Iki 2030 metų mirčių nuo vėžio sumažės 17 proc.

Šiuo metu vėžys yra tarp dažniausių mirties priežasčių – ES nuo jo miršta kas ketvirtas žmogus. Prognozuojama, kad ateityje padėtis gerės.

Geresnė diagnostika ir gydymas yra pagrindinės priežastys, dėl kurių mirčių nuo šios ligos bent jau Jungtinėje karalystėje turėtų mažėti, skelbia „Daily Mail Reporter".

2010 metais JK 10 tūkst, gyventojų teko 170 mirčių nuo vėžio. Per ateinančius 17 metų tikimasi šį skaičių sumažinti iki 142.

Didžiausių pergalių, manoma, bus pasiekta kovojant su kiaušidžių vėžiu - mirtingumas nuo jo turėtų sumažėti net  43 proc., o ligos dažnis sumažės nuo 9,1  iki 5,3 sergančiųjų, tenkančių 100 tūkst. moterų.

Prognozuojama, kad mirtingumas nuo krūties vėžio sumažės 28 proc., žarnyno vėžio - 23 proc ., o prostatos vėžio - 16 proc.

Tačiau kai kurių vėžio formų mirtingumo rodikliai gali padidėti. Manoma, kad padaugės piktybinės melanomos (6 proc.), burnos (22 proc.) ir kepenų (39 proc.) vėžio atvejų.

Anot vėžio tyrėjo profesoriaus Peterio Sasieni, tokia prieštaringa situacija susidarė todėl, kad žmonių amžius ilgėja, taigi natūraliai didėja sergamumas vėžiu - dauguma žmonių šia liga suserga vėlyvame amžiuje.

Kita vertus, geresnė diagnostika, nauji gydymo būdai, prevencijos priemonės (ypač kova su rūkymu)  gerokai sumažino tokių vėžio formų, kurios nusinešdavo daugiausia gyvybių (plaučių, krūties, žarnyno ir prostatos vėžys). Taigi bendri poslinkiai vis dėlto yra teigiami.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis