Iš pirmo žvilgsnio nedidelis dalykas gali sukelti vėžį ir kitas nepagydomas ligas

Skambina pavojaus varpais: lietuvių burnose – tiksinčios bombos.

Savaitės populiariausi tekstai:
- Verslininkė I. Gelminauskienė: dabar gyvensiu taip, kaip visada norėjau
- Liūdna mylimiausios L. Tolstojaus dukters istorija
- Savaitės ikona. K. Brazauskienė: dievinu brangius papuošalus
- V. Baublienė: apie apsirijimus ir pavasarį
- Kaip įrengti darbo vietą, kad jus lydėtų sėkmė
- Patarimai, kaip išsirinkti tobulai tinkančius džinsus (FOTO)
- Obuolių pyragas su „Rududu“

Ar gali nedidelis kariesas pakeisti žmogaus gyvenimą? Gydytoja odontologė Sandra Butkienė įsitikinusi – tikrai taip. Deja, ne į gerąją pusę. Tyrimai įrodė, kad dantų kariesas gali sukelti net tokias rimtas ligas, kaip vėžys, Alzhaimerio ar Parkinsono liga.

Šiuo atveju kaltos abi pusės – lietuviai per mažai dėmesio skiria savo burnos higienai. Kita vertus, pasitaiko medikų, kurie tinkamai neišvalo karieso ir jį „užkloja“ plomba. O tai – tikrų tikriausia tiksinti bomba jūsų burnoje.

Šokiruojantis tyrimas – šokiruojantys rezultatai

Kad yra tiesioginis ryšys tarp dantų karieso ir ligų įrodyta prieš kone 100 metų. Tiesa, JAV gydytojo Westono Price'o atliktas tyrimas šiais laikas šokiruoja. Tačiau iš esmės jis atskleidė esminį faktą.

W. Price'as atliko tyrimą su 5 tūkst. gyvūnų. Trumpai tariant, kariesu užkrėsti žmogaus dantys buvo ištraukiami ir užsiuvami po gyvūnų kailiu. Rezultatai šokiravo ne mažiau, nei pats testas. Tyrimas įrodė, kad perkėlus žmogaus dantų bakterinius susirgimus gyvūnams, nuo 80 proc. iki 100 proc. gyvūnų suserga tokio pat pobūdžio liga, kuria sirgo žmogus. Būtent širdies ligos tokiu būdu buvo perkeliamos visu 100 proc.

Šiais laikais atlikti modernūs DNR tyrimai šį faktą dar kartą patvirtino. Tai reiškia, kad dantyse atsiradusios bakterijos patenka į žmogaus kraują. Tai gresia tokiomis ligomis, kaip kaip širdies, sąnarių ligos, išsėtinė sklerozė ar net vėžys. Iš viso nustatyta daugiau nei pusantro šimto ligų.

„Ypatingai turėtų susirūpinti tie žmonės, kurie turi senų plombų – tai yra tiksinti bomba burnoje. Tačiau pasitaiko, kad infekcija randama ir po naujomis plombomis. Žmonės turėtų susirūpinti savo burnos sveikata, o medikai turėtų būti itin atidūs gydydami dantis“, - pasakoja Kaune įsikūrusios odontologijos klinikos „Aukštėja“ vadovė, gydytoja odontologė Sandra Butkienė.

Akivaizdus ryšys

Žmogus kiekvieną dieną susiduria su milijonais bakterijų, tad kuo ypatingos bakterijos, esančios dantų kariese? Atsakymas gana paprastas.

Dantų karieso, danties kanalo ar periodonto gydymas - tai procedūra, kai odontologas pašalina pažeistą danties audinį ir defektą užpildo nauja medžiaga, atstatydamas danties vientisumą. Problemos prasideda tuomet, jei dalis žalingų mikroorganizmų, kitaip tariant kariesio, liko danties audinyje.

Paprastai tariant, jei jūsų odontologas gydydamas dantį išvalo ne visą kariesą – gresia itin rimtos problemos. Po plompa paslėptas kariesas atsiduria anaerobinėje (beorėje) būsenoje. Tokiomis sąlygomis bakterijos pradeda mutuoti.

„Vėliau bakterija patenka į terpę tarp kaulo ir danties. Kandant dantis juda, o toksinai nuolat išstumiami į žmogaus kraują. Tokiu būdu organizmas nuolat teršiamas toksinais. Bakterijos būna įpratę gyventi itin nepalankioje beorėje terpėje. Kai jos patenka į normalią terpę „renkasi“ organą, kuris labiausiai nusilpęs“, - teigia gyd. odontologė S. Butkienė.

Kariesas – vėžio pranašas

Nesenai gydytojas Robertas Jonesas nustatė akivaizdų ryšį tarp dantų infekcijos ir krūties vėžio. Jis ištyrė 300 pacienčių sergančių krūties vėžiu ir nustatė, kad net 93 proc. iš jų taip pat kenčia nuo dantų infekcijų. Įdomus faktas, kad daugumoje atvejų tumoras buvo toje pačioje pusėje, kaip dantų infekcija.

Žymus Vokietijos onkologas Josefas Isselsas nustatė, kad 97 proc. jo gydomų pacientų turėjo dentalinių infekcijos židinių ir net nepradėdavo vėžio gydymo, kol židiniai nebuvo pašalinami.

„Reikėtų bent du kartus per metus pasitikrinti burnos sveikatą. Tuo tarpu lietuviai tai daro kone per prievartą. Žinoma, yra daug sąmoningų žmonių, kurie tikrinasi reguliariai. Aišku, tai galima sieti ir su finansine situacija. Tačiau būna ir taip, kad lietuviai iš paskutinių pinigų perka išoriškai matomus daiktus, o ne rūpinasi savo sveikata. Taigi būkite atsakingi ir nepamirškite , kad burnos sveikata neatsiejama ir net labai svarbi jūsų bendros sveikatos dalis“, - pastebėjo gyd. S. Butkienė.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis