Itin klastinga moterų liga, kurios diagnozės galima išvengti

Nors apie gimdos kaklelio vėžį kalbama daug, tačiau toli gražu ne visos moterys imasi priemonių, kad šios itin nemalonios ligos išvengtų. “Lietuva yra didžiausio sergamumo ir mirtingumo gimdos kaklelio vėžiu šalių grupėje. Kasmet naujai diagnozuojamas vėžys maždaug 500 moterų , o pusė jų miršta”, - teigia Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytojas-ginekologas doc. Jonas Ališauskas.

Dažniausiai apie ligas plačiau sužinome tik tuomet, kai jos paliečia arba mus pačius, arba artimus žmones. Tačiau bet kuriuo atveju geriau apie jas žinoti, nes tuomet jų galima išvengti.

“Kai visos draugės viena po kitos pradėjo atlikinėti gimdos kaklelio citologinį tyrimą, nusprendžiau pasitikrinti ir aš. Nors buvo praėję tik metai po gimdymo, jokių problemų nebuvo, tačiau daktarės žinia, kad rasta pakitimų, buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus”, - pasakoja 32 metų moteris.

Po to, anot jos, sekė daugiau tyrimų, operacija.

“Baisu, bet į statistiką jau esu įtraukta, nes buvo rasta ir vėžinių ląstelių. Pripažinti diagnozę yra nemalonu, bet gera žinoti, kuomet yra gydoma, galima išvengti baisių pasekmių, nėra pavojaus pastoti antrąkart. Belieka reguliariai tikrintis, ir tikėtis, kad viskas baigės”, - teigia nemalonią diagnozę išgirdusi 4 metų mergaitės mama.

Problema nemažėja

Lietuvoje sergamumas gimdos kaklelio vėžiu išlieka aukštas, pastaraisiais metais stabilus, tačiau nemažėja. Lietuva yra didžiausio sergamumo ir mirtingumo gimdos kaklelio vėžiu šalių grupėje. Kasmet naujai diagnozuojamas vėžys maždaug 500 moterų, o pusė jų miršta, dėmesį atkreipia Medicinos diagnostikos ir gydymo centro daktaras doc. J. Ališauskas.

Nors Lietuvoje moterims yra skirta Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojama gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencijos programa, tačiau iki šiol ja pasinaudoja apie 44 procentai moterų. Programa skirta 25-60 m amžiaus moterims, kurioms gimdos kaklelio citologinis tyrimas atliekamas vieną kartą per trejus metus nemokamai.

Jeigu šis tyrimas apimtų didžiąją moterų dalį galima būtų tikėtis, kad susirgimą sumažintume iki 80 procentų. Pvz. galėtų būti Suomija, kurioje sergamumas gimdos kaklelio vėžiu 4-5 kartus mažesnis nei Lietuvoje. Tiesa, programos dėka pavyko pastaraisiais metais daugiau diagnozuoti neinvazinio ar ankstyvų stadijų vėžio formų, sumažėjo užleistų, toli pažengusių formų.

Ligos prevencija

Gimdos kaklelio vėžys, anot ginekologo, galima teigti, kad tai lytiniu būtu užkrečiama liga, nes ją sukelia žmogaus papiloma virusas (ŽPV). Viena efektyviausių priemonių išvengti gimdos kaklelio vėžio yra vakcinacija.

Deja, pasak doc. J. Ališausko, Lietuvoje ji apipinta mitais ir išlieka nepopuliari. Be abejo, įtakos gali turėti ir lytinio gyvenimo ypatumai, nesaugūs lytiniai santykiai ir t.t.

Kada atlikti tyrimą

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Akušerijos ir ginekologijos centro vadovo teigimu, gimdos kaklelio citologinį tyrimą rekomenduojama atlikti pradėjus lytinį gyvenimą ir kartoti jį ne rečiau kaip kas du metus. Esant pakitimams, tolimesnius tyrimus aptariate kartu su gydytoju.

Pageidautina gimdos kaklelio tyrimą atlikti planuojant nėštumą. To nepadarius galima ir nėštumo pradžioje. Po gimdymo, pasibaigus laktacijai ir atsistačius mėnesinių ciklui.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis