Šalutiniai imbiero poveikiai

Dėl naudingų savybių maistas gaminimui ir kaip vaistas imbieras yra naudojamas daugiau nei 5000 metų daugelyje Azijos šalių. Šiuo metu imbieras yra vienas iš daugiausiai vartojamų augalų pasaulyje.

Imbieras yra vadinamas universaliu vaistu. Virškinimo ir medžiagų apykaitos sąvoka ajurvedoje yra labai svarbi. Jei maistas yra tinkamai suvirškintas, organizme nesikaupia toksinai. Na o jei toksinų yra susikaupę, imbieras juos naikina. Net tradicinėje kinų medicinoje imbieras garsėja gebėjimu ne tik pašalinti toksinus, bet ir naudojamas kaip maisto, narkotikų ar kitų žolelių priešnuodis.


Ar gali toks stiprus augalas turėti šalutinį poveikį? Atsakymas – „taip“. Iš tiesų, žolininkai pataria nevartoti daugiau nei 4 gramus imbiero per dieną. Imbieras, vartojamas dideliais kiekiais, gali sukelti rėmenį, dujas, pilvo pūtimą, pykinimą ar skrandžio negalavimu. Jis gali padidinti kraujavimo riziką, ypač jei vartojamas miltelių pavidalu.


Kam nerekomenduotina vartoti imbierą:


* Žmonėms, turintiems opą ar uždegimą: nesukramtytas šviežias imbieras gali sukelti žarnyno nepraeinamumą, ir asmenų, kurie yra turėję opą, uždegiminę žarnų ligą ar užblokuotas žarnas, organizmas gali blogai reaguoti į didelius kiekius šviežio imbiero.


* Žmonėms, turintiems tulžies akmenų. Šiems žmonėms negalima vartoti imbiero, nes jis skatina tulžies gamybą.


* Žmonėms, turintiems kraujo krešėjimo sutrikimų: imbieras stimuliuoja cirkuliaciją ir padidina kraujo tekėjimą, užkerta kelią kraujo krešėjimui. Tai gali padidinti kraujavimo pavojų, ypač jei turite kraujavimo sutrikimų arba vartojate bet kokius vaistus, kurie lėtina kraujo krešėjimą.


* Nėščioms moterims: nėščios moterys taip pat turėtų būti atsargios su imbieru, nes jis gali sukelti gimdos susitraukimus. Taip pat buvo nustatyta, kad tai trikdo maisto geležies ir riebaluose tirpių vitaminų absorbciją. Rekomenduojama kreiptis į žolininką ar sveikatos priežiūros specialistą prieš naudojant imbierą kaip papildą. Dėl padidėjusios kraujavimo rizikos, gerti imbiero arbatą yra ypač nerekomenduojama paskutinėmis nėštumo savaitėmis.


* Prieš operaciją: vartoti imbierą yra rizikinga dėl padidėjusio kraujavimo. Jei atliekama operacija, turėtumėte vengti gerti imbiero arbatos net dvi savaites prieš ją.


* Žmonėms, turintiems alergiją tam tikriems vaistams: pasikalbėkite su savo gydytoju, jei geriate kokius nors vaistus, – šie gali sąveikauti su imbieru. Pvz., imbiero neturėtų naudoti pacientai, vartojantys insuliną, skrandžio rūgštingumą mažinančius vaistus. Imbieras taip pat gali turėti įtakos širdies, antihistamininiaims vaistams, vėžio gydymo ir svorio metimo vaistams.


* Galima sąveika su kitomis žolelėmis: imbieras taip pat sąveikauja su žolelėmis, kurios skatina kraujotaką ir lėtina kraujo krešėjimą, pvz. gvazdikas, česnakas, ginkgo biloba, ženšenis, ciberžolė, šventagaršvė. Vartojant imbierą su šiais augalais, padidėja kraujavimo rizika.


* Mažina apetitą: bandomasis tyrimas, paskelbtas “Metabolism: Clinical and Experimental” 2012, nustatė, kad imbieras mažina apetitą ir padidina antsvorio turinčiųjų jausmą. Tyrimo mokslininkai įtaria, kad imbieras geba modeliuoti hormono serotonino koncentraciją, gali slopinti apetitą. Tai bandomasis tyrimas, todėl reikia daugiau mokslinių tyrimų siekiant patvirtinti šiuos rezultatus. Jei bandote priaugti svorio, reikia žinoti, kad imbiero arbatos gėrimas gali potencialiai sumažinti jūsų apetitą.


* Žmonėms, turintiems diabetą/aukštą kraujo spaudimą. Imbieras gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir kraujo spaudimą, todėl pasitarkite su gydytoju, jei jūs vartojate vaistus nuo diabeto ar aukšto kraujo spaudimo.


* Tačiau imbieras, vartojamas protingais kiekiais, turi tik kelis neigiamus šalutinius poveikius ir visgi yra visuotinai pripažintas kaip saugus vaistas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis