Išgyvenate baimę, nerimą ir paniką? Gali būti, kad dėl to kaltas vidurių pūtimas

Tai, kad stresas sukelia virškinimo sutrikimus, žinome jau seniai. Bet būna ir atvirkščiai.

Jausmas, kai iš baimės ima sukti pilvą, o rytą atsikėlęs jauti gerklėje ar skrandyje įstrigusį streso kamuolį, pažįstamas daugeliui šiuolaikinių nuolat skubančių žmonių. Tačiau stebina tai, kad kartais panašius pojūčius jaučiame net ir nesant jokių priežasčių įtampai kilti. Pasirodo, dėl to, kad jaučiame nesuprantamą baimę, nerimą ar net panikos atakas, gali būti kaltas tiesiog… netinkamas, pilvo pūtimą sukeliantis maistas.


Vokiečių psichoterapeutas Klausas Bernhardtas, remdamasis savo ilgamete patirtimi, parašė knygą „Gyvenimas be nuostatų, baimės ir nerimo“ (leidykla „Ama littera“). Joje jis išsamiai apžvelgia, kas sukelia šiuos nemalonius jausmus, ir ieško būdų, kaip jų atsikratyti. Kai kurie atradimai atrodo išties revoliucingi.


Tarkim, jis mano, kad nerimo jausmą gali lemti tam tikri, pilvo pūtimą sukeliantys produktai. Tai XX a. pradžioje aptiko terapeutas Ludwigas Von Roemheldas, dėl to reiškinys buvo pavadintas Roemheldo sindromu. Šis gydytojas nustatė, kad daugelis žmonių, kurie kenčia nuo vidurių pūtimo ir raugėjimo, labai dažnai skundžiasi ir tokiais simptomais kaip karščio bangos, dusulys, oro trūkumas, nerimas, galvos svaigimas, miego sutrikimai ir širdies permušimai.


Pasirodo, kaupiantis orui virškinimo trakte, diafragma stumiama į viršų, todėl gali tiesiogiai ar netiesiogiai spausti širdį. Taip pat susikaupęs oras atidaro tarp stemplės ir skrandžio esantį raumeninį rauką (sfinkterį), tad rūgštus skrandžio turinys pakyla į stemplę. Tai vadinama gastroezofaginiu refliuksu. Rūgštis graužia gerklę, tad apima jausmas, tarsi joje būtų įstrigęs kamuolys.


Panašiai jaučiamės, apimti liūdesio, skausmo ir kitų negatyvių jausmų. Mūsų smegenys fiziologines organizmo reakcijas sieja su tam tikromis būsenomis, tad visai natūralu, kad užspaustą gerklę, sunkumą skrandyje ir ant širdies jos priskiria nerimui, baimei ir panikai. Problemą apsunkina ir tai, kad mūsų visuomenėje laikoma nemandagu viešai gadinti orą ar riaugėti, dėl to susidariusios dujos nepasišalina natūraliai.


K. Bernhardtas siūlo 4 gudrybes, kaip pagerinti savo emocinę savijautą pakeitus mitybą.


Pirmoji gudrybė. Pabandykite savaitę nevalgyti glitimo turinčių maisto produktų, atsisakykite visko, kas pagaminta iš grūdų. Stebėkite, kaip kinta jūsų savijauta, darbingumas, energija. Jei jaučiate pagerėjimą, gali būti, kad jūsų problema – glitimo sukeltas vidurių pūtimas.


Antroji gudrybė. Kuo mažiau maišykite skirtingus produktus ir valgykite juos tinkama tvarka. Ypač svarbu atskirai valgyti greitųjų angliavandenių turinčius produktus, nes jie virškinami greičiau nei riebūs ar baltymingi. Nevalgykite vaisių desertui, tik – kaip užkandį, kai kitas maistas jau yra suvirškintas.


Trečioji gudrybė. Gardinkite maistą kmynais ir imbierais, gerkite jų arbatas. Šie prieskoniai labai sumažina vidurių pūtimą. Panašų poveikį turi ir pankoliai, anyžiai.


Ketvirtoji gudrybė. Sportuokite arba bent jau daugiau vaikščiokite. Tai sustiprins diafragmą, ji lengviau atlaikys oro spaudimą, taigi sumažės ir neigiamas poveikis kitiems organams.


Be abejo, atsisakykite ir to, kas būtent jums sukelia didžiausią pilvo pūtimą. Tarp populiaresnių yra ankštinės daržovės, svogūnų laiškai, obuoliai, kriaušės, rauginti kopūstai, pomidorai, saldus maistas, gazuoti gėrimai. Ir, žinoma, pasitaikius progai, visada pasinaudokite galimybe susikaupusį orą išleisti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis