Intymi plastika išsprendžia ne tik seksualines, bet ir psichologines problemas

Dėl nevisaverčio intymaus gyvenimo metų metus, o kartais netgi dešimtmečius kenčia daugybė moterų.

Kai kurios jų net nepagalvoja, kad daugelis problemų, tokių kaip makšties sausumas, per didelės ar per mažos lytinės lūpos, per „plati“ makštis, šlapimo nelaikymas šiandien yra lengvai išsprendžiamos. Svarbu tik išdrįsti pasikalbėti apie tai su savo gydytoju ginekologu ir kreiptis į estetinės ginekologijos specialistus.

Apie estetinę ginekologiją ir reikšmingas problemas, kurias galima išspręsti, kartais mažiau nei per pusvalandį, kalbamės su Lietuvos estetinės ginekologijos asociacijos įkūrėjais: akušere-ginekologe doc. dr. Daiva Bartkevičiene ir plastinės-rekonstrukcinės ir estetinės chirurgijos specialistu dr. Dainiumi Balčiūnu.

Kas yra estetinė ginekologija? Ką reiškia šis terminas?

D. Bartkevičienė: Estetinė ginekologija yra gana nauja sritis visame pasaulyje, skaičiuojanti apytikriai10-us gyvavimo metus. Daugiausiai šioje srityje yra pažengusi Amerika, šioje šalyje atliekama ir daugiausiai estetinės ginekologijos procedūrų. Europos šalių tarpe lyderė yra Italija.
Kai prieš porą metų nusprendžiau gilintis į estetinės ginekologijos sritį, iš kolegų girdėjau įvairiausių komentarų, kad tai nereikalinga, tačiau šiandien jau ir skeptiškai vertinę gydytojai savo nuomonę pakeitė, gana dažnai skambina pasitarti, nukreipia savo pacientes konsultacijai.

Doc. dr. Daiva Bartkevičienė

D. Balčiūnas: Jau senovės Graikijos laikais gyvavo intymioji chirurgija. Kaip nebūtų keista, šiais laikais žinių trūkumas ir išankstinės nuostatos gali sudaryti įspūdį, kad estetinę ginekologiją galima prilyginti kitoms išvaizdą gerinančioms, tačiau mediciniškai nebūtinoms grožio procedūroms. Tačiau ši ginekologijos ir chirurgijos sritis yra itin glaudžiai susijusios su moters psichologija, savęs vertinimu ir elementaria moters gyvenimo kokybe.

Kokios moterys ir dėl kokių priežasčių dažniausiai praveria Jūsų kabineto duris?

D. Balčiūnas: Estetinės intymios chirurgijos operacijos moterims reikalingos tiek dėl įgimtų defektų ir deformacijų, tiek dėl su amžiumi atsiradusių pakitimų. Be to, tarpvietės srities ir makšties anatomiją itin pakeičia nėštumai ir gimdymai.

Dr. Dainius Balčiūnas

D. Bartkevičienė: Skirtingo amžiaus moterys kreipiasi dėl skirtingų priežasčių. Jaunos dažniausiai būna nepatenkintos savo lytinių lūpų išvaizda, asimetrija. Per didelės arba per mažos mažosios lytinės lūpos yra viena dažniausių problemų, kurias tenka spręsti ir nepilnametėms.

Vidutinio amžiaus moterys dažniausiai kreipiasi dėl tarpvietės defektų, randų, ar skausmo lytinių santykių metu – problemų, kurios atsirado po gimdymų. Tuomet stengiamasi rekonstruoti makštį tam, kad pagerėtų lytinio gyvenimo kokybė.

Kita amžiaus grupė – tai vyresnio amžiaus moterys, kurias kankina makšties sausumas, pasireiškia akivaizdūs anatominiai pakitimai, pavyzdžiui, makšties sienelių nusileidimas.
Pažangi šiuolaikinė medicina gali pasiūlyti sprendimus daugeliui įvairaus amžiaus moteris kamuojančių problemų. Tai ir lytinių lūpų korekcija, ir G taško augmentacija, ir intymios zonos atjauninimas.

Kokia estetinės ginekologijos procedūra yra populiariausia?

D. Bartkevičienė: Populiari yra makšties siaurinimo operacija, kuri paprastai atliekama moterims, kurios du, tris, o kartais ir daugiau kartų yra natūraliai gimdžiusios. Tokios pacientės dažnai skundžiasi, kad makštis yra labai plati, todėl jos nejaučia seksualinio pasitenkinimo, lytiniais santykiais nepatenkintas būna ir partneris. Šios problemos sprendžiamos tiek chirurginiu būdu, tiek pasitelkiant lazerį. Po procedūros susiaurėja makštis, atsijaunina makšties audiniai ir pagerėja lytinio gyvenimo kokybė. Atlikus procedūrą lazeriu jau po 15 minučių pacientė gali vykti namo, 2-3 dienas turi susilaikyti nuo lytinių santykių. Apribojimai - nedideli, o privalumai – labai dideli.

D. Balčiūnas: Gana daug moterų yra nepatenkintos savo lytinių lūpų forma. Dauguma norėtų, kad mažąsias lytines lūpas visiškai uždengtų didžiosios lytinės lūpos. Todėl kreipiamasi dėl mažųjų lytinių lūpų mažinimo operacijos. Praėjus 2–3 valandoms po tokios operacijos moteris yra išleidžiama namo. Populiarus yra didžiųjų lytinių lūpų didinimas pasitelkiant hialoruno rūgštį, efektas išlieka nuo metų iki dviejų. Vėliau, esant poreikiui procedūrą galima pakartoti.

Šlapimo nelaikymas turbūt taip pat viena dažnesnių problemų. Tyrimai rodo, kad daugiau nei ketvirtadalis moterų po gimdymo susiduria su nevalingai pratekančio šlapimo problema ir tai tampa ne tik fiziologine, bet ir socialine, psichologine problema. Kaip šiuolaikinė medicina ją gali išspręsti?

D. Bartkevičienė: Dėl natūralaus senėjimo proceso metu atsirandančių anatominių kūno pakitimų, milijonai moterų visame pasaulyje patiria makšties vidinių audinių suglebimą ir makšties atrofiją. Tai yra tiesiog gamtos užkoduota problema. Sensta mūsų viso kūno, veido raumenys, ne išimtis ir tarpvietės raumenys. Moterys patiria makšties vidinių audinių suglebimą ir makšties atrofiją, o dėl to atsiranda įvairių laipsnių skysčių pratekėjimas iš šlaplės bei makšties laisvumo, stangrumo sumažėjimo, pojūtis.

Ilgą laiką moterys išdrįsdavo kreiptis į medikus tik problemai įsisenėjus ir vienintelis efektyvus gydymas būdavo chirurginė intervencija, Šiandien ši delikati problema gali būti išspręsta greičiau ir sukelti moterims mažiau diskomforto: makšties sienelės gali būti sutvirtintos neinvaziniu būdu, panaudojant CO2 lazerį. Ši vos 15 minučių trunkanti procedūra rekomenduojama moterims, kurios kenčia nuo makšties vidinių audinių suglebimo sukeliamo įtampos šlapimo nelaikymo, padidėjus slėgiui pilvo ertmėje ar pakeitus padėtį. Procedūra gali būti atliekama moterims, kurių amžius nuo 25 iki 70 metų.

Atliekant procedūrą lazeriu, makšties gleivinės gilieji sluoksniai patiria koncentruotą šiluminį poveikį ir yra stimuliuojamos kolageno bei elastino skaidulų kontrakcijos. Taip skatinama naujų kolageno ląstelių gamyba ir atsinaujinimas, o taip pat skatinamas makšties audinių atsinaujinimas, stiprinama visa makšties sienelių tarpląstelinė medžiaga.

Ar moterys Lietuvoje išdrįsta kalbėtis su gydytojais apie gana intymias problemas, kurios lyg ir nekenkia sveikatai, tik gal gyventi šiek tiek nepatogu?

D. Bartkevičienė: Seksualinė kultūra Lietuvoje vis dar tokia, kad daugeliu atvejų atrodo lyg ir nepatogu, nepriimta kalbėti apie seksualinę sveikatą, lytiškumą. Kultūriškai taip susiklosčiusios tradicijos, kad apie tai kalbėti nedera, gėdinga. Taip buvome auklėti, taip susiformavo mūsų sampratos apie egzistuojančias normas. Seksualinės sveikatos klausimais dar ne visi specialistai yra pasiruošę konsultuoti, bet džiugu, kad yra tokių, kurie geba ir atsiliepia į tų pacientų lūkesčius, kurie linkę ieškoti pagalbos ir rūpintis savo bei savo partnerio seksualine sveikata, savo gyvenimo kokybe.

D. Balčiūnas: Intymios problemos tiesiogiai įtakoja ne tik fiziologinę ir seksualinę sveikatą, bet ir psichologinę, todėl apie šias problemas kalbėti reikia. Norisi, kad moterims nesiformuotų kompleksai, kurių priežastys gali būti labai paprastai panaikinamos vienos injekcijos ar lazerinės procedūros pagalba, dažnu atveju net be jokios chirurginės intervencijos. Svarbu, kad tiek pačios pacientės, tiek visuomenė būtų tinkamai informuoti apie pažangias medicinos galimybes padėti sprendžiant jų problemas ir gautų kokybišką medicininę pagalbą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis