis visais ketoninės dietos teikiamais privalumais.

Rekomenduojama dietos laikytis su pertraukomis

Kaip gi atrodo vienos dienos mitybos racionas laikantis ketoninės dietos?

„Tikslios baltymų, angliavandenių ir riebalų proporcijos varijuoja, bet lengviausias būdas – įsivaizduoti, kad du trečdalius lėkštės užpildo nekrakmolingos daržovės, žolelės ir prieskoniai, o trečdalį – kokybiški baltymai, kurių gausu sveikuose riebiuose produktuose, pavyzdžiui, lašišoje, žole maitintų jaučiu mėsoje, avienoje ar kiaušiniuose“, – sako Ch. Hedge.

„Pusryčiams tinka kepti kiaušiniai, rūkyta lašiša, avokadai ir špinatai. Pietums – šiltos salotos su vištiena, gausiai pašlakstytos alyvuogių aliejumi, ar ant silpnos ugnis virta jautiena su žaliomis daržovėmis. Vakarienei valgykite mėgstamų baltymų, pasigaminkite daržovių troškinį ar svieste patroškinkite šparagų su česnakais.“

Dietologės teigimu, ketoninė dieta ilgalaikėje perspektyvoje naudinga ne vienu aspektu, tačiau jos laikytis gali būti sunku.

„Siūlome laikytis ketoninės dietos nepertraukiamai bent dvi savaites, paskui trumpais tarpsniais įkomponuoti lėtai įsisavinamų angliavandenių dietos, kurios lengviau laikytis, turint omenyje socialinį aspektą. Lėtai įsisavinami, naudingi angliavandeniai yra bolivinės balandos kruopos, grikiai, saldžiosios bulvės ir rudieji ryžiai“, – aiškina mitybos specialistė.

Atsiminkite – organizme nevyks ketozė, jei valgysite daug angliavandenių.

„Užtikrinčiausias būdas sulieknėti ir išlaikyti mažesnį svorį – periodiškai po dvi – keturias savaites laikytis ketoninės dietos, t. y. kas du–tris mėnesius, o pertraukose valgyti kokybiškų, lėtai įsisavinamų angliavandenių“, – sako Ch. Hedge.

„Prieš keičiantis mitybą, išbandant ką nors nauja, labai svarbu pasitarti su savo šeimos gydytoju ar kvalifikuotu mitybos specialistu, – teigia ji. – Ketoninės dietos rezultatai būna puikūs, tačiau ji tinka ne visiems.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis